Доступність посилання

ТОП новини

У центрі психіатрії Савченко утримували в нормальних умовах – офіс омбудсмена Росії


Надія Савченко
Надія Савченко

У Росії співробітники апарату уповноваженого з прав людини не виявили порушень в утриманні української льотчиці Надії Савченко у Державному науковому центрі соціальної і судовою психіатрії імені Сербського, де офіцер проходила психіатричну експертизу. Про це йдеться у повідомленні на сайті російського омбудсмена.

«Савченко перебувала одна в трикімнатній палаті, отримувала триразове харчування і мала доступ до телевізійних передач. Всі умови утримання осіб, що проходять експертизу, відповідають санітарним нормам. Удень палати у блоці незамкнені», – поінформували в офісі російського уповноваженого.

Там також зазначили, що посилений нагляд за українською льотчицею тривав у перші три дні її перебування, але пізніше від цього відмовилися. В офісі омбудсмена запевняють, що Надія Савченко не скаржилася ні на що, крім як на нічне освітлення, яке залишали у її палаті у перші дві ночі.

У повідомленні також ідеться, що за час перебування у центрі офіцеру дозволили 10 побачень із адвокатами і два – з представником українського консульства.

У Росії Надію Савченко, українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в АТО як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Крім того, наприкінці жовтня стало відомо, що проти Савченко хочуть відкрити ще одну справу – за «незаконний перетин кордону». Сама вона всі звинувачення відкидає.

У жовтні московський суд продовжив термін утримання Надії Савченко під вартою до 13 лютого 2015 року.

Адвокати офіцера заявляли, що під час перебування Надії Савченко на психіатричній експертизі її катували. Український омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до російської колеги з проханням відреагувати на це.

XS
SM
MD
LG