Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичний фронт: як тиснутиме Росія на Україну через знеструмлення Криму


Житловий будинок у Сімферополі. 24 листопада 2015 року
Житловий будинок у Сімферополі. 24 листопада 2015 року

Кремль може перекривати Україні вугілля, електроенергію і газ одночасно, але наразі від імпорту двох останніх ресурсів Україна відмовилася сама – експерти

Київ – Росія може припинити постачання до України електроенергії та вугілля, щоб змусити Київ відновити електропостачання до окупованого Криму, на адміністративному кордоні з яким невідомі пошкодили лінії електропередач. Менш імовірним є припинення імпорту газу та ядерного палива, таку думку озвучують енергетичні експерти. Натомість українські урядовці та представники «Нафтогазу» стверджують, що таке припинення імпорту вже не зможе суттєво вплинути на ситуацію в Україні. Представники ж російського енергетичного сектору вже заявили про намір зупинити постачання Україні вугілля та газу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Росія може припинити поставки вугілля в Україну у відповідь на зупинку електропостачання Криму, заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Олександр Новак
Олександр Новак

«Росія може ухвалити рішення про припинення поставок вугілля в Україну у відповідь», – зазначив він.

За словами російського міністра, ремонт пошкоджених ЛЕП в Україні «не відбувається з політичних мотивів».

Між тим, одну з чотирьох ліній, які живлять Крим, нині відновлюють, оскільки від неї залежать кілька сіл Херсонщини, на неї дадуть потужність, потрібну лише для цих населених пунктів, заявив координатор блокади Криму Ленур Іслямов.

Вугільна «диверсифікація»: Україна залежить не лише від Росії, а й від шахт в зоні АТО

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Раніше міністр енергетики України Володимир Демчишин, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, наголосив, що Україна купує в Росії незначні обсяги енергетичного вугілля, і «95% вугілля, яке отримують ТЕС – українське». Лідером з імпорту вугілля до України є не Росія, а Південно-Африканська Республіка, яка, за даними Демчишина, за підсумками року має поставити приблизно 1,4 мільйона тонн вугілля для української енергетики, тобто більше половини того запасу, який зараз є на складах електростанцій.

Між тим, частина українських ТЕС споживають вугілля, яке видобувається на підконтрольних проросійським сепаратистам територіях України. Донедавна вивозити вугілля звідти могла тільки компанія ДТЕК, яка зберегла контроль над двома своїми вуглевидобувними підприємствами за лінією зіткнення. Постачання вугілля з окупованих районів Донбасу зупинилися з п’ятниці, визнають в енергохолдингу ДТЕК.

«Зараз на Придніпровській та Криворізькій ТЕС вугілля приблизно на 25 днів роботи в нинішньому режимі», – додали в компанії.


Раніше генеральний директор «ДТЕК-Енерго» Всеволод Старухін повідомив, що компанія може забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку. Але не уточнив, чи йдеться про звільнені території Донбасу, чи про видобуток в зоні АТО.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Водночас енергетичний експерт Юрій Корольчук наводить статистику, за якою 20% від власних потреб в енергетичному вугіллі цього року Україна покривала за рахунок російського імпорту. Так, у першому півріччі з Росії завезли 2,5 мільйони тонн вугілля, тобто приблизно по 300 тисяч тонн на місяць, нині обсяги зменшилися до 100-200 тисяч тонн.

Значна частина вугілля, яке Україна купує в Росії – коксівне, яке використовують у металургії. Відтак, імпорт із Росії вугілля і коксівних, і енергетичних марок за дев’ять місяців скоротився на 31%, до 3,7 мільйона тонн, йдеться у матеріалах об’єднання «Металургпром», передає «Інтерфакс-Україна». Зокрема, у вересні імпортовано 920 тисяч тонн вугілля.

Україна імпортувала з Росії менше електроенергії, ніж постачала в окупований Крим

Напередодні Україна з власної ініціативи припинила імпортувати з Росії електроенергію. В останні дні перед відключенням Україна імпортувала з цього напрямку в середньому 800 мегават електроенергії, це трохи менше, ніж Україна постачала до окупованого Криму, такими є дані українського Міненерго. В окремі дні імпорт падав до 400 мегават. До постачання електроенергії з Росії вдавалися як до тимчасового заходу, через дефіцит енергетичного вугілля на ТЕС, деякі марки якого видобуваються на території, підконтрольній проросійським сепаратистам і російським військам, пояснюють в уряді.

Україна купує дуже мало газу, і не збільшує передоплату – «Газпром»

Олексій Міллер
Олексій Міллер

Після пошкодження ЛЕП із материкової України до Криму 20 листопада російська сторона заявила, що може припинити постачання газу до України. Передплаченого газу Україні вистачить на кілька днів, повідомив журналістам глава «Газпрому» Олексій Міллер.

«Закінчуються обсяги передплаченого газу. Я думаю, що зараз залишилося днів на два», – зазначив очільник «Газпрому».

Він визнав, що не має інформації про те, чи планує Україна внести передоплату, чи ні.

Він додав, що Україна наразі бере «дуже маленький» обсяг газу. Міллер зауважив, що Україна збільшує відбір газу з підземних газових сховищ (ПГС).

«Бачимо істотне збільшення. Звичайно, це не може не турбувати, тому що газ з ПСГ в першу чергу Україні буде потрібний для проходження осінньо-зимового максимуму», – вважає Міллер.

Ми можемо забезпечити потреби України в газі цієї зими з європейського напрямку. І наступної. І будь-якої іншої. Диверсифікація і ринок газу реально працюють
Андрій Коболєв

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв у соцмережах відповів на це, що Україна може забезпечити свої потреби щодо газу цієї зими, навіть якщо Росія припинить поставки.

«Сьогодні, на свій превеликий подив, отримав багато питань від абсолютно різних людей на тему «що буде, якщо нам перекриють газ з боку РФ? Відповідаю: ми можемо забезпечити потреби України в газі цієї зими з європейського напрямку. І наступної. І будь-якої іншої. Диверсифікація і ринок газу реально працюють», – написав Коболєв на Facebook.


Як тиснутиме Росія: кумулятивний ефект кількох «маленьких залежностей»

Якщо газова та вугільна залежність від Росії наразі не є критичною, то переважна більшість атомних електростанцій досі отримують паливні збірки російського підприємства «ТВЕЛ». Утім, атомники заспокоюють: електростанції завжди мають річний запас палива, і він постійно поновлюється. Водночас цього року одну із 13 поставок палива для українських АЕС виконала не «ТВЕЛ», а компанія «Вестінгауз» зі Сполучених Штатів. У 2016 році Міненерго планує робити 5 із 13 поставок ядерного палива від «Вестінгаузу», і частка західних постачальників зростатиме й надалі, обіцяє міністр палива й енергетики Володимир Демчишин. Нараз атомна енергетика забезпечує від 55 до 60% від енергетичних потреб України.

(Хроніки «електроапокаліпсису» Криму)


Найімовірніші важелі, які спробує Росія застосувати проти України, щоб примусити її відновити електропостачання Криму – це припинення імпорту вугілля та електроенергії, наголошує експерт з питань енергетики Юрій Корольчук. Натомість газову залежність від північного сусіда він наразі не вважає критичною.

«Зважаючи на важливість енергопостачання Криму для Росії, вона може застосувати фактор тиску. Перше – це вугілля. За словами російського міністра палива та енергетики Олександра Новака, російські комерційні компанії можуть припинити постачання вугілля, ідеться про 200 тисяч тонн на місяць. Це 20% від українських енергетичних потреб. Природний газ – це мінімальні закупівлі, тож газовий фактор Росія може використати, але це малоймовірно, бо доведеться порушувати угоду щодо зимового пакету. Щодо вугілля – короткострокові контракти, і це дає змогу не продовжувати їх. За ядерним паливом Україна залежить від Росії на 96%. Цей фактор малоймовірний, але в разі його застосування Україні буде нічим замінити російські поставки», – припускає Корольчук.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Інший енергетичний експерт, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар вважає, що залежність України від Росії за кожним з енергоносіїв є незначною. Однак, Кремль може спробувати тиснути на Україну за всіма енергетичними напрямками одразу, прогнозує він.

Україна частково позбулася газової залежності, це є підставою для оптимізму
Михайло Гончар

«Україна частково позбулася газової залежності, це є підставою для оптимізму. Але раніше ми не мали залежності від імпорту вугілля (або ввезення його із зони АТО), від імпорту електроенергії. Окремо ці залежності не є критичними. Але в разі холодної зими і спроб Росії застосувати кумулятивний ефект, ми побачимо одночасні спроби припинити газо-, електропостачання та трафік вугілля, і саме це може мати небезпечні наслідки», – попереджає Гончар.

Для зменшення російського тиску на українську енергетику експерти радять продовжувати диверсифікацію постачання енергоносіїв, дбати про енергозбереження, яке в деяких галузях може скоротити споживання енергії в рази. А також – накопичувати кошти для можливого збільшення реверсу газу в зимовий період.


На цю ж тему:

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
23.11.2015
Як знеструмлений Крим наелектризував українську владу

Пошкодження і падіння опор ліній електропередач на Херсонщині «поставило на вуха» не лише профільне міністерство на чолі з Демчишиним, але й уряд і навіть президента далі
23.11.2015
П’ять зауважень щодо знеструмлення Криму від західних оглядачів

Енергетична блокада Криму знижує довіру до України на міжнародній арені та її підтримку, кажуть експерти далі
23.11.2015
«Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо» – Ленур Іслямов

Є домовленість, що буде скасований режим, який дозволяє торгувати з окупованим Кримом – народний депутат далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG