Доступність посилання

ТОП новини

Путін погоджується на газову знижку для України за умови виплати боргів


Росія подовжить для України дію так званої знижку на газ, яка надається за рахунок скасування експортного мита, якщо українська сторона дотримуватиметься угод. Президент Росії Володимир Путін підтримав цю пропозицію російського прем’єра Дмитра Медведєва.

«Ми отримали звернення від «Газпрому», засноване на зверненні українських партнерів, суть якого зводиться до того, щоб продовжити дію пільгового пакету заходів на найближчий квартал, тобто до 1 липня – на три місяці», – сказав Медведєв, якого цитують російські ЗМІ.

«Ми вважаємо можливим підтримати звернення «Газпрому», ну, і відповідно, української сторони. За умови розумінні того, що всі базові умови чинного контракту, який пов’язує нашу компанію «Газпром» і «Нафтогаз», будуть неухильно дотримані, включаючи і повернення тих боргів, які до цього моменту накопичені», – наголосив Дмитро Медведєв.

«Давайте так і зробимо», – відповів Путін.

З 1 квітня перестає діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі.

«Нафтогаз України» підтримав пропозицію Єврокомісії щодо продовження дії угоди так званого «зимового пакету» до кінця наступного осінньо-зимового періоду. Наразі сторони обговорюють таку можливість.

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів щодо так званого «літнього пакету» – постачання російського газу в Україну після 31 березня – має відбутися в середині квітня.

20 березня, після чергового раунду тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС, міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що Київ сподівається, що ціна російського газу після 31 березня становитиме 250 доларів за тисячу кубів. Про таку ж приблизно ціну говорив і російський міністр енергетики Олександр Новак.

Росія повністю припинила постачання газу в Україну у червні 2014 року, заявляючи про борг у 5 мільярдів 300 мільйонів доларів. Від того часу велися переговори про його відновлення у тристоронньому форматі Україна – ЄС – Росія.

У жовтні 2014 року за посередництва Європейської комісії Україна і Росія дійшли згоди про відновлення поставок російського газу Києву в зимовий період на умовах передоплати, а також узгодили їхні тимчасові умови до 31 березня 2015 року включно.

Домовленості передбачали, що українська сторона мала до кінця року сплатити російській стороні борг у 3 мільярди 100 мільйонів доларів. Умовою початку постачання газу була сплата першої частини цього боргу на суму в 1 мільярд 450 мільйонів доларів, а також передоплати за газ, який Україна хоче купити. Україна всі ці умови виконала.

Частину газового боргу, який нарахувала російська сторона, Україна не визнає.

XS
SM
MD
LG