Доступність посилання

ТОП новини

Чому провалився план дій Порошенка щодо Донбасу?


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Київ ­– 4 листопада відбудеться засідання Ради нацбезпеки України, на якому внесуть корективи в план дій щодо Донбасу. Петро Порошенко вирішив вдатися до такого кроку після «виборів», проведених сепаратистами. Президент пропонує скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини. Деякі експерти закликають не лише скасувати цей закон, а й оголосити воєнний стан й розірвати дипломатичні відносини із Росією. Інші фахівці вважають, що від можливих переговорів із Москвою відмовлятися не варто, але Києву треба суттєво змінити свою політику.

«Псевдовибори», проведені проросійським бойовиками на контрольованій ними частині території Донбасу, поставили «під величезну загрозу зриву весь мирний процес, старту якого ми добилися ціною колосальних надзусиль». Про це заявив Президент Петро Порошенко у своєму зверненні до українців, оприлюдненому в понеділок.

Відповідальність за різке загострення становища на контрольованій сепаратистами частині території Донбасу Порошенко повністю поклав на «виконавців, організаторів і замовників псевдо-виборів».

Ми не можемо поважати вибір, якого не було і нема, – ані фактично, ані юридично. Не визнає і ніколи не визнає так званих «виборів» жодна країна світу, яка поважає себе і міжнародне право
Петро Порошенко

«Україна ніколи не визнає так звані «вибори» 2 листопада. Ми не можемо поважати вибір, якого не було і нема, – ані фактично, ані юридично. Не визнає і ніколи не визнає так званих «виборів» жодна країна світу, яка поважає себе і міжнародне право. Фарс вже засудили ЄС, США, десятки наших країн-партнерів. А речник німецького уряду вже сьогодні заявив, що не може бути й мови про скасування санкцій проти Росії», – зауважив Порошенко.

Псевдовибори є грубим порушення Мінського протоколу від 5 вересня, зазначив також президент України. Він констатував – цей протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково на основі законів України.

«Україна неухильно дотримується духу і букви Мінського протоколу. На фоні грубого його попрання іншими сторонами ми маємо внести корективи в свій план дій. Нову ситуацію, що склалася, я вже обговорив з Міністром оборони. Завтра (4 листопада – ред.) проведу засідання Ради національної безпеки і оборони, де всебічно проаналізуємо обстановку, внесемо необхідні зміни в сценарії наших дій – виходячи як з оптимістичних, так і песимістичних прогнозів, – підкреслив Порошенко.

Одне із питань, яке Порошенко винесе на розгляд засідання РНБО, – скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини. На думку глави держави, ухваленням цього документа Україна продемонструвала мешканцям Донбасу і зовнішньому світу щире прагнення до політичного врегулювання. Таку можливість бойовики відкинули, констатував Порошенко. Широкі повноваження, передбачені законом, Київ готовий надавати лише легітимно обраним органам місцевого самоврядування. А не бандитам, які самі себе вінчають на царство, – сказав президент.

Хто ж кого годує?

При цьому він не відкидає можливості децентралізації як ключового елементу врегулювання на Донбасі. Порошенко запевнив у готовності ухвалити новий закон – при поверненні всіх сторін до виконання Мінського протоколу. Цей документ передбачатиме, зокрема, бюджетну децентралізацію, яка зніме подразливе питання, «хто ж кого годує». Міжнародний фонд, який буде наповнюватись в том числі і при участі закордонних партнерів, повною мірою забезпечить відновлення інфраструктури Донбасу за умови відновлення там української влади і миру, сподівається Петро Порошенко. З часом можна буде ухвалити закон про створення в даному регіоні вільної економічної зони із спеціальним режимом торговельних відносин з Євросоюзом та Росією.

Незважаючи на провокації, дипломатичний шлях урегулювання для українського керівництва залишається пріоритетом, переконував президент. Але водночас триватиме «зміцнення обороноздатності на випадок, якщо події будуть розвиватися всупереч нашим бажанням». Це питання теж розглядатиметься на засіданні РНБО.

«Це все, як каже наш президент, фейк»

Зі свого боку, політолог Костянтин Матвієнко вважає доречним не лише скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини. На його думку, план дій щодо Донбасу, який Порошенко вирішив нарешті відкоригувати, був мертвонародженим від самого його оголошення. Політолог закликає відкинути будь-які ілюзії стосовно можливого компромісу з Москвою. Росія вела і ніколи не припиняла війну проти України і саме з цього треба виходити, зауважив Костянтин Матвієнко у коментарі Радіо Свобода.

Росія є ворогом України. Треба розірвати дипломатичні стосунки. Запровадити візовий режим або взагалі заборонити пересування
Костянтин Матвієнко

«Кроки із реалізації цього плану (зокрема, ухвалення законів, визначення меж спеціальної зони, де буде спеціальне управління) – це все, як каже наш президент, фейк. На територію України Росія ввела війська. Отже, Росія веде з Україною війну. Росія є ворогом України. Треба розірвати дипломатичні стосунки. Запровадити візовий режим або взагалі заборонити пересування», – сказав Костянтин Матвієнко.

Інший політичний експерт, Леся Яхно прогнозує, що Петро Порошенко продовжить пошук переговорних позицій із Володимиром Путіним. Але президент України має при цьому визнати хибність нинішньої тактики дій щодо Донбасу.

Чи дійде до розірвання дипломатичних відносин, до воєнного стану, до оголошення Росії агресором? Я не впевнена, що ситуація так швидко повернеться
Леся Яхно

«Чи дійде до розірвання дипломатичних відносин, до воєнного стану, до оголошення Росії агресором? Я не впевнена, що ситуація так швидко повернеться. Але відреагувати, що ці Мінські домовленості зараз жодним чином не відображають адекватно ситуацію, думаю, що президент Порошенко повинен зробити це обов’язково», – констатує Леся Яхно.

Тим часом офіційні представники Росії заявили, що поважають волевиявлення жителів Південного Сходу. Як ідеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії, з урахуванням цих виборів вкрай важливо зробити активні кроки із налагодження сталого діалогу між центральною українською владою і представниками Донбасу в руслі досягнутих в Мінську домовленостей. При цьому в заяві російського МЗС уникли згадки про «ДНР» і «ЛНР», а йшлося про «Донецький і Луганський регіони».

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG