Доступність посилання

ТОП новини

Резиденція посла виявилась власністю дружини чиновника часів Януковича


Резиденція вірменського посла у маєтку дружини екс-чиновника Януковича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

«Якщо в української влади проблеми з цими людьми, хай вирішують їх, я з задоволенням з’їду з цього будинку» – посол Вірменії

Власність, до якої має стосунок чиновник часів Януковича, розташовується під дипломатичною табличкою і прапором іноземної держави. Резиденція посла Вірменії у центрі Києва займає садибу, що належить дружині колишнього голови Державного агентства лісових ресурсів Віктора Сівця. Журналіст-розслідувач каже, що дружина Сівця не просто володіє маєтком, а і там мешкає, коли приїжджає в Україну у справах свого бізнесу. Посольство Вірменії неохоче спілкується на цю тему; сам посол, проте, підтверджує: орендує помешкання у дружини Сівця, але не знає про жодні зв’язки з Януковичем і, оселяючись там, не мав на меті наділяти цю нерухомість дипломатичним імунітетом.

Кручена вулиця на київському Печерську щільно забудована елітними будинками. Серед них – маєток під вірменським прапором. Тут мешкає посол Вірменії, зазначено на табличці при вході. Поговорити з охороною виявляється неможливим: до журналістів Радіо Свобода після кількох дзвінків у двері так ніхто і не виходить.

У реєстрі прав власності на нерухоме майно ця ділянка значиться за Мариною Журавльовою, дружиною колишнього голови Державного агентства лісових ресурсів Віктора Сівця, який нині є фігурантом кримінальної справи про фінансові махінації в Агентстві. Журналіст Алла Шершень, яка досліджувала бізнес екс-чиновника і його дружини, має підстави вважати, що Марина Журавльова навіть проживає на території маєтку, який є резиденцією вірменського посла.

Саме у той час поливав дерева працівник маєтку, я в нього запитала, чи є Марина Василівна вдома, він сказав – так, що їй передати
Алла Шершень

«Коли я навідалась за адресою Мічуріна, 31 (це було на початку вересня цього року), там саме у той час поливав дерева працівник маєтку, я в нього запитала, чи є Марина Василівна (Журавльова – ред.) вдома, він сказав – так, вона вдома, і спитав, що їй передати. Я сказала, що я журналіст, і хотіла б з нею поговорити, і тоді він сказав: звертайтесь на Мельникова, 83 – там головний офіс компанії Bestwood, який належить дружині Сівця», – розповідає Алла Шершень.

«Лише земля там – на понад два мільйони доларів – розслідувачка»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00


Віктор Сівець не раз був героєм журналістських розслідувань: у 2012-му журналісти писали про масову купівлю українськими лісгоспами портретів президента Віктора Януковича, на якій одна поліграфічна фірма заробила 10 мільйонів гривень, а також викрили схему експорту деревини через офшори за заниженими цінами. Саме за останнім фактом Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу, яка розслідується нині.

Ділянка на Печерську, яку нині займає посольська резиденція, була придбана Мариною Журавльовою у 2012 році. Обабіч неї є ще дві садиби, котрі належать цій сім’ї. «Маєток охоплює три ділянки: під номером 29, 31 і 33, – говорить Алла Шершень. – Загалом площа становить 30 соток, вартість сотки там сягає 80 тисяч доларів, тобто лише земля там на 2 мільйони 400 тисяч доларів».

Хто такий Сівець, щоб я його знав? – посол

Від посольства Вірменії в Україні Радіо Свобода на запитання про те, чи проживає Сівець чи його дружина на території резиденції, отримало відповідь на одне речення. З офіційної скриньки амбасади прийшов лист, що у резиденції, «крім пана посла і його родини, ніхто не проживає і проживати не має права».

Проте, деталізувати, які відносини у дипломатичної установи з екс-головою Держлісу, у посольстві відмовились. Співрозмовниця Радіо Свобода сказала, що ніхто з офіційних осіб прокоментувати інформацію не може.

«Послухайте, я вам уже відправила відповідь, яку дали, все, більше нічим вам не можу допомогти, вибачте», – відповіла вона і поклала слухавку.

Однак сам посол Вірменії Андранік Манукян погодився відповісти на запитання Вірменської служби Радіо Свобода. Дипломат підтверджує, що орендує будинок у Марини Журавльової, але стверджує, що проживає там лише він. За словами Манукяна, він орендував садибу півтора роки тому за порадою співвітчизників.

Якщо в української влади є проблеми з цими людьми, то нехай вони вирішують їх, я із задоволенням з’їду з цього будинку, якщо вони думають, що я на цей будинок поставив дипломатичну недоторканність
Андранік Манукян

«Я пішов, подивився цей будинок, він мені сподобався. І господиня будинку за документами представилася як Марина Журавльова. Я з нею уклав договір, будинок мені сподобався, орендна плата мене влаштувала, – відповів посол журналістам. – А все інше – це плітки, якщо в української влади є проблеми з цими людьми, то нехай вони вирішують їх, я із задоволенням з’їду з цього будинку, якщо вони думають, що я на цей будинок поставив дипломатичну недоторканність».

Хто такий Сівець, каже посол Манукян, він не знав, і тим паче не мав наміру забезпечувати дипломатичний імунітет його майну.

«Жоден правоохоронний орган весь цей час мені жодного разу подібного запитання не ставив. Я не знав, що є така людина, яка має стосунок до Януковича… А хто такий Сівець, щоб я його знав? Сівець не перебуває на дипломатичній службі, він не є працівником МЗС або працівником президентського апарату. Чому я повинен його знати? Хіба в мої функції входить, щоб я знав голову лісового господарства?» – відповів посол.

Певний імунітет є, але українським законам ця територія підкоряється – юрист

Територія резиденції, якщо тільки вона не розташована в одному комплексі з посольством, не підпадає під принцип екстериторіальності, тобто вона не вважається територією іншої держави, пояснює юрист Василь Мірошниченко. Тому, приміром, провести там слідчі дії можна за рішенням суду – однак, завдяки дипломатичному імунітету, яким наділений посол, домогтися такого рішення, на думку правника, важко.

«Стосовно посла таке рішення суд навряд чи винесе, якщо він там офіційно проживає», – вважає він. Водночас, пояснює юрист, посол має право орендувати будь-яке приміщення, у будь-кого й на власний розсуд: це його приватне помешкання.

Де тепер перебуває сам Віктор Сівець, який в Україні є фігурантом кримінальної справи, невідомо, тому почути його пояснення майнових взаємин із вірменським послом не вдалось.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG