Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відзначили річницю місцевого Євромайдану


«Майдан відродив в людині свободу. Це складний процес і на нього потрібен час» – активіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

«Майдан відродив в людині свободу. Це складний процес і на нього потрібен час» – активіст

У неділю, 23 листопада, у Дніпропетровську традиційним народним віче відзначали річницю початку місцевого Євромайдану. На захід, організований на площі Героїв Майдану (колишня назва – Леніна), під прапорами України та Євросоюзу зібрались сотні людей.

Багато хто прийшов із символікою, з якою брав участь у зібраннях дніпропетровського Євромайдану наприкінці 2013 – початку 2014 року. Із плакатів, з якими ходили на Євромайдан тоді, наразі створили міні-експозицію.

Люди вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих учасників Революції гідності, серед яких уродженець Дніпропетровщини Сергій Нігоян, який відкрив рахунок Небесної сотні, а також пам'ять бійців, полеглих на Донбасі.

Активісти Євромайдану також згадували події річної давнини у Дніпропетровську, а також давали свої накази своїм землякам – новообраним депутатам Верховної Ради України, закликаючи «не повторити 2004 року» та «не зрадити Майдан».

За словами координатора дніпропетровського Євромайдану Віктора Романенка, за рік після початку акцій прихильників євроінтеграції в місті ті, які організовували напади на мирних демонстрантів та побиття, досі не покарані.

«На жаль, неодноразові побиття майданівців не розслідувані. Прокурор області Федик зробив заяву, що до Нового року розслідування цих справ буде завершене. Ми поставили питання на контроль, не дамо спуску, адже громадська думка – це сила, до якої треба прислухатись», – сказав Радіо Свобода Віктор Романенко.

Віче з нагоди початку Євромайдану в Дніпропетровську завершилось ходою до імпровізованої стіни Героїв України. Люди скандували «Слава Україні! Героям слава!», «Слава нації! Смерть ворогам!».

У п’ятницю, 21 листопада, Україна відзначає День гідності і свободи. У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули більш як сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG