Доступність посилання

ТОП новини

У Росії знаходять свастику навіть в дитячих магазинах


Дитячий магазин у Москві «прославив» рекламний ролик, де діти допитують і шантажують батьків, намагаючись імітувати дії слідчих тюрми НКВС

Напередодні святкування Дня перемоги в Росії почали масово позбуватися від свастики, але нацистський символ виявився настільки популярний, що його носять не лише так звані «добровольці», що воюють проти України на Донбасі, але його знаходять на сувенірах і навіть в іграшкових магазинах. При цьому, боротьба з нацистською символікою не означає боротьби з крайньо-правими ідеалами, адже ідейних нащадків нацизму в березні приймав на з’їзді Санкт-Петербург.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За півроку до українських антитоталітарних законів, у листопаді минулого року в Росії також заборонили «публічно демонструвати, чи пропагувати» нацистські символи. Нині, напередодні Дня перемоги, цей закон активно почали втілювати. Вишукувати свастику взялися всюди, від антикварних магазинів до крамниць з дитячими іграшками. Штрафи виписують за використання історичних фото, а книжкові магазини поховали під прилавки книжки про Голокост, адже і там можна знайти нацистські символи.

Одним з найгучніших скандалів справа обернулася для колишнього магазину «Дитячий світ», а нині «Центрального дитячого магазину на Луб'янці». Проти нього слідчі відкрили карну справу за звинуваченням у «розпалюванні ненависті та ворожнечі» за продаж фігурок солдатів та офіцерів нацистської армії. У приміщенні магазину було проведено обшук, на допит викликали продавців, а власника магазину попередили про порушення російського закону про екстремізм. За іронією долі, цей магазин став скандально відомим завдяки своїм рекламним роликам, де діти заохочують батьків купити їм іграшки в цьому магазині, допитуючи, шантажуючи та катуючи батьків, намагаючись імітувати дії слідчих тюрми НКВС, що розташовувалась на Луб'янці.

За нацистські символи постраждав роман про Голокост

Книжка Маус, за яку її автор, американський художник і письменник Арт Шпіґельман отримав Пуліцерівську премію, стала щезати з полиць російських книгарень, адже на її обкладинці стилізовано зображено свастику. І дарма, що книжка розповідає про історію єврейської родини під час Голокосту.

Постраждала і російська журналістка, яка поділилися в мережі VKontakte фотографією свого подвір’я з Смоленську під час німецької окупації. На фото було зображено німецьких солдатів, які вишукувалися під нацистським прапором.

Суд визнав Поліну Петрусеву, яка працює під псевдонімом Ліна Данилевич, винною в екстремізмі та оштрафував на тисячу рублів. Їй загрожувало до 15 років ув’язнення. За словами журналістки, її дідусь у дитинстві був в’язнем концтабру, прабабуся і прадід – відомими учасниками білоруського партизанського руху. В інтерв’ю Радіо Свобода вона розповіла, що на честь предків вона взяла псевдонім Данилевич.

А тим часом в історичному музеї на Камчатці, російському півострові на Далекому сході, аби уникнути покарання, відцензурували навіть радянські антифашистські плакати, на яких була зображена свастика. Працівники музею наклеїли на плакати, вивішені на спеціальній виставці до Дня перемоги маленькі стікери, проконсультувавшись перед цим з перевіряючими органами.

Разом з тим, російські неонацисти, які воюють проти Україна на Донбасі, не лише уникають переслідування за російськими законами, але і отримують державну підтримку. А на їхніх фото стилізована свастика, яку використовує неонацистська організація Російська національна єдність, мирно співіснує з «георгієвською стрічкою», що стала символом перемоги над нацизмом в Росії.

Над матеріалом працювала Марія Щур та Claire Bigg.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG