Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: на Донбасі – «гібридне перемир’я»


Держсекретар США Джон Керрі зустрівся з Лавровим, Клімкіним і Беручашвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Держсекретар США Джон Керрі зустрівся з Лавровим, Клімкіним і Беручашвілі

Міністри закордонних справ провідних країн Заходу, а також керівник української дипломатії Павло Клімкін засудили Росію за потурання та підтримку сепаратистів на Сході України, що заважає реалізації мирних Мінських домовленостей. Російський міністр Сергій Лавров на зустрічи глав дипломатій країн ОБСЄ в швейцарському Базелі в черговий раз здійснив нападки на постмайданну владу України, вважаючи що у Києві мав місце «антиконституційний переворот».

Дискусії в ОБСЄ важливі через залученість цієї організації до врегулювання конфлікту на Сході України. Кількасот спостерігачів організації, до складу якої загалом водить 57 країн, виконують місію на Донбасі.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Павло Клімкін у Базелі заявив, що потрібне «реальне двостороннє перемир’я». Він вжив словосполучення «гібридне перемир’я», описуючи нинішню ситуацію постійних порушень режиму припинення вогню на Сході України, зігравши на усталеному словосполученні «гібридна війна».

«Гібридною війною» зазвичай називають дії Росії на Донбасі, які включають суміш як звичайних бойових дій, так і приховане спрямування вояків в Україну, таємне постачання зброї, найманців, підтримку сепаратистів, серйозну інформаційну війну при повному запереченні Кремлем будь-якої причетності до подій в Україні.

«Російська агресія проти України, наслідком якої була незаконна окупація та анексія Автономної республіки Крим та міста Севастополя, як також і напруга на Сході України, не лише порушили територіальну цілісність та суверенітет моєї країни, але підірвала і далі буде підривати європейську безпеку і продовжує завдавати шкоди регіональним та міжнародним миру та стабільності. Наслідки цією агресії значні і добре відомі», – заявив Клімкін.

Критика дій Росії Заходом

Джон Керрі
Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі говорив у виступі про жаль з приводу того, що Росія «продовжує постачати нові озброєння та збільшує підтримку озброєним сепаратистам». Він сказав, що Москва у такий спосіб порушує нею ж підписані документи та зобов’язання як члена ОБСЄ, а платять за це пересічні росіяни, оскільки їхня країна – через дії керівництва – опинилася під санкціями.

Керрі наголосив, що коли США та інші країни підтримують суверенітет України, то роблять це не з бажання йти на якусь конфронтацію з Москвою.

«Насправді ми переконані, що Москва може відбудувати довіру та відносини легко, допомагаючи виплисти зі штормових вод якщо тільки вжиє кроків щодо втілення мінського протоколу, його букви й духу», – сказав Керрі.

Серед таких кроків, які Захід чекає від Росії, він назвав:

– припинення підбурювання насильства в Україні;

– виведення з України російських озброєнь та вояків;

– використання свого впливу для звільнення сепаратистами всіх заручників;

– безпечний та безперешкодний доступ для спостерігачів ОБСЄ на Донбасі;

– співпраця в забезпеченні та повазі до міжнародно визнаних кордонів України;

– покладення краю незаконній окупації Криму.

А його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр, закликавши до негайної та повної реалізації мирних Мінських домовленостей, звернув увагу на те, що є, на його думку, нині найголовнішим – ситуація та контроль на кордоні України та Росії.

Лавров знову говорить про «переворот»

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Глава російської дипломатії Сергій Лавров у черговий раз описав зміну влади через Майдан цього року в Україні як «актиконституційний переворот».

«Рік тому, коли ми зустрічалися у Києві (на засіданні Ради міністрів ОБСЄ 5-6 грудня – ред.), українську драму можна було попередити. Можна було знайти баланс законних інтересів і на сході, і на заході. Але тоді Брюссель різко відмовився від тристороннього процесу за участю України, ЄС та Росії. І, по суті, вимагав від Києва знехтувати зобов’язаннями щодо договору про зону вільної торгівлі СНД», – заявив Лавров.

«Наші західні колеги навіть пішли на підтримку антиконституційного перевороту, на підрив суверенітету України, закрили очі на розкол суспільства, на силові дії ультранаціоналістів, які мали плани підлаштувати весь український народ під свою ідеологію», – додав керівник російського МЗС.

Лавров в ОБСЄ звинуватив Захід у підтримці «антиконституційного перевороту» в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

ОБСЄ активно спостерігала за достроковими президентськими виборами в Україні у травні і дочасними парламентськими виборами у жовтні і двічі виносила вердикт про демократичних характер і перебігу виборчих кампаній, і самого голосування в день виборів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG