Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про вибори в об’єднаних територіальних громадах


Верховна Рада України проголосувала за законопроект, який регулює організацію і проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах уже 25 жовтня. Рішення підтримали 227 депутатів. Жодного голосу не дали «Опозиційний блок» і Радикальна партія.

Законопроект передбачає, що рішення про створення нових громад буде ухвалювати Кабінет міністрів (зараз це повноваження облрад), а перші вибори там призначатиме Центральна виборча комісія, в тому числі в Донецькій і Луганській областях.

«Тільки громади мають ухвалювати рішення, утворюватись їм чи ні. І ті громади, які ухвалили це рішення, мають обрати свою владу. В цей закон протягом двох днів потрапило багато новел і сентенцій, які однією рукою давали, а іншою забирали. Ми всі разом це виправили. Обирайте, працюйте і живіть», – заявив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Напередодні фракції «Самопоміч», Радикальної партії і «Батьківщини» висловлювали застереження щодо розгляду відповідного законопроекту. У зв’язку з цим у роботі парламенту 3 вересня оголошувались перерви для нарад у кабінеті спікера. 3 вересня у Верховній Раді не знайшлося голосів для підтримки законопроекту.

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадія Зубка, 6300 громад ініціювали своє об’єднання, з них 180 це об’єднання провели. Досі не затвердили плани об’єднання громад на відповідних територіях 105 громад.

Раніше ЦВК оголосила про початок виборчого процесу в 74 громадах з 5 вересня.

XS
SM
MD
LG