Доступність посилання

ТОП новини

Як знеструмлений Крим наелектризував українську владу


Люди у центрі Сімферополя. 22 листопада 2015 року
Люди у центрі Сімферополя. 22 листопада 2015 року

Пошкодження і падіння опор ліній електропередач на Херсонщині «поставило на вуха» не лише профільне міністерство на чолі з Демчишиним, але й уряд і навіть президента

Епопея з відключенням Криму від електроенергії після вибухів і пошкодження опор ліній електропередач у Херсонській області «поставила на вуха» не лише профільне міністерство на чолі з Володимиром Демчишиним, але й Кабмін України і навіть президента. Так, українські урядовці вже вирішили тимчасово заборонити переміщення вантажних потоків на адміністративному кордоні між Україною і Кримом. У ТОП обговорюваних тем винесуть Крим і на засідання РНБО.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Негайно розпочати ремонт підірваних опор ліній електропередач у Херсонській області, якими постачалася електроенергія в Крим, доручив на засіданні Кабміну прем’єр Арсеній Яценюк. Із посиланням на фахівців, прем’єр додав, що на виконання таких робіт на об’єктах, до яких є безпечний доступ, необхідно 72 години. За словами ж міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, наразі ремонтувати можна лише одну ділянку – «Каховка – Титан».

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Щодо інших ми наполягаємо, що поки на них роботи проводити не можна, поки ми не проведемо санацію цих ліній з точки зору потенційних загроз додаткових вибухів і диверсійних атак. Про те, що такі атаки можливі й плануються, незалежно від точки зору Меджлісу і кримських татар, правоохоронців, ми володіємо інформацією», – сказав міністр.

Аваков додав, що, на його думку, це питання необхідно винести на розгляд засідання РНБО. «Я просив би, для того, щоб виробити радикально-адекватні заходи з питань енергопостачання, я просив би це питання вирішувати не лише в економічній площині, а як питання безпеки. І, відповідно, це питання розглянути в найближчі два-три дні на РНБО», – сказав головний правоохоронець країни.

«Блекаут» у Сімферополі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00


Тим часом після перемовин учасники блокади вже пообіцяли допустити ремонтників до ЛЕП. Але лише за умови розрізу проводів, що забезпечують Крим.

Обов’язковою вимогою, щоб допустити нас до відновлення ліній, з боку цих представників, є гарантоване непостачання електричної електроенергії в Крим, до вирішення низки політичних питань
Всеволод Ковальчук

«Обов’язковою вимогою для того, щоб допустити нас до відновлення ліній, з боку цих представників, є гарантоване непостачання електричної електроенергії в Крим, до вирішення низки політичних питань, які вони висувають в рамках своєї акції. Для того, щоб забезпечити цю гарантію, ми повинні розрізати провід на всіх чотирьох лініях на анкернових опорах, найближчих до місця подій. Після цього, вони допускають нас до відновлення лінії електропередач», – проінформував про результати перемовин тимчасовий виконувач обов’язків голови «Укренерго» Всеволод Ковальчук. За його словами, проект такого рішення вже готовий.

«Зараз проект цього рішення підготовлений. Я його чекаю з хвилини на хвилину. Після того будемо його обговорювати з іншими зацікавленими сторонами, з міністром і, можливо, з представниками правоохоронних органів», – повідомив він.

Росія не має можливості залишити Україну без струму – Демчишин

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Енергетична блокада Криму допоможе Україні вийти з контракту про постачання електроенергії з Росії, який є економічно невигідним і лише завдає збитків «Укренерго», говорив у коментарі Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко (Контракт на імпорт російської електроенергії 28 грудня 2014 року підписав в. о. генерального директора ДП «Укрінтеренерго» Василь Андрієнко – ред.). На думку депутата, договір є невигідним і з політичної точки зору, оскільки документ де-факто визнає анексію Криму, зокрема містить визначення півострова як федерального округу Росії.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

З критикою на адресу підписантів цього договору виступив і Арсеній Яценюк. В той час як міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин вже тривалий час всіляко запевняє, що про жоден «федеральний округ» у договорі не йдеться.

«Договір в інтернеті ви бачили, була широка дискусія в лютому. Я неодноразово показував оригінал, в якому ніякого посилання на «федеральні округи» не було. Документи були направлені в Генпрокуратуру України, було проведено відповідне розслідування, і повертатись до цього немає сенсу», – вважає він.

Що ж до побоювань щодо реакції Росії на відімкнення Криму, то Демчишин закликає українців не панікувати. Україна наразі не споживає російську електроенергію, тому Росія не має можливості залишити Україну без струму, каже енергетичний міністр.

(Хроніки «електроапокаліпсису» Криму)


«Системи наші працюють паралельно, але впливу на українську територію ні Російська Федерація, ні Білорусь, ні інші сусіди не мають. В момент, коли, наприклад, недостатньо потужності у нашій системі, відбувається перетік з їхньої системи у нашу. На даний момент немає ніяких обмежень, тобто ми в повній мірі, і у нас ще досить суттєвий запас потужності є, тому ніяким чином на даний момент ми не залежимо від Російської Федерації», – сказав він.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Нині ж відбуваються переговори щодо укладання договору про постачання електроенергії з Росії в Україну у 2016 році. За словами експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, енергетична блокада Криму послаблює переговорні позиції Києва і таки дає Москві додаткові аргументи. Зокрема, припинення постачання електроенергії в Крим, на думку експерта, лише прискорить процес прокладання електрокабелю з Росії.

Відключення електроенергії в Криму відбулося 22 листопада о 00:25. Після припинення постачання електрики у містах півострова виникли перебої з водопостачанням, опаленням, на автозаправках та біля банкоматів почали утворюватися черги. Більша частина мережевих супермаркетів припинила роботу, в магазинах техніки кримчани почали скуповувати бензинові генератори, ліхтарі і свічки.

Крим залишився без світла через пошкодження ЛЕП (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


Через відсутність енергопостачання з материкової частини України, 23 листопада 2015 року в Криму оголосили вихідним днем. Відповідний указ підписав так званий «голова» Криму Сергій Аксьонов.

Тим часом окупаційна «влада» Криму вважає, що проблеми з забезпеченням півострова електроенергією можуть тривати до 22 грудня, коли очікується запуск першої лінії енергомосту через Керченську протоку.

Аксьонов доручив забезпечити зв’язок у всіх регіонах півострова, навіть там, де немає світла, забезпечити кожну вишку, відповідальну за зв’язок та інтернет, мобільними дизель-генераторами, а також забезпечити школи резервними джерелами живлення.

Знеструмлення Криму внаслідок підриву ліній електропередач на території України отримало негативну оцінку від низки міжнародних коментаторів і змусило деяких експертів-міжнародників говорити про вакуум влади в Україні.


На цю ж тему:

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського


23.11.2015
П’ять зауважень щодо знеструмлення Криму від західних оглядачів

Енергетична блокада Криму знижує довіру до України на міжнародній арені та її підтримку, кажуть експерти далі
23.11.2015
«Доки не вимкнуть світло для Криму, ми звідси не підемо» – Ленур Іслямов

Є домовленість, що буде скасований режим, який дозволяє торгувати з окупованим Кримом – народний депутат далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG