Доступність посилання

ТОП новини

На землях Царьова бійці АТО створюють колективне господарство


Бійці АТО створюють перше в Україні спільне аграрне господарство
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Чи вдасться перекувати мечі на орала бійцям-учасникам АТО на Дніпропетровщині?

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині близько сотні бійців АТО, які невдовзі мають бути демобілізовані, вже вирішили, чим займатимуться у мирному житті. Вони хочуть отримати земельні ділянки, об’єднати їх в одне поле й разом обробляти. Заявлена мета – вирощування екологічно чистої та конкурентоздатної продукції. Ділянки бійцям дадуть на полях, які самочинно обробляла агрофірма колишнього регіонала Олега Царьова, кажуть представники обласної влади. У проекту військових є як прихильники, так і критики.

На землях Царьова бійці АТО створюють колективне господарство
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

200 гектарів землі біля села Степового в годині їзди від Дніпропетровська. У головному управлінні Держземагентства у Дніпропетровській області кажуть: це поле упродовж 15 років обробляла агрофірма екс-регіонала, оголошеного в розшук, Олега Царьова. У суді представники земагентства довели: в останні 5 років сільгосппідприємство обробляло ці гектари незаконно, без будь-яких документів на оренду.

Рішенням Господарського суду області від листопада минулого року всі 200 гектарів повернуті в державний резерв і тепер можуть бути розподілені між бійцями-учасниками АТО. Рішення остаточне й оскаржуватись не буде, заявляє виконувач обов'язків начальника Головного управління Держземагентства у Дніпропетровській області Ольга Гугніна.

«Все це робиться в рамках законодавства. Земельним кодексом передбачена передача у власність в рамках безоплатно приватизації двох гектарів сільгоспземлі», – каже посадовець.

Бійці мріють вирощувати екологічно чисту городину для українців

Право на безкоштовне отримання землі сільгосппризначення має кожен учасник АТО. Але самотужки, без власної техніки обробити таку ділянку проблематично. Інша справа – господарювати разом, кажуть бойові побратими. Сергій Рудик, командир роти 20-го окремого мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, за місяць очікує на демобілізацію. За освітою інженер-механік, у мирному житті він був фермером. Каже, знає, з якого боку підступитися до землі, за плечима 8 років фермерського господарювання.

Сергій Рудик
Сергій Рудик

«Знаю, чим займатись і як, що робити з землею. Плануємо великий проект з будівництвом житлових будинків, з розвитком птахівництва, тваринництва й рослинництва. Грошей, напевно, багато треба буде вкласти. Але я не перший рік в бізнесі. Напрацювання є», – розповів Радіо Свобода Сергій Рудик.

Бійці кажуть: перспективним напрямком вважать, зокрема, розвиток тепличного господарства. Хочуть не виснажувати землю соняшником чи ріпаком, а вирощувати на ній екологічно чисту городину на продаж. Мріють також про створення поблизу екопоселення колишніх військових. А втім, зараз це лише наміри, конкретного бізнес-плану поки немає. Кажуть, спершу треба пройти всі необхідні процедури й отримати на руки документи власників. Вже тоді, а це буде приблизно за 3-4 місяці, можна буде думати й про майбутній врожай.

«Пілотний» аграрний проект, ініційований бійцями АТО на Дніпропетровщині, хоч поки й недопрацьований, але має велике суспільне значення, переконаний дніпропетровський політолог Владислав Романов. Цієї весни в Україні мають демобілізувати 35 тисяч військовослужбовців, кілька тисяч із них – уродженці Дніпропетровщини. Суспільство має показати, що їхні робочі руки й розум потрібні й у мирному житті, переконаний експерт.

«Цей проект має бути взятий за приклад іншими регіонами. Мова йде про проект, який дає дуже великі перспективи. Ми започатковуємо механізм влиття в наше життя, політичне, громадське, свіжої крові, свіжих людей. Ці люди, я впевнений, будуть дуже активними в суспільстві, будуть служити своїм громадам», – зазначає Владислав Романов.

Бійцям – землю, селу – втрати

А втім, у селі, де має втілюватись у життя ініціатива бійців АТО, до неї ставляться з певними пересторогами. Сільський голова Степового Юрій Світличний підрахував: якби ці 200 гектарів й надалі обробляла сільгоспфірма, до місцевої скарбниці потрапляло б понад 100 тисяч гривень земельного податку щороку. Бійці ж АТО матимуть пільги і сплачуватимуть порівняно невеликі суми – 17 гривень з гектара землі.

«Для бюджету буде, звичайно, мінус. Але ми будемо раді. У нас село – молоді мало, так що будемо раді бійцям», – каже сільський голова Юрій Світличний.

Реакції Олега Царьова на проект військових на землях, які він вважав своїми, поки немає. З минулого року він перебуває у розшуку, щодо нього самого і його бізнес-структур порушені кримінальні провадження.

Залишається відкритим і питання про долю майбутнього врожаю – колишні поля Царьова засіяні озимими. В юридичному управлінні Дніпропетровської облдержадміністрації Радіо Свобода заявили: майбутнім врожай належатиме майбутнім власникам, тобто військовим. Самі бійці АТО кажуть, що чужого їм не треба і, напевне, дозволять зібрати врожай тим, хто сіяв.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG