Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче продавати Україні газ дорожче, але зі «знижкою»


Стартують переговори про те, на яких умовах Україна надалі купуватиме російський газ

Київ – 30 червня у Відні мають розпочатися газові переговори України, Росії та ЄС. Своє бачення ціни російського газу для України у Кремлі вже озвучили: 247 доларів за тисячу кубометрів. Це дорожче, ніж було донедавна, тому частина експертів вбачає в цих пропозиціях спробу Росії нав’язати вигідні для неї ціни напередодні прогнозованого здешевлення вартості блакитного палива в Євросоюзі. В «Нафтогазі» запевняють: нині Україна має кількох європейських постачальників, і може купувати там, де вигідніше. Водночас аналітики визнають: за будь-якої цінової кон’юнктури Україна наразі не має достатньо коштів, щоб без кредитів закупити необхідну кількість газу на зиму.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ціна газу для України у третьому кварталі становитиме близько 247 доларів за тисячу кубометрів, заявив російський прем’єр Дмитро Медведєв.

«Це з урахуванням знижки. Таким чином, ціна на газ для України буде зіставною з рівнем цін для сусідніх країн», – сказав Медведєв у понеділок, напередодні переговорів між Україною, Росією та ЄС щодо газу, які призначили на 30 червня. Хоча ще кілька днів тому керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер говорив, що знижок для України не буде, бо за його словами, «Нафтогаз України» досі не звертався з проханнями щодо цього.

Україна купуватиме газ на зиму там і тоді, де й коли він дешевший – посадовці

Тим часом українські посадовці роблять заяви, які могли би дещо зміцнити їхню переговірну позицію. Так президент компанії «Укртрансгаз» Ігор Прокопів зауважив, що нині Україну не вдасться шантажувати газовими питаннями. За його словами, держава вільно обирає, який обсяг газу і звідки закачувати, оскільки принцип «бери або плати» вже не діє. Реверсний маршрут зі Словаччини наразі завантажений лише наполовину, тобто, Україна має змогу швидко наповнити сховища реверсним газом, коли він матиме найліпшу ціну, підсумовує Ігор Прокопів.

Про те, що уряд сподівається у третьому кварталі побачити найнижчі ціни на газ у ЄС, і швидко зробити зимові запаси, неодноразово говорив і міністр енергетики Володимир Демчишин.

Окрім того, прем’єр Арсеній Яценюк днями спрогнозував, що за десять років Україна зможе повністю перейти на газ власного видобутку, й імпорт цього ресурсу для опалення та енергетики стане непотрібним.

Маємо перейти на газ власного видобутку, а для цього – перейти на ринкові ціни
Арсеній Яценюк

«Ми навічно повинні злізти з «голки» газової залежності. Маємо перейти на газ власного видобутку, а для цього – перейти на ринкові ціни, – сказав прем’єр у телеефірі. – Нині на потреби населення необхідно 21 мільярдів кубометрів газу, а внутрішній видобуток становить 19, з яких державні компанії видобувають лише 12 мільярдів».

Експерт з енергетичних питань Володимир Ларцев вважає, що Росія намагається нав’язати Україні газ за нинішньою ринковою ціною напередодні його значного здешевлення в Європі.

Те, що робить Росія – це спроба зберегти гарну міну у поганій грі. Спершу говорили, що знижки не буде. Потім у Кремлі заявили, що вона буде меншою, оскільки дуже подешевшала нафта. Тим часом тенденція до зниження ціни газу зберігається
Володимир Ларцев

«Те, що робить Росія – це спроба зберегти гарну міну у поганій грі. Спершу говорили, що знижки не буде. Потім у Кремлі заявили, що вона буде меншою, оскільки дуже подешевшала нафта. Тим часом тенденція до зниження ціни газу зберігається. Про це говорять прогнози як українського уряду, так і західних, і навіть російських аналітичних агенцій. У третьому кварталі світова ціна газу може опуститися до 200 доларів за тисячу кубометрів, а всередині ринку ЄС – навіть до 180. Росія в цих умовах хоче зафіксувати вигідну для себе ціну, щоб продавати газ Україні якнайдорожче. Хочеться сподіватися, що українські урядовці не поступляться національними інтересами. Однак, враховуючи, що ціна на російський газ пов’язана з перебігом мирних переговорів у Мінську, то це сподівання може виявитися марним», – припускає аналітик.

Газовий конфлікт консервують, бо сторони не знають, що робити – Корольчук

Анонсована Медведєвим ціна газу є вищою, ніж та, за якою Україна купувала в Росії у другому кварталі, але нижчою за нинішні розцінки в ЄС, визнає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. За його словами, така пропозиція Кремля свідчить про консервацію газового конфлікту, оскільки сторони не бачать виходу з нього.

На жаль, немає довгострокового уявлення з-поміж Україною, Росією та ЄС, як складатимуться відносини щодо поставок газу під час опалювального сезону, як наповнюватимуться підземні сховища
Юрій Корольчук

«На жаль, немає довгострокового уявлення з-поміж Україною, Росією та ЄС, як складатимуться відносини щодо поставок газу під час опалювального сезону, як наповнюватимуться підземні сховища. І немає заявленого наміру з боку Євросоюзу підтримувати Україну фінансово для накопичення газу на зиму», – пояснює Корольчук.

Раніше в європейських та в українських медіа з’являлася неофіційна інформація про те, що ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу на закачування газу до сховищ на суму понад мільярд доларів. Про те, що країна потребує такої допомоги, неодноразово говорили й українські урядовці. Так, міністр енергетики Володимир Демчишин заявляв Радіо Свобода що Україна потребує цільової допомоги для наповнення газових сховищ, бо «загалом ЄС надає Україні допомогу, але вона перерозподіляється в бюджеті на різні напрямки». Міністр вбачає вихід у в тому, щоби приватні європейські компанії почали зберігати свій газ в українських сховищах.

Представники ж Євросоюзу говорять про те, що таке зберігання європейського газу в Україні – питання не найближчого часу. Зокрема, голова департаменту енергетики та довкілля Групи сприяння Україні в Єврокомісії Торстен Воллерт зауважив Радіо Свобода, що Україні краще подбати про отримання кредиту на створення зимових запасів газу, ніж сподіватися, що західні оператори одразу почнуть активно користуватися українськими підземними сховищами. За його прогнозами, перші закачування європейського газу до сховищ будуть невеликими – щоб перевірити, наскільки надійною є українська сторона в цьому питанні.

Юрій Корольчук прогнозує, що Україна не зможе накопичити достатньо газу на зиму без зовнішньої фінансової допомоги: на початок холодів потрібно 19 мільярдів кубометрів газу в сховищах, однак без кредиту Україна зможе накопичити близько 16 мільярдів, як це було торік. Якщо зима не буде такою ж теплою як минула, а купувати багато газу взимку з якоїсь причини не вдасться – опалювальний сезон буде під загрозою. Корольчук стверджує, посилаючись на свої джерела в уряді, що в кабміні вже розробляють сценарій проходження зими за умови мінімальних запасів газу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG