Доступність посилання

ТОП новини

Ярош пропонує надати добровольцям автономію


«Якби ми були зареєстровані, то готові були б мобілізувати близько 10 тисяч людей» – речник ДУК «Правий сектор»

Київ – Дмитро Ярош пропонує добровольцям не входити до лав Збройних сил. Він зареєстрував у Верховній Рада проект закону «Про Добровольчий український корпус», який передбачає створення автономного формування у системі Міністерства оборони. Утім, у парламенті сумніваються у доречності такої пропозиції.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на сайті «Правого сектору», Добровольчий український корпус «перебуває у сфері управління Міністерства оборони України. Міністерство оборони України видає за попереднім погодженням із командиром Добровольчого українського корпусу обов'язкові до виконання правові акти».

У законодавчій ініціативі зазначено, що ДУК є позапартійною організацією. Основними завданнями і напрямком її діяльності, згідно з документом, є забезпечення підготовки добровольців до оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, гарантування безпеки і захисту державного кордону України. Також серед завдань ДУКу – «сприяння Збройним силам України зокрема шляхом участі у бойових діях, розвідувальній, контррозвідувальній, диверсійній та партизанській діяльності. Ще одним завданням добровольчого корпусу законопроект називає спортивне, оздоровче та військово-патріотичне виховання громадян України.

«У Міністерстві оборони, але зі своїми керівником, правилами і статусом»

Добровольців під час виконання ними завдань пропонують прирівнювати до працівників відповідного органу державної влади. У законопроекті зазначено, що ДУК фінансується за рахунок державного і місцевих бюджетів, членських внесків, коштів, отриманих від виконання договорів, пожертв, благодійної допомоги, іншої безповоротної фінансової допомоги, інших коштів, отриманих законним способом. Загалом же Міністерство оборони України забезпечує ДУК зброєю, боєприпасами і спорядженням, необхідними для реалізації планів і програм діяльності корпусу, йдеться у законопроекті.

Запропонований позафракційним депутатом Дмитром Ярошем проект закону, є результатом, зокрема, консультацій з керівництвом Міністерства оборони та Генерального штабу і передбачає підвищення обороноздатності України, зауважує речник «Правого сектору» Артем Скоропадський.

Добровольчий український корпус «Правий сектор» часто воює значно ефективніше, ніж армія, і вже точно ефективніше, ніж Національна гвардія
Артем Скоропадський

«Прекрасним варіантом було би для нас повторення прикладу «Національного союзу оборони Естонії», автономної організації, яка входить до Міністерства оборони Естонії, але зі своїм керівником, своїми правилами і своїм статусом. Якби в нас була зброя, якби ми були зареєстровані, то ми готові мобілізувати близько 10 тисяч людей. А Добровольчий український корпус «Правий сектор» часто воює значно ефективніше, ніж армія, і вже точно ефективніше, ніж Національна гвардія», – зауважує Скоропадський.

«Треба легалізувати свою війну»

Утім, запропонований «Правим сектором» законопроект, не вирішує усіх проблем добровольців, як, власне, і проблем організації оборони країни, зазначає експерт Григорій Перепелиця.

Це – війна, яку веде народ, захищаючи свою країну. Треба легалізувати свою війну. Тому пропозиція Яроша – гарна пропозиція, але вона з мирного часу. Якщо узаконити, як збройне формування у мирний час – це прецедент
Григорій Перепелиця

«Всі ці проблеми виходять з одного – ми ведемо війну в умовах відсутності воєнного стану. Якби це було в умовах воєнного стану, тоді б все було абсолютно легалізовано. Тому що це – війна, яку веде народ, захищаючи свою країну. Треба легалізувати свою війну. Тому пропозиція Яроша – гарна пропозиція, але вона з мирного часу. Якщо узаконити, як збройне формування у мирний час – це прецедент. Але чи піде Верховна Рада на такий прецедент?», – висловлює сумнів Перепелиця.

Тим часом у парламенті також сумніваються у доречності та ефективності зареєстрованого Дмитром Ярошем законопроекту. Колишній командир добровольчого батальйону «Миротворець», а нині депутат Верховної Ради Андрій Тетерук каже, що формування добровольчого корпусу має відбуватися зовсім інакше.

Якщо в нас буде сила зброї, ми дуже швидко перетворимося на країну, де людина з автоматом вирішує кому що робити. Віддавати преференції деяким особам – це скінчиться погано
Андрій Тетерук

«Спочатку створюємо правову бузу, потім починаємо набирати навіть «Правий сектор», чи інших добровольців, що бажають служити у таких формуваннях. А не навпаки: мати вже зброю, а потім ставити умови. Кому не подобається, він повинен скласти зброю і йти займатися чимось іншим. Якщо в нас буде сила зброї, ми дуже швидко перетворимося на країну, де людина з автоматом вирішує кому що робити. Віддавати преференції деяким особам – це скінчиться погано», – наголошує Тетерук.

А експерт Григорій Перепелиця нагадує, що проблема входження «Правого сектору» до законних армійських формувань походить з недовіри бійців до посадовців Міноборони. На його думку, у разі відповідного реформування відомства не потрібно було би шукати складні шляхи для легалізації добровольчого руху.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG