Доступність посилання

ТОП новини

Найкращий засіб проти «вінницького сценарію» – боротьба з корупцією


Київ – Протести аналогічні вінницьким – із силовим протистоянням та захопленням адмінбудівель – можуть повторитися і в інших регіонах України. Про можливість захоплення міськради мітингувальниками вже заявив мер Запоріжжя Олександр Сін. Аби уникнути такого розвитку подій експерти радять владі дослухатися бути уважнішою до громадської думки, провадити прозору політику, а головне – не зволікати з реформами та подоланням корупції.

Провокацією, наслідки якої вигідні насамперед Мокві, називають представники влади події у Вінниці, де в минулі вихідні протестувальники вчинили сутички із міліцією та прорвалися до будівлі обласної ради. Однак прихильники радикальних дій вважають такі аргументи влади непереконливими.

«Протести спонукає корупція. Тобто, корупція – це не на руку Москві, а протести проти корупції – на руку Москві? Підла кадрова політика – це не на руку Москві, а протести проти неї – на руку Москві?», – зазначає лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський, який зараз є бійцем одного з добровольчих батальйонів.

Начальникам варто дослухатися до громади – правозахисник

Очільник Української гельсінської групи Євген Захаров вважає, що насамперед неадекватні дії голови облдержадміністраціївідносно представників громади спричинили силове протистояння у Вінниці.

Представники громади прийшли до губернатора. Він пообіцяв їх прийняти, а сам тишком-нишком наказав начальнику міліції їх не пускати
Євген Захаров

«Вирішили зняти голову обласної ради, який був поставлений на початку року Майданом. Це ініціював губернатор. Представники громади прийшли до губернатора. Він пообіцяв їх прийняти, а сам тишком-нишком наказав начальнику міліції їх не пускати. Тоді вони почали силою пробиватися», – розповідає правозахисник.

Аби уникнути в подальшому такого розвитку подій, Євген Захаров радить призначати на місцях керівників, які мають авторитет та зважають на громадську думку. За його словами, «заклики утримуватися від крайніх дій можна зрозуміти, алеколи це фактично спровоковано владою, то кивати на Росію, як на мене, неправильно».

Соціальний психолог Віктор Пушкар зауважує, що влада з вінницьких подій має дійти висновку про необхідність проводити прозору кадрову політику та нарешті розпочати адміністративну реформу. Адже, за його словами, «сьогодні в багатьох містах є конфлікти між виборною владою і владою, яку призначають».

Антикорупційна кампанія допоможе «проковтнути» непопулярні реформи
Експерти не виключають, що соціальні негаразди можуть призвести до наростання протестів, у тому числі із застосуванням сили. Аби уникнути розвитку подій за вінницьким сценарієм, влада має насамперед продемонструвати успіхи в боротьбі з корупцією. Адже швидких результатів від соціально-економічних реформ чекати марно.

Якщо дійсно будуть реальні реформи, то спочатку буде погіршення
Олексій Голобуцький

«Якщо дійсно будуть реальні реформи, то спочатку буде погіршення. Розумієте, що почне відбуватися, коли почне втілюватися в життя план зі зменшення соціальних виплат? У цих умовах потрібні справжні антикорупційні справи. Цим займався Саакашвілі: він розумів, що реальні економічні результати він може показати через достатньо тривалий час. А до цього треба показати, що влада тепер інша. Що вона не буде миритися з тим, що було раніше», – вважає політолог Олексій Голобуцький.

Тим часом, увечері 8 грудня у Вінниці відбувся мітинг з вимогами не допустити нових провокацій та розпустити обласну раду. За різними оцінками, в акції взяли участь від 2 до 5 тисяч осіб.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG