Доступність посилання

ТОП новини

Реформу держслужби хочуть пустити «по другому колу»?


У ЄС наполегливо радять не зволікати із відповідним законопроектом

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський виступив із заявою на підтримку законопроекту про державну службу. Між тим, причетні до розробки документа експерти висловлюють занепокоєння ознаками того, що влада вирішили відкласти на невизначений час ухвалення цього закону. Відтак ухвалений у першому читанні законопроект може бути провалений при остаточному розгляді.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Новий закон «Про державну службу» є ключовим для створення сприятливого середовища для реформ, заявляє голова представництві ЄС в Україні Ян Томбінський. За його словами, відповідний законопроект враховує міжнародний досвід і принципи державного управління, що їх застосовують у ЄС , а також пропонує рішення головних проблем державної служби в Україні. Також у представництві ЄС наголошують, що ухвалення цього законопроекту є умовою допомоги Євросоюзу щодо реформ в Україні.

Появі цієї заяви передувала інформація, що на засіданні Національної ради реформ 18 вересня президент Петро Порошенко розкритикував відповідний законопроект, зазначивши, наче той неприйнятний для ЄС і запропонував його відкликати.

Між тим, ЄС сприяв розробці цього документу та закликав якнайшвидше його ухвалити, а на реформу державної служби мав намір надати 90 мільйонів євро допомоги.

Експерти чекають від вищих посадових осіб чіткого сигналу

У першому читанні законопроект «Про державну службу» ухвалили ще у квітні. Серед іншого, він передбачає розмежування політичних та адміністративних посад, врегульовує статус державного службовця, конкурсні процедури добору на державну службу. Як зазначив тоді спікер Володимир Гройсман, завдяки цьому «в Україні постане професійна державна служба, яка буде нашою гордістю, а не навпаки».

Натомість тепер експерти, які працювали над законопроектом, зазначають, що з огляду на невизначену позицію влади цей законопроект опинився під загрозою. Експерт Центру політико-правових реформ Віктор Поліщук сумнівається, що так могло статися без відома глави держави президента, якого, мовляв, неправильно поінформували.

«Хотілося б, щоб урешті-решт президент і прем’єр-міністр заявили свою чітку позицію по цьому законопроекту. Бо я не вірю, що президентом можна було маніпулювати – щоби він міг зробити такий висновок. Такі речі випадково не відбуваються. А прем’єр-міністр взагалі себе дивно поводить, бо з приводу цього урядового законопроекту він за півтора роки слова не сказав – що цей закон потрібен. Для мене це означає, що він цього закону просто не хоче», – вважає експерт.

В інтерв’ю радіо Свобода радник голови Одеської облдержадміністрації Саша Боровик зазначив, що реформа державної служби має бути найпершою.

«Не можна робити реформи зі старим державним апаратом. Це абсурд! Бо вони проти тих реформ», – каже він.

За даними Національного агентства з питань державної служби, на даний момент в Україні налічується близько 300 тисяч держслужбовців і близько 100 тисяч посадових осіб місцевого самоврядування.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG