Доступність посилання

ТОП новини

Цивілізований світ зможе змусити Росію припинити окупацію Криму – грузинський політик


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Посилити санкції, допомогти Україні – від фінансів до військової техніки – якщо світ це зробить до Нового року, це дуже вплине на ситуацію – Хабазі

Анна Аннітова

Крим – не перший випадок окупації територій Росією. Подібний досвід має і Грузія. Про те, які дії світового співтовариства мають зупинити Путіна, «Крим.Реалії» розповів член парламенту Грузії трьох скликань, екс-голова департаменту внутрішньої політики та регіонального розвитку Адміністрації президента Грузії Коба Хабазі.

– На Ваш погляд, чи достатньо Україна інформує світову спільноту про проблему окупації Криму?

– Питання про те, чи добре поінформований весь світ про те, що відбувається в Абхазії, у Південній Осетії тощо, ставили і ми собі свого часу. Ми думали, що світ знає все, але, коли справа доходила до конкретних ситуацій, ставало зрозумілим, що необхідно робити ще багато чого в напрямку інформування. Справа в тому, що у Росії дуже хороші пропагандистські засоби, на це виділяється багато грошей і безліч людських ресурсів. Загалом, окупація в таких країнах як Грузія і Україна обходиться Росії дорого.

Коба Хабазі
Коба Хабазі
Головне – що в світі робитимуть, коли вже повноцінно усвідомлять, що Росія – країна-окупант? Вони робитимуть лише тривожні заяви?

​Коли з проблемою окупації стикнулася Грузія, ми були змушені доводити цей факт, зараз додався Крим, і вже всьому світу стає відомо, що Росія веде окупаційну політику. У Криму порушуються права людини, і це відомо, Крим оголошений територією Росії, і це теж відомо. Але головне – що в світі робитимуть, коли вже повноцінно усвідомлять, що Росія – країна-окупант? Вони робитимуть лише тривожні заяви і залишаться на тому рівні, який зараз – якісь санкції, які ми вважаємо не до кінця ефективними? Чи вони посилять тиск?

– На Ваш погляд, які засоби можуть бути ефективними?

Світ має розв'язати не проблему України, а проблему Росії

– Я думаю, ми підемо шляхом посилення санкцій, і цивілізований світ зможе змусити Росію припинити окупацію Криму. Посилити санкції, допомогти Україні: від фінансів до військової техніки, застосувати комплексний одночасний тиск на Росію. Якщо світ це зробить до Нового року, це дуже вплине на ситуацію. Я вважаю, що світ має розв'язати не проблему України, а проблему Росії. Світ має це вирішити, адже чим більше часу проходить, тим гірше це для Росії, для України і для всього цивілізованого світу.

– Це з досвіду Грузії?

Як тільки Путін бачив затишшя, за 3-4 місяці він поновлював військові дії більш жорстко

– Так, звісно, поки тривають переговори, якесь узгодження – для Путіна це лише можливість виграти час, і більше нічого. Ми це проходили, у нас є досвід, ми стільки разів домовлялись, і як тільки Путін бачив затишшя, за 3-4 місяці він поновлював військові дії більш жорстко, більш посилено.

Тож проблему потрібно розв'язати якомога швидше, в Україні є великі ресурси, але, на жаль, зараз усі ресурси зосереджені на воєнних діях. Якщо Україна зможе зосередити ресурси на реформуванні, розвитку країни, то, думаю, уже за рік у вас буде прекрасна країна.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG