Доступність посилання

ТОП новини

Після обвалу рубля Центробанк Росії підняв ключову ставку


Росіяни протестують проти різкого падіння рубля під центральним офісом Центробанку, Москва, 12 грудня 2014 року
Росіяни протестують проти різкого падіння рубля під центральним офісом Центробанку, Москва, 12 грудня 2014 року

Центральний банк Російської Федерації від 16 грудня підняв свою ключову ставку на 6,5%. Тепер вона становить 17%. Таке рішення фінансовий регулятор пояснює «необхідністю обмежити девальваційні та інфляційні ризики, які суттєво зросли останнім часом».

15 грудня рубль різко знецінився щодо провідних світових валют. На піку знецінення перед оголошенням Центробанку на біржових торгах за долар давали понад 65 рублів, за євро – понад 82 рублі. Ще в липні 2014 року долар у Росії коштував близько 35 рублів.

Це друге за тиждень підвищення ключової ставки – 11 грудня Центробанк додав до цього показника 1%.

Протягом року російський регулятор піднімав цю ставку шість разів – уперше це сталося 3 березня, коли ринок бурхливо відреагував на рішення російського парламенту про дозвіл на застосування Збройних сил Росії на території України. До березня ключова ставка становила 5,5%.

Різка зміна ключової ставки завжди свідчить про кризу в економіці. «Звичайним» кроком для цієї ставки вважається 0,25 або 0,5 процентного пункта.

Ключова ставка – це відсоток, під який Центробанк видає кредити комерційним банкам. При низькій ключовій ставці і швидкому ослабленні рубля банки можуть брати гроші у Центробанку, переводити їх у валюту і за рахунок знецінення рубля отримувати дохід, який покриває ставку. Висока ключова ставка робить такі операції ризикованішими.

При цьому не виключено, що під такий високий відсоток банки не захочуть брати гроші у Центробанку, тому не видаватимуть нових кредитів. Це вдарить по економічній активності: люди стануть менше купувати і перестануть вкладати в нові бізнес-проекти.

XS
SM
MD
LG