Доступність посилання

ТОП новини

Держава намагається повернути «Укртранснафту» під контроль – експерт


Юрій Корольчук, політолог, експерт Інституту енергетичних стратегій
Юрій Корольчук, політолог, експерт Інституту енергетичних стратегій

Чому Наглядова рада «Укртранснафти» відсторонила голову правління Олександра Лазорка?

Наглядова рада державного підприємства «Укртранснафта» відсторонила Олександра Лазорка від здійснення повноважень голови правління компанії з 19 березня. За повідомленням «Нафтогазу», тимчасово, з 19 березня до 10 серпня, повноваження голови правління «Укртранснафти» здійснюватиме Юрій Мірошник. У повідомленні «Нафтогазу», що контролює 100 відсотків акцій «Укртранснафти», не вказана причина такого рішення. Про ситуацію з відстороненням Олександра Лазорка Радіо Свобода поговорило з експертом з енергетичних питань Юрієм Корольчуком.

Формальною причиною стало те, що компанія «Укртранснафта» викачала технологічну нафту без належної згоди держави
З 2015 року була необґрунтовано підвищена ціна зберігання цієї технологічної нафти на об’єктах «Укртатнафти» – Кременчуцького НПЗ. Саме цей момент – завдання збитків державі на суму майже 300 мільйонів гривень – став формальною причиною для відсторонення

– Олександр Лазорко справді досить довго керував підприємством – понад 5 років. Він відсторонений від виконання обов’язків голови правління «Укртранснафти» до 10 серпня. Це – час, коли у нього закінчується контракт в «Укртранснафті», і він тоді буде просто формально звільнений. Але формальною причиною стало те, що компанія «Укртранснафта» викачала технологічну нафту без належної згоди держави – Міненерго та «Нафтогазу», як структур, які знаходяться над компанією «Укртранснафта». Більше того, з 2015 року була необґрунтовано підвищена ціна зберігання цієї технологічної нафти на об’єктах «Укртатнафти» – Кременчуцького НПЗ. Відповідно, саме цей момент – завдання збитків державі на суму майже 300 мільйонів гривень – став формальною причиною для відсторонення Лазорка від своїх обов’язків.

– Це була реальна причина?

Компанія «Укртранснафта» перетворилася у доповнення до такої собі вертикально-інтегрованої нафтової компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського

– Безумовно, є глибша причина, основніша. Все таки це те, що компанія «Укртранснафта» у період керівництва пана Лазорка з кожним роком показувала все гірші фінансові і технічні результати. Це у першу чергу стосується магістральних нафтопроводів «Дружба», бо «Придніпропровські» нафтопроводи фактично не задіяні у транзиті нафти. А от магістральні нафтопроводи «Дружба» виконували основну місію заробітку живих грошей для «Укртранснафти» і формально для держави Україна і «Нафтогазу». З 2009 року йшло катастрофічне падіння транзиту російської нафти. З того часу відбулося падіння більше, ніж на 10 мільйонів тонн. Це той обсяг, який компанія втратила за час керівництва Лазорка. На жаль, компанія «Укртранснафта» перетворилася у доповнення до такої собі вертикально-інтегрованої нафтової компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського.

– Про що конкретно йдеться?

Група «Приват» контролювала і контролює «Укрнафту», як видобувника нафти, у них під контролем знаходиться Кременчуцький нафтопереробний завод

– Мається на увазі те, що група «Приват» контролювала і контролює «Укрнафту», як видобувника нафти, у них під контролем знаходиться Кременчуцький нафтопереробний завод, і це окрім Дрогобицького і Надвірнянського НПЗ, які технічно відсталі. А «Укрнафта» забезпечувала цей зв’язок між видобувником нафти «Укрнафтою» і переробником нафти – нафтопереробним заводом.

– Журналісти програми Радіо Свобода і Першого національного «Схеми» з’ясували, що за останні вісім місяців «Укртранснафта» сплатила близько 305 мільйонів гривень за зберігання технологічної нафти у резервуарах заводів, у яких контрольні пакети акцій мають структури голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Що відомо про це?

–Технологічну нафту викачали, цей процес почався рівно рік тому у березні-квітні 2014 року, і до літа вона була викачана. Головна причина, яка тоді була пояснена: що її викачують, оскільки можуть бути напади збройних формувань зі сходу, з Донецької і Луганської областей, де тоді починався збройний конфлікт, на магістральні нафтопроводи і можуть вкрасти нафту. Навіть у своїх інтерв’ю Ігор Коломойський, який є неформальним керівником групи «Приват», про це заявляв.

Але тоді виникає питання, для чого викачувати нафту з магістральних нафтопроводів «Дружба», з технічних частин, які знаходиться на західній Україні, де воєнних дій не було, і, сподіваємося, не буде. Чітко переслідувалася мета отримати прибуток, викачавши дешеву технологічну нафту, переробити її на заводі і заробити на цьому. Але держава втрутилася, заборонила продавати цю нафту, переробляти, і вона зберігалася, принаймні по документах, на Кременчуцькому НПЗ і частково на Дрогобицькому, а «Укртранснафта» оплачувала це зберігання.

«Укртранснафта», хоча і господарюючий суб’єкт, але підконтрольний вищим органам, діяв на власний розсуд

Але є питання. По-перше, невідомо, які обсяги нафти ще зберігаються. Наскільки я знаю, частина нафти була перероблена і вже у вигляді бензину продана. Але це мають перевірити правоохоронні органи. А по-друге, ці кошти, які були заплачені, понад 300 мільйонів гривень, це було зроблено в одноосібному порядку, волюнтаристським рішенням «Укртранснафти». На це не давали згоди ні уряд, ні «Нафтогаз». Ми побачили, що «Укртранснафта», хоча і господарюючий суб’єкт, але підконтрольний вищим органам, діяв на власний розсуд.

Держава зрештою намагається повернути під свій контроль підприємства і «Укрнафту» і «Укртранснафту»

Тепер, думаю, Олександр Лазорко пояснюватиме це правоохоронним органам чому він так вчинив, і чому на саме «Укртатнафті» зберігали цю технологічну нафту. Якщо вона є, то нехай покажуть, чи вона дійсно там знаходиться. Тому, думаю, що причиною відсторонення Лазорка є те, що держава зрештою намагається повернути під свій контроль підприємства і «Укрнафту» і «Укртранснафту».

З «Укртранснафтою» взагалі складалася абсурдна ситуація, тому що вона на 100% належить «Нафтогазу», державі, але там повністю керували менеджери групи Ігоря Коломойського «Приват». Це ж саме і стосується магістральних нафтопроводів «Дружба». Думаю, що процес розслідування триватиме як щодо «Укртранснафти», так і щодо магістральних нафтопроводів «Дружба», оскільки ще потрібно з’ясувати, чому було сильно зменшено транзит нафти через ці нафтопроводи, відповідно держава також зазнала збитків. Наскільки я знаю, наразі намагаються з’ясувати обсяг збитків.

– А хто такий Юрій Мірошник, якого призначили виконувати обов’язки керівника «Укртранснафти»?

– Наразі важко сказати, оскільки ми поки що не бачили офіційно оприлюдненої інформації щодо статусу цієї людини, окрім того, що він буде виконувати обов’язки до 10 серпня.

Мірошник не є людиною Коломойського і не має відношення до групи «Приват»

– А ця людина близька до президента України Петра Порошенка?

– У даному випадку я б говорив, що держава відновлює контроль над підприємствами. На даний момент можна єдине сказати, що Мірошник не є людиною Коломойського і не має відношення до групи «Приват».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG