Доступність посилання

ТОП новини

Путін веде на території України війну із Заходом – експерт


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

На що чекати Україні від візиту до Києва держсекретаря США Джона Керрі?

Київ – Володимир Путін воює на території України із Заходом. Але як би він не тиснув на опонентів, примушуючи поділити світ на його умовах, США та інші провідні держави світу дають відсіч. Не зброєю, а санкціями та політичною підтримкою України. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Євген Магда, коментуючи візит до Києва держсекретаря США. Джон Керрі зустрінеться, зокрема, 5 лютого із президентом України Петром Порошенком.

– Можна сказати, що Сполучені Штати відіграють надзвичайно активну роль щодо конфлікту на Донбасі. Пан Керрі, Джо Байден стали вже повноцінними суб’єктами українського політичного процесу, як би це дещо самонадіяно не звучало.

Конгрес контролюють республіканці повністю. І демократам, щоб мати шанс на президентських виборах, доводиться грати на республіканському полі. Тобто, бути більш жорсткими відносно Росії

Що стосується того, чи спроможні Сполучені Штати і Захід угамувати Путіна…Я тут більше звертав увагу не стільки на візит пана Керрі, скільки на той факт, що сьогодні Конгрес контролюють республіканці повністю. І демократам, щоб мати шанс на президентських виборах, таки чи інакше доводиться, грубо кажучи, грати на республіканському полі. Тобто, бути більш жорсткими відносно Росії.

– Зараз серед керівників провідних держав Заходу активізувалася дискусія з приводу можливості надання Україні летальної зброї. Ангела Меркель – проти. А в американському Держдепартаменті не підтвердили ухвалення рішення про надання Україні зброї, але і не виключили його. Чого в цьому плані можна очікувати від візиту до Києва Джона Керрі?

Євген Магда
Євген Магда

– Привезе, образно кажучи, Керрі із собою протитанкові комплекси «Джевелін» чи ні? Я швидше схиляюсь, що ні. Але думаю, що його візит у Київ і подальша конференція з питань безпеки у Мюнхені, де 8 років тому Володимир Путін вимовив свою вікопомну промову, це буде такий собі геополітичний дуплет, на якому активно обговорюватимуть власне проблеми Україні й де Захід визначатиме свою, значною мірою консолідовану політичну позицію.

– Деякі політичні експерти, зокрема, російський політолог Станіслав Бєлковський, стверджують ще від анексії Росією Криму, що головна мета Путіна – не Україна, а тим більше дотаційний, а тепер ще й зруйнований війною Донбас. Головна мета господаря Кремля – вийти на прямі переговори з провідними лідерами Заходу – передусім, президентом США, канцлером Німеччини – і поділити світ. Залишивши так званий пострадянський простір під його, Путіна, контролем. Ви згодні з цим?

– Я погоджуюся в тому сенсі, що Путін веде на території України війну із Заходом. Але чи буде Захід так реагувати на Путіна, як він цього хоче? Ви знаєте, я не певен.

Яким би потужним не був на сьогодні російський політичний режим, він навряд чи зможе протистояти в разі внутрішніх соціальних заворушень

Очевидно, що російські дипломати десь у кулуарних бесідах нагадують про ядерний статус Російської Федерації, багато говорять і у Росії про те, що, мовляв, скоро й Обама, й Меркель підуть зі своїх посад, а Путін – людина не стара для політика й може ще працювати і працювати. Але тут є інший фактор. Яким би потужним не був на сьогодні російський політичний режим, він навряд чи зможе протистояти в разі внутрішніх соціальних заворушень. Якщо дешева горілка не допоможе, а західні санкції будуть усе-таки послідовними, то навіть коливання, певне зростання цін на нафту може Росії не допомогти.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG