Доступність посилання

ТОП новини

Саша Боровик і КДБ: погляд із Чехії


Щоб отримати високу посаду в уряді, ЗМІ чи виші Чехії, потрібне «негативне люстраційне свідоцтво»

Реформатор чи агент КДБ? Чому з уряду пішов Саша Боровик, який упродовж трьох місяців працював першим заступником міністра економічного розвитку та торгівлі України Айвараса Абромавичюса? За яких обставин з’ясувалися зв’язки з радянським КДБ успішного юриста з блискучою західною освітою і кар’єрою? Як на ці зв’язки б подивилися у Чехії, де закон про люстрацію, на відміну від України, є чинний вже багато років і показав свою дієвість на практиці?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Випускник Гарварду, колишній юрист компанії Microsoft в Сіетлі та головний юрист в Akamai Technologies у Лондоні Саша Боровик «через внутрішні непорозуміння» пішов з посади заступника міністра економіки 13 травня. Відтоді він і його екс-керівник встигли дати багато інтерв’ю щодо причин конфлікту, з яких випливає, що сторони не дійшли порозуміння з приводу деяких фактів біографії Саши Боровика.

В інтерв’ю «Українській правді» міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що звільнений з міністерства Саша Боровик не пройшов спецперевірку. Абрамовичус заявив, що знав дещо про минуле Боровика, але сподівався, що «при спецперевірці все з’ясується. Якщо є у людини якісь старі неправильні зв’язки, то вони повинні були проявитися. Спецслужби повинні працювати в цьому напрямку, але Саша так і не почав проходити спецперевірку».

Із вищої школи КДБ до Празького університету

«Неправильними зв’язками» був той факт, що Саша Боровик, перед тим як переїхати на Захід, вчився у вищій школі КДБ в Москві. Про це він сам розповів в інтерв’ю телеканалу «112».

Саша Боровик
Саша Боровик

Я вчився на першому факультеті вищої школи КДБ, яка відповідала за контррозвідку Збройних сил СРСР
Саша Боровик

«Я вчився на першому факультеті вищої школи КДБ, яка відповідала за контррозвідку Збройних сил СРСР. Ідея була така, що після цього, я б ішов в Андроповський інститут вчитися на розвідника. Але коли я провчився три з половиною роки, я знав точно, що це не для мене, і, по суті, я вирішив піти», – розповів Боровик українському телеканалу. І, за його словами, про те, що до його від'їзду до Чехії, де він вчився у Празькому університеті, він «вчився на розвідника», знали всі його попередні працедавці, включно з українськими урядовцями.

Оскільки виглядає, що міністерську кар’єру Саші Боровика зупинила люстрація, Радіо Свобода звернулося за коментарем у Празі щодо того, як би діяло відповідне чеське законодавство у такому випадку.

«Краще, коли людина повідомляє про такі зв’язки сама»

Як говорить відомий чеський політичний оглядач Єфім Фіштейн, у Чехії, для того, щоб отримати високу посаду в уряді, бути редактором газети, чи університетським професором, потрібно пред’явити «негативне люстраційне свідоцтво», тобто посвідку, що людина не співпрацювала з радянськими спецслужбами у жодній формі. Це стосується і спеціальних шкіл, уточнює оглядач.

Випускники займалися паралельно розвідувальную роботою, яку дипломатія лише прикривала
Ефім Фіштейн

«Що стосується шкіл, то, наприклад, у чеській дипломатії не рекомендується приймати на дипломатичні посади випускників таких шкіл, як, скажімо, МҐІМО чи Університет Патріса Лумумби, тому що існує серйозна підозра, що такого роду випускники займалися паралельно розвідувальную роботою, яку дипломатія лише прикривала», – пояснює чеський оглядач.

За його словами, у будь-якому випадку, краще, коли людина повідомляє про такі зв’язки сама, і тоді, якщо вона є цінний фахівець, їй можуть запропонувати іншу роботу в уряді, до якої менші вимоги щодо національної безпеки. Інша справа – політика.

«Винятком є виборні посади. Не випадково, комуністична партія має свою фракцію в парламенті. Така людина може бути главою місцевого самоврядування чи мером міста, навіть незважаючи на те, що він був членом компартії, чи агентом СТБ», – пояснює Єфім Фіштейн.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG