Доступність посилання

ТОП новини

Березовець: книга про Крим може стати підставою для позову до міжнародного суду


«Існує практика використання документальних книг у міжнародних судах»

Анна Щедрина

Нова книга політичного експерта Тараса Березовця «Анексія: Острів Крим. Хроніки «гібридної війни» може стати доказовою базою для звернення до міжнародних судів щодо анексії півострова Крим, вважає сам автор. Він презентував книгу на Форумі видавців, що відбувся у Львові.

У книзі «Анексія: Острів Крим. Хроніки «гібридної війни» зібрані факти, які, за словами Тараса Березовця, доводять незаконну анексію Кримського півострова. Свої відомості про анексію для видання дали понад 40 осіб.

«Це як провідні українські та російські політики, серед яких є тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, єдиний депутат Держдуми (Росії ред.), який голосував проти анексії, Ілля Пономарьов, так і українські активісти, яких викрали і катували, такі як Андрій Щекун і Шура Рязанцева», розповів Тарас Березовець.

За його словами, надану в книзі документальну базу можна використовувати в міжнародних судах як підставу для звинувачень чиновників та вищого військового керівництва Росії у міжнародних злочинах.

«У тому числі, за вбивство мирних українських громадян, таких як Решат Аметов, який був викрадений і замучений окупантами. Або як прапорщик українських Збройних сил Сергій Кокурін, який був убитий при виконанні службових обов'язків», пояснив Березовець.



Він підкреслив, що одна з цілей написання книги полягає у тому, щоби покарати всіх, хто був причетний до анексії півострова.

«Ця книга повинна стати складовою юридичної бази щодо звинувачення керівництва Росії в незаконній анексії. Тим більше, що існує практика використання документальних книг у міжнародних судах», зазначає Березовець.

Політтехнолог розповів, що всього в європейських судах зареєстровано більше 500 позовів як від України, так і від приватних осіб, які постраждали внаслідок анексії. У той же час, каже він, від українського уряду залежить, чи стане книга підставою для чергового позову до Росії.

«Зі свого боку я можу пообіцяти, що цю книгу передадуть українській владі, щоб вона могла стати підставою для нових судових справ, які будуть порушені проти російського керівництва», заявив автор.

Крім того, за словами Березовця, до кінця року книгу перекладуть російською спеціально для російської аудиторії. Також планують переклад англійською, зважаючи на інтерес до кримської тематики на Заході.

Радник президента України Олег Медведєв підкреслює, що книга «Анексія: Острів Крим» буде кориснішою в англомовній та російськомовній версіях як інструмент розвінчування міфів. У першу чергу, зауважує Медведєв, це допоможе позбавити Захід від небезпечних настроїв, таких згода залишити Крим у складі Росії після того, як вона піде з Донбасу.

Також Олег Медведєв зазначив, що книга важлива для російськомовного читача, в першу чергу, в Криму. «Хоча я, чесно кажучи, не уявляю, як вона може туди потрапити», резюмує Олег Медведєв.

Тарас Березовець презентував книгу про Крим (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Оригінал матеріалу на сайті Крим.Реалії

XS
SM
MD
LG