Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний бій Яценюка за фінанси для армії


Яценюк закликав депутатів голосувати у четвер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Яценюк закликав депутатів голосувати у четвер

Київ – Фінансування війни ніхто в державний бюджет не закладав, але вона прийшла в український дім і вимагає нових рішень від уряду, визнають народні депутати. А прем’єр Арсеній Яценюк готується до бою за фінанси для армії і Нацгвардії на позачерговому засіданні Верховної Ради 31 липня. При цьому він не коментує, за яких умов залишатиметься на своїй посаді. Натомість перераховує, що конче потрібно схвалити: військовий податок, нові ренти з газу й нафти, виділення додаткових коштів на армію, зміни в системі управління української ГТС.

Україна опинилася в патовій ситуації: на сході країни тривають воєнні дії, а платити зарплати її захисникам у лавах армії і Нацгвардії з 1 серпня буде нічим. Арсеній Яценюк відмовляється коментувати своє політичне майбутнє, але розлого роз’яснює, схвалення яких саме урядових ініціатив очікує від парламенту на позачерговому засіданні найближчого четверга, 31 липня.

Так, уряд пропонує внести зміни до Податкового кодексу та держбюджету на цей рік і запровадити податок у розмірі півтора відсотка на доходи фізичних осіб до кінця 2014 року. Ці кошти йтимуть виключно Збройним силам, Нацгвардії та іншим підрозділам, що воюють у зоні АТО.

Також кабмін пропонує виділити з резервного фонду 9,1 мільярда гривень на додаткове фінансування армії.

Якщо ми це ухвалюємо, то ми маємо чим фінансувати Збройні Сили, маємо чим відновлювати Донецьк і Луганськ, ми маємо, як допомагати всій Україні
Арсеній Яценюк

«Якщо ми це ухвалюємо, то ми маємо чим фінансувати Збройні Сили, маємо чим відновлювати Донецьк і Луганськ, ми маємо, як допомагати всій Україні в цілому. І ми отримуємо 1,5 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду й Світового банку. Якщо ми це не ухвалюємо, то ми це не отримуємо», – наголосив очільник уряду.

Яценюк пропонує олігархам «поділитися надприбутками»

Крім того, уряд Арсенія Яценюка пропонує оподаткувати надприбутки олігархів, запровадивши ренту на газ та нафту. Крім того, він виступає за встановлення мінімальної ціни на нафту й газ, з якої сплачуватимуться податки. Збільшити податкову базу й одночасно зменшити ставку єдиного соціального внеску, щоб виводити заробітні плати з «тіні», – таке завдання ставить уряд Яценюка.

Водночас, у Кабінеті міністрів обіцяють зекономити 400 мільйонів гривень за рахунок скорочення різних виплат народним депутатам, членам уряду та на 70% зменшити державні витрати на діяльність контрольних служб й інспекцій. Уряд має намір зупинити всі інспекції та перевірки за винятком тих, які здійснює Державна фіскальна служба, а також призначених спеціальними рішеннями кабміну.

Ці всі заходи, за словами Арсенія Яценюка, потрібні, щоб не скорочувати зарплат соціальних виплат бюджетникам, а також пенсій.

«У минулому пакеті, який ухвалював уряд чотири місяці тому, нам вдалося оподаткувати тільки одного олігарха на прізвище Ахметов: у чотири рази була збільшена рентна ставка на руду. Зараз ми хочемо додатково зробити те, що не вдалося зробити тоді, за відсутності голосів у парламенті: це додаткові рентні платежі на нафту, на газ», – наголосив Арсеній Яценюк.

Є просто «дуже творчі депутати», проблема не у фракціях колишньої коаліції – Павленко

Що ж завадило народним обранцем ухвалити всі ці зміни ще 24 липня, запитують експерти? Українці були б певними, що ситуацію в країні під контролем, а політики уникатимуть колотнечі гучних урядових відставок у час війни.

Народний депутат фракції УДАР Ростислав Павленко в ефірі Радіо Свобода запевнив, що у четвер парламенту головне своїм продуктивним голосуванням покласти край політичній кризі та підтвердити, що в країни є працездатні уряд, прем’єр і парламент. Політик переконаний, що добровільну відставку Яценюка парламентарі не підтримають. Зрив голосування щодо нагальних законопроектів депутат пояснює позицією окремих депутатських груп.

Є депутати неприєднані, які, скажімо так, дуже творчо голосують по порядку денному
Ростислав Павленко

«Не секрет, що не в позиції УДАРу, не в позиції «Батьківщини», не в позиції «Свободи» основна проблема з підтримкою ініціатив уряду. Є інші групи, які складали донедавна коаліцію, є депутати неприєднані, які, скажімо так, дуже творчо голосують по порядку денному. З їх позицією найчастіше пов’язана не підтримка тієї чи іншої позиції», – зауважує Ростислав Павленко.

Радіо Свобода розпитало лідерів найбільших депутатських груп, які входили до коаліції, чи справді від їхніх депутатів можна очікувати чергового «творчого голосування». Однак ті переконують, що інновації уряду так чи інакше схвалюють.

Уповноважений представник депутатської групи «Суверенна європейська країна» Ігор Єремеєв зауважує, що його колеги по групі пропонували як альтернативу військовому збору із зарплати податок у розмірі 1-2% з роздрібної торгівлі, тобто з чеку. Він охопив би всі верстви населення. Коли отримують остаточні пропозиції від уряду, то визначаться. Ренти вони можуть підтримати. Щоправда, переконані, що їх не можна збирати з нових свердловин, бо інвестори не матимуть стимулів бурити їх. Арсеній Яценюк уже запевнив, що нові свердловини не оподатковуватимуть. Зрештою, Ігор Єремеєв резюмує:

Зважаючи на ті події, які відбуваються в країні, потребу фінансування армії, Нацгвардії, нам зрозуміло, що потрібно робити такі кроки, непопулярні, але кроки
Ігор Єремеєв

«Зважаючи на ті події, які відбуваються в країні, потребу фінансування армії, Нацгвардії, нам зрозуміло, що потрібно робити такі кроки, непопулярні, але кроки».

Голова депутатської групи «Економічний розвиток» Анатолій Кінах також запевняє, що його група визнає доцільним і запровадження військового збору, і нові рентні платежі, якщо ті «відповідатимуть техніко-економічним параметрам видобутку», і зміну системи управління ГТС.

Я маю велику надію, що депутати Верховної Ради підтримують законопроект по ГТС. Про приватизацію не йдеться
Анатолій Кінах

«Я маю велику надію, що депутати Верховної Ради підтримують законопроект по ГТС. Про приватизацію не йдеться, ГТС залишиться державною. Цей законопроект дав би можливість Україні проводити більш цілеспрямовану, узгоджену з нашими партнерами політику щодо завантаження ГТС і захисту не лише нашої енергетичної безпеки, але й встановлення на європейському ринку прозорих умов без політичного тиску», – переконаний Анатолій Кінах.

Законопроект по ГТС – популістський – експерт

Експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук вважає, що проблема законопроекту не лише в проросійському газовому лобі в парламенті. В його основі – схема, яка з одного боку провокуватиме росіян до нових газових конфліктів, а з іншого – змушуватиме старих і нових власників ГТС усе одно сідати за стіл переговорів з «Газпромом», адже українська ГТС на 100% заповнюється російським газом.

«Цей законопроект є виключно популістським, виключно, щоб показати, що уряд України є проєвропейський, що він іде цим шляхом. Економічної основи для схвалення такого законопроекту, на мою думку, немає», – вважає експерт.

На думку Юрія Ковальчука, доцільніше було б, якби уряд Яценюка спочатку вивів «Нафтогаз» із глибокої фінансової кризи, а потім виставляв на продаж.

Втім, Арсеній Яценюк уже налаштований виставляти цей законопроект на голосування. Четвер, 31 липня, коли відбудеться позачергове засідання парламенту, уже назвали часом істини: українці побачать, наскільки спроможні Верховна Рада й уряд ухвалювати рішення в умовах війни й одночасного старту парламентської виборчої кампанії.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG