Доступність посилання

ТОП новини

За рік Крим пройде той же шлях зі згортання свобод, що й Росія за 15 років – Юров


У Криму за рік обмежили свободи так, як у Росії за 15 років – Юров
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

У Криму за рік обмежили свободи так, як у Росії за 15 років – Юров

У Криму відбувається швидке згортання громадянських прав та свобод, аналогічне тому, яке пройшла Росія за останні 15 років. Про це заявив голова Кримської польової місії з прав людини, російський правозахисник Андрій Юров сьогодні в Києві.

«За останні 15 років Росія пройшла довгий шлях із згортання прав та свобод, зменшення ролі свободи слова. І зараз Крим буде проходити те саме, але тільки не за 15 років, а в прискореному режимі, – сказав він. – Для багатьох це буде шоком, і не дарма велика кількість людей виїхала з Криму».

За словами правозахисників, у Криму залишилося не більше 5-6 вільних медіа. «Боюсь, до кінця року залишиться не більше 5-6 вільних журналістів, а не цілих медіа», – відзначив Андрій Юров.

На думку правозахисника, згортання прав і свобод торкнеться інтересів насамперед активної частини суспільства, яка «прагне думати».

За його словами, російські закони значно жорсткіше регламентують будь-яку громадянську активність: так, щоб провести будь-яку громадську акцію, заявку до правоохоронних органі потрібно подавати за десять днів, і завжди великі шанси отримати відмову. Крім того, широким є спектр дій і висловів, які можуть кваліфікуватися за російським законодавством як екстремістські. Заступник голови Кримської польової місії Ольга Скрипник навела приклад гасла «Крим – це Україна».

Крім того, правозахисники визнають, що сьогодні безпосередньо на території Криму практично не залишилося нікого, хто міг би здійснювати незалежний моніторинг порушень прав людини.

1 серпня в Сімферополі Федеральна служба судових виконавців Росії наклала арешт на майно опозиційної Чорноморської телерадіокомпанії. Така сама доля спіткала кримський Центр журналістських розслідувань.

XS
SM
MD
LG