Доступність посилання

ТОП новини

Нема жодних гарантій перемир’я, поки військова техніка Росії на нашій території – Тетерук


Київ – Про неготовність бойовиків домовлятися щодо припинення вогню на Донбасі кажуть у тристоронній контактній групі. Саме на сьогодні, попередньо планувалася нова зустріч у Мінську, однак і донині ймовірність зустрічі не підтверджена. У зоні бойових дій тим часом триває друга так звана «доба тиші»: напередодні в РНБО звітували про те, що вперше за кілька місяців за добу в АТО не загинув жодний український військовий. Але затишшя не означає, що вогонь на Донбасі припинився, перемовини не завершені. В інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони, колишній командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук заявив, що Україні також варто дещо посилити свою позицію на переговорах і залучити до них країни-гаранти Будапештського меморандуму.

– Пане Тетерук, наскільки, на Вашу думку, ефективним є оголошений раніше цього тижня «режим тиші»?

– Якщо зважити на те, що жоден з наших військовослужбовців не загинув (за минулу добу – ред.), то це, дійсно, є позитивом. Але після вчорашнього засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони я для себе визначив, що ми ведемо переговори, ставлячи себе чомусь у позицію слабкої сторони. Доречно було б під час таких переговорів, або вести їх на рівних, або старатися ставити якісь свої умови, наприклад, щодо звільнення військовополонених, які зараз знаходяться майже третій місяць в полоні. Вважаю за доречне міняти формат переговорів і долучати, мабуть, третю сторону, щоб врегулювати цей конфлікт, як за участі європейських сторін, так і, мабуть, США.

– Говорячи про звільнення полонених, зараз щораз активніше пропонують застосовувати формат «всіх на всіх», чи може на даному етапі цей формат бути ефективним?

– Кожен, хто має будь-який вплив на цю ситуацію, і хто володіє інформацією про полонених, мають зробити все можливе, щоб вони були звільнені. Напередодні із доповіді спецслужб ми зрозуміли, що однозначного погляду на процедуру звільнення полонених немає: різнять цифри, різняться умови і ми не є наполегливими на 110% відсотків у цьому питанні, що є дуже сумно. Я і мої друзі роблять все можливе для звільнення наших хлопців і я хочу, щоб і наші спецслужби робили це, бо хлопці в жахливих умовах вже третій місяць.

– День-два «тиші» – це ще не перемир’я. Днями в МЗС Німеччини висловили думку, що пік конфлікту на Донбасі вже минув. Чи можна на сьогодні взагалі говорити про деескалацію конфлікту на сході України?

Якщо в нас патрон в патроннику, а зброя наведена на ворога, війна може розгорітися з новою силою і початись ескалація в будь-який момент

– Я не казав би «гоп», поки ми не перестрибнемо. Якщо в нас патрон в патроннику, а зброя наведена на ворога, війна може розгорітися з новою силою і початись ескалація в будь-який момент. Тому я б не давав жодних гарантій про якісь досягнення щодо перемир’я. Коли військова техніка, яка прибула з Росії, або буде знищена, абобуде виведена назад до Росії, от тоді ми вже зможемо казати про якісь результати.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

– Верховна Рада сьогодні, ймовірно, голосуватиме за скасування позаблокового статусу України. Чи Ви як народний депутат підтримуєте це рішення? І чи не вплине воно, на Вашу думку, на загострення конфлікту?

Не треба хвилюватись про те, гарно чи погано буде думати про нас наш ворог. Потрібно укріплювати нашу обороноздатність і робити все для винесення цього конфлікту на міжнародний рівень

– Жодним чином. Ми не повинні думати, що якимись своїми діями можемо розлютити супротивника. Ми просто маємо робити свою справу настільки гарно, наскільки це можливо. Не треба хвилюватись про те, гарно чи погано буде думати про нас наш ворог. Потрібно укріплювати нашу обороноздатність і робити все для винесення цього конфлікту на міжнародний рівень. Треба наголошувати на тому, що ми маємо гарантії Будапештського меморандуму, який свого часу надав нам гарантії територіальної безпеки і цілісності України. Наразі ми не залучаємо до вирішення конфлікту країни-гаранти у повному обсязі.

– Пане Тетерук, в нинішньому парламенті багато військових, справжніх командирів батальйонів, Ви теж цьому є приклад. Скажіть, чи є в Раді взагалі політична воля вирішити конфлікт на Сході?

Кожен з тих, хто у військовій формі зайшов у Раду, намагається змінити нинішню ситуацію. Ви побачите, але через деякий час, що ми дійсно робимо гарну справу і є на правильному шляху

– Це дуже болісне питання, тому що всі хочуть мати результат сьогодні і негайно. Я хочу запевнити, що кожен з тих, хто у військовій формі зайшов у Раду, намагається змінити нинішню ситуацію. Ви побачите, але через деякий час, що ми дійсно робимо гарну справу і є на правильному шляху. Негайного результату не може бути там, де потрібні якісні зміни. Ми не можемо діяти навмання лиш для того, щоб показати, що вже щось почали робити.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG