Доступність посилання

ТОП новини

«Укртранснафта»: за що воює і ображає журналістів Коломойський?


«Він сам визнав, що Лазорко – його людина, і це підприємство він вважає своїм» – експерт

Резонанс навколо візиту голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського до «Укратранснафти» набирає обертів. Медіаспільнота та деякі депутати вимагають вибачень за образи, які він наговорив журналісту Радіо Свобода Сергію Андрушку. Натомість у стінах державного підприємства «Укртрансанафта», яким іще донедавна керував представник групи «Приват» – новий господар.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На інцидент, коли голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський у брутальній формі відповідав на запитання журналіста Радіо Свобода Сергія Андрушка, уже відреагували чиновники, парламентарі та журналісти. Тоді біля «Укратранснафти» Коломойський вибухнув лайкою на запитання журналіста, що чиновник робить уночі під стінами держпідприємства.

«Ми звільняли будівлю від російських диверсантів, які захопили. А ти зі своєю «Свободою» сидиш тут, **, і чатуєш, як дівиця свого невірного чоловіка. Радіо Свобода, **. Ти така ж «Свобода», як і та, що в парламент не пройшла. Тягнибоківська проститутка, **», – говорив Коломойський Андрушку.

Коломойський обматюкав журналіста Радіо Свобода біля офісу «Укртранснафти»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:52 0:00


Група депутатів вимагала відставки Коломойського

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Наступного дня, 20 березня, депутати від «Блоку Петра Порошенка» та «Опозиційного блоку» вимагали відставки Коломойського за таку некоректну поведінку. Наприклад, Мустафа Найєм, депутат від «Блоку Петра Порошенка», свою позицію аргументував тим, що така поведінка керівника області щодо журналіста є неприпустимою. Водночас він звернув увагу на юридичний аспект ситуації, що розгорнулась навколо прибуткових підприємств «Укрнафта» та «Укртраснафта».

«Ви знаєте, що пан Коломойський є губернатором Дніпропетровської області і жодного стосунку до цієї компанії не має. І не мав права перебувати на територія цієї компанії», – заявив Найєм.

Юрій Бойко
Юрій Бойко

Натомість голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко вважає, що Коломойського слід звільнити через ситуацію на підприємстві «Укртранснафта», а не стільки через грубість. «По суті, є конфлікт інтересів державного службовця і бізнесмена, тому ми поставили питання уряду, чи готовий він ініціювати відставку губернатора Дніпропетровської області, щоб він займався бізнесом, а не суміщав дві посади», – заявив Бойко у кулуарах Верховної Ради.

Медіаспільнота обурена грубістю у бік журналіста Радіо Свобода

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Комітет свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради вимагає від Ігоря Коломойського публічно вибачитися перед кореспондентом. Позицію комітету озвучила його голова Вікторія Сюмар, депутат із «Народного фронту», заявивши, що вони з колегами звернуться до Генеральної прокуратури з проханням перевірити факт перешкоджання Коломойським роботі журналіста. Водночас комітет виступає за те, щоби Коломойський залишився на посаді голови Дніпропетровської ОДА.

Міністерство інформаційної політики України на чолі з Юрієм Стецем також підтримало Андрушка. Зокрема, міністр Юрій Стець у себе на сторінці у «Фейсбуці» заявив, що «у той час, коли в Україні йде війна, особлива відповідальність влади – не допускати подібну дискредитацію».


Приєднались до вимоги вибачитись перед Андрушком і рух «Стоп цензурі!» та Незалежна медіа-профспілка України. Головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненад Пеіч також засудив словесний напад на журналіста Української редакції Сергія Андрушка.

Директор холдингу «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва пригадав аналогічний випадок, коли політику згодом довелось виправдовуватись за некоректну поведінку стосовно журналіста. Мова йде про розслідування Сергія Лещенка щодо статків сина тодішнього президента Віктора Ющенка.

«І на прес-конференції поставив Ющенку запитання. І той відповів: «Я сказав синові взяти чек і тикнути в обличчя тому журналісту». Яке було тоді обурення всіх, і президент тоді якимось чином мав виправдовуватись», – каже Гужва.

Поведінка ж Коломойського, на думку Гужви, є значно більш обурливою. Це свідчить про деградацію відносин між чиновником та медіа за останні десять років, додає він.

Казанжі: «Журналісти мовчки слухали – подвійні стандарти»

Засуджує грубість і нетактовність Коломойського і його колега, радник голови Одеської обласної державної адміністрації Зоя Казанжі. Утім додає, що він є «людиною сильною і потужною, з усіма вадами і перевагами».

«Могла виникнути ситуація, в якій він був знервований. Я не знаю, як би я себе вела. А журналісти стояли поруч і мовчки слухали, ковтали, а тепер про взбучку пишуть. Всі стояли і тішились. Подвійні стандарти», – заявила Казанжі у коментарі Радіо Свобода.

Радить поглянути на ситуацію, оминаючи подвійні стандарти, і позафракційний народний депутат Борис Філатов, колишній заступник Ігоря Коломойського в облдержадміністрації. Він також рекомендує чиновнику визнати свою неправоту. Утім, на своїй сторінці у «Фейсбуці» нагадує: голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль також часто дозволяє собі «міцне слівце», навіть із журналістами.


Прикриваючись тим, що держава «наводить порядок», до влади та грошей можуть у нечесний спосіб прийти зацікавлені люди. Таку думку висловив Філатов щодо ситуації, яка розвивалась на тлі конфлікту чиновника з журналістом.


«Укртранснафта»: як «Приват» керував державним підприємством

Мова йде про поділ влади над «Укртранснафтою» – державним підприємством, якому належать усі українські нафтопроводи. Туди Ігор Коломойський приїхав із групою молодиків, коли дізнався про зміну керівництва «Укртранснафти». Виконувати обов’язки віднині колишнього очільника компанії, вихідця з групи «Приват» Олександра Лазорка призначили непідконтрольного Коломойському Юрія Мірошника. Про це повідомила прес-служба НАК «Нафтогаз України», яка володіє 100 відсотками акцій «Укртранснафти».

Лазорко з таким рішення не був згоден, тож у вечір 19 березня намагався забарикадуватись у кабінеті «Укртранснафти» та не пустити нового директора. «Допомогти» йому вийти приїхали люди у формі, що представляли інтереси нового очільника.

Ігор Коломойський прибув на місце зі своєю групою людей у формі. Він показував журналістам документи, які, за його словами, підтверджують те, що Юрій Мірошник не мав юридичних прав забирати контроль.

«Документи зʼясували, що нема завдання на голосування від Кабміну, нема завдання на голосування від НАК «Нафтогаз», взагалі немає ніяких документів. Під виглядом міліції була якась не зрозуміла приватна охоронна структура. Вони увірвалися, розбили скло, травмували людей, комусь зламали руку. Зараз вони зникли», – заявив Коломойський.

Він додав, що «відновив конституційний порядок, а тепер діятиме згідно з чинним законодавством».

Новий виконувач обов’язків голови правління «Укртранснафти» Юрій Мірошник заявляв, що призначить перевірку діяльності компанії за часів Олександра Лазорка – зокрема, рахунки підприємства.

В «Укртранснафти» попереду аудит

Наразі голові Дніпропетровської області Ігорю Коломойському, президенту Петру Порошенку та прем’єр-міністру Арсенію Яценюку вдалося домовитись щодо долі «Укртранснафти». Зокрема, перевіркою компанії займатиметься не Мірошник, а незалежні компанії великої четвірки. Мова йде про аудиторські компанії британська Pricewaterhouse Coopers, американська Deloitte Touche Tohmatsu, британська Ernst & Young та голандська KPMG.

За останні вісім місяців «Укртранснафта» сплатила близько 305 мільйонів гривень за зберігання технологічної нафти у резервуарах заводів, у яких контрольні пакети акцій мають структури, близькі до голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Це нещодавно з’ясували журналісти програми Радіо Свобода і Першого національного «Схеми», де і працює Сергій Андрушко.

Коломойський сам визнав, що Лазорко – його людина – екперт

Експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук роз’яснює, що самі такі схеми і стали причиною того, щоб змістити людину Коломойського Лазорка з посади. Корольчук додає, що наразі компанія «Укртранснафта» фактично перетворилася на доповнення до «вертикально-інтегрованої нафтової компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського».

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Під фактичним контролем Коломойського – Кременчуцький нафтопереробний завод, і це окрім Дрогобицького і Надвірнянського НПЗ, які технічно відсталі, додає Корольчук. А «Укрнафта» забезпечувала цей зв’язок між видобувником нафти «Укрнафтою» і переробником нафти – нафтопереробним заводом.

Таким чином, роз’яснює Корольчук, візит Коломойського на держпідприємство фактично є прямим підтвердження того, що саме він керує «Укртранснафтою». «Він сам визнав, що Олександр Лазорко – це його людина, його менеджер і це підприємство він вважає своїм», – додає експерт. Водночас, Корольчук не наважується констатувати, яка саме зі сторін конфлікту робила рейдерське захоплення, а яка – діяла згідно з повноваженнями.

«Зміна керівництва відбулася, але доступу в нового до підприємства немає. Все відбулося в рамках закону – порушень там не було, тобто «Нафтогаз» України виконав свою місію призначивши, наголошую, тимчасово виконуючим, і тимчасово відсторонивши Лазорко», – резюмує він.

Парламент вимагає 2 мільйони гривень дивідендів за «Укрнафту»

Водночас, додає Корольчук, таку рішучу та агресивну поведінку Коломойського могло спричинити рішення парламенту зміни до закону «Про акціонерні товариства», що стосується виплати дивідендів акціонерним товариством. Резонансу закон набув тому, що він дає підстави повернути державі у вигляді дивідендів 2 мільярди гривень із компанії «Укрнафта», що також фактично контролюється людьми, близькими до голови Дніпропетровської ОДА. Окрім того – зменшує вплив Коломойського на нафтовидобувну компанію «Укрнафта», близько 40 відсотків якої належать олігарху.

Друге за величиною в Європі підприємство «Укртранснафта» є оператором системи магістральних нафтопроводів України. Воно забезпечує транспортування нафти на українські нафтопереробні заводи та транзитні поставки в країни Східної і Центральної Європи.

«Укртранснафту» заснували у 2001 році на базі державних акціонерних товариств «Магістральні нафтопроводи «Дружба» і «Придніпровські магістральні нафтопроводи». 100 відсотками акцій «Укртранснафти» володіє Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».


На цю ж тему:

17.03.2015
«Укртранснафта» сплатила Коломойському 300 мільйонів гривень

У Міненерговугілля вважають, що нафту потрібно перемістити в безпечні ділянки нафтопроводів «Укртранснафти», звідки вона раніше була викачана далі

19.03.2015
Держава намагається повернути «Укртранснафту» під контроль – експерт

Чому Наглядова рада «Укртранснафти» відсторонила голову правління Олександра Лазорка? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG