Доступність посилання

ТОП новини

Мер Ірпеня міг ухилятися від податків з продажу десятків квартир (розслідування)


Мер Володимир Карплюк за рік продав десятки квартир за схемою, яка могла дозволити йому не заплатити податків на сотні тисяч гривень

Мер маленького передмістя столиці Ірпеня Володимир Карплюк говорить: якщо маєте претензії до моєї роботи – приїжджайте з наручниками. Якщо придивитися до його оборудок з нерухомістю за останні кілька років – порада мера видається не такою вже й поганою. Тільки за минулий рік мер продав десятки квартир за схемою, яка могла дозволити йому не заплатити податків на сотні тисяч гривень, хоча сам Карплюк стверджує, що все було законно. Про це йдеться у програмі «Схеми» – спільному проекті Радіо Свобода і Першого Суспільного телеканалу.

Ім’я Ірпінського голови Володимира Карплюка стало відоме загалу після новини про його 67 квартир, зареєстрованих в декларації про доходи за 2013 рік. Вже наступного року квартир у Карплюка значно поменшало, їх залишилося 23. Решту, розказує мер, він продав, як чесний бізнесмен.

«67 квартир зареєстровані в 2013 році – це результат моєї підприємницької діяльності до того моменту, як я став міським головою. Я показав цю декларацію, щоб територіальна громада знала, що балотується чесна людина, якій нема чого приховувати, в якої є доходи», – пояснює Карплюк програмі «Схеми».

З його біографії не дуже зрозуміло, про яку підприємницьку діяльність йдеться. бо перед мерською посадою в офіційній біографії – порожні 3 роки.

До того, з 2010 до 2011 року, Карплюк працював заступником Бучанського міського голови, колишнього регіонала Анатолія Федорука. Численні журналістські розслідування показували, що Карплюк у той час міг зловживати службовим становищем, розкрадати дорогу землю у сосновомі лісі навколо Києва.

Умовно схема працювала так. Місцева рада на одному клаптику землі видає ділянки людям під приватне житлове будівництво, або ж під сади, городи чи інше господарство. Вони одразу продають її за безцінь або передають в управління зацікавленим особам. А ті уже розпоряджаються нею на свій розсуд. Наприклад, всупереч цільовому призначенню, зводять багатоквартирні будинки.

Втім, після всіх викриттів Володимира Карплюка до відповідальності не притянгули. Та ми знайшли ще один факт. Ми виявили, що всю схему з оформленням 67 квартир на себе Володимир Карплюк міг провернути заради ухилення від сплати податків.

З’ясували, що частина квартир мера перебуває у його ж житлових комплексах. Точніше, у комплексах, побудованих «Будрегіонінвестом» – компанії, яку заснувала дружина Карплюка Лариса та його кума, Людмила Федорук. Вона ж – дружина мера сусідньої Бучі, колишнього роботодавця Карплюка. Більш того, компанія зареєстрована за домашньою адресою Карплюка.

Приміром, 7 квартир, оформлених на Володимира Карплюка, знайшов голова ОСББ «Буча-Квартал» у своєму житловому комплексі. Розповідає, дізнався про них випадково – з платіжок.

«Коли я розносив платіжки ОСББ, я бачив у поштових скриньках платіжки за електроенергію, на яких були вказані прізвища власників. Я бачив, що деякі квартири належать Володимиру Карплюку. Більшість – порожні, вони стоять на продаж, деякі здаються, в деяких живуть люди», – розповідає голова правління ОСББ «Буча-Квартал» Михайло Козак.

Ще один мальовничий клаптик землі посеред соснового лісу розташований з іншого боку Бучі. Це – елітний житловий комплекс із відповідною назвою – «Річ Таун» – «Багате місто».

І тут місцеві мешканці знайшли 38 квартир Володимира Карплюка і нежитлові підвальні приміщення, зареєстровані на нього. Будувала цей квартал та ж компанія «Будрегіонінвест». А Карплюк давав землю під дану забудову, яку він отримував від підставних осіб з іншим цільовим призначенням.

«Значна частина тієї землі – категорія для особистого селянського господарства. І вона не передбачена ні в якому разі під забудову», – пояснює голова громадської організації «Народна воля» Віктор Бархоленко.

Згідно з договором про спільну діяльність у будівництві житла, який отримала редакція «Схем», профінансувало будівництво однієї з черг комплексу «Річ таун» – а це 64 млн гривень – саме ж ТОВ «Будрегіонінвест». А землю під забудову, яку надав Карплюк, оцінили у майже 42 млн. Тобто 39% від усіх вкладених у будівництво фінансів. Таким чином, Володимир Карплюк забезпечив собі у кількох будинках ЖК «Річ Таун» у майбутньому майже 40% площ. Після добудови ці квартири для продажу опинилися у власності Карплюка.

Навіщо ж квартири на продаж було оформлювати на себе, а не продавати через компанію? Виглядає, що Володимир Карплюк вирішив продавати квартири самотужки, аби зекономити на податках.

Елітне житло у так званій Лісовій Бучі за менш ніж 30 км від центру столиці коштувало його мешканцям недешево. Поки будинки зводилися у 2013 році, за квадратний метр правили близько 8 тисяч гривень. У добудованому будинку ціни злетіли – подекуди до 10 з половиною тисяч. Зараз ціни стартують від 17 тисяч гривень.

Втім, редакція «Схем» отримала контракти, за якими Володимир Карплюк продавав свої квартири. І, за документом від січня 2014 року, оселю у житловому комплексі «Річ Таун» площею 56 квадратних метрів підприємливий власник продає за 140 тисяч гривень – а це 2500 гривень за квадрат.

Тобто житло в готовому будинку Карплюк продавав втричі дешевше, ніж у цьому ж комплексі на етапі будівництва. Така ж ціна значиться і в експертній оцінці житла. А саме від цієї суми відраховується 5% податку на продаж квартири.

Крім того, у проекту «Схеми» є свідчення мешканців, що решту вартості житла – до ринкового рівня – вони доплачували готівкою, поза документами. Втім, на камеру покупці говорити не хочуть, бо бояться втратити омріяні метри. Таким чином, із 140 тисяч грн за квартиру Карплюк заплатив 5% податку державі – тобто 7 тис грн. Ринкова ж вартість даної квартири була близько 560 тисяч грн у готовому будинку – відповідно, мало бути 28 тисяч грн податків, тобто в 4 рази більше. А це – понад 20 тисяч гривень економії на 1 квартирі. У нас є документи на продаж 4 квартир за такою схемою. Тож можливо, що всі 44 продані в 2013 – 2014 роках оселі Карплюка оформляли саме за такою схемою.

«Для України це поширена схема. Коли замовником оцінки виступає та людина, яка хоче продати нерухомість, вона може виступати за те, щоб занизити оціночну вартість і зекономити на податках. І якщо оцінювач може піти на угоду зі своєю совістю заради певної винагороди, то така оборудка може мати місце», – пояснює юрист Андрій Мартин.

Примітно, що в усіх контрактах на продаж, що є у розпорядженні «Схем», фігурує один і той же оцінщик майна – В’ячеслав Гуков. Хоч квартири продавали у різний час, в кінці 2013 – на початку 2014 року. Сам оцінювач стверджує: його висновки могли використати не за призначенням.

Ось що ми дізналися із телефонної розмови з оцінювачем:

«Вони добудовували будинки, і їм потрібна була якась кошторисна вартість»; «Просто вашу оцінку взяли для укладання контрактів і так і сплачували податки»; «Якщо вони використали мій висновок не за призначенням, то він може вважатися недійсним».

Усі наші звинувачення про ухиляння від сплати податків мер Ірпеня Карплюк спростовує і підозрює, що документи, надані мешканцями «Річ Тауна» – підробні.

«Не маючи оригінала договору на руках, мені важко його коментувати, бо ваші колеги приходили зі схожими документами, і більшість з них виявилися підробками», – апелює до наших знахідок Володимир Карплюк.

Попри сумнівні схеми з квартирами, Ірпінський мер вважає, що виконує свою роботу у владі достойно. Партія, яку він очолює – «Нові обличчя» – активно готується до осінніх місцевих виборів. Її рекламою завішані вулиці та громадський транспорт. Але вигладає, що у ватажків партії обличчя – нові, а бізнес-схеми – старі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG