Доступність посилання

ТОП новини

«Мене 8 годин тримали з мішком на голові» – військовий, що звинуватив прокурора в корупції


Олександр Ружанський
Олександр Ружанський

Це перекручення фактів, щоб створити у суспільстві образ патріота, який став жертвою системи – Матіос

Суд Краматорська залишив під вартою на 2 місяці сержанта Олександра Ружанського, якого звинувачують у нападі на двох місцевих жителів. Військовий та його адвокати стверджують, що слідство перекрутило конфлікт і мститься Ружанському за оприлюднений ним компромат на військового прокурора.


Сержанта військової служби правопорядку Олександра Ружанського судять у Краматорську за хуліганство: йому інкримінують п’яну бійку з цивільними і застосування проти них травматичної зброї. При цьому, сам військовий твердить, що була лише самооборона – від двох сепаратистськи налаштованих місцевих.

Але хуліганська справа сержанта тісно переплелась із корупційною справою військового прокурора. Адже Ружанського, який до війни сам працював прокурором, затримали невдовзі після оприлюднених звинувачень на адресу головного військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика.

Якщо «хуліганство», то компютери не вилучають – адвокат

14 грудня Ружанський написав у своєму «Фейсбуці», що Костянтин Кулик і його родичі за час війни обзавелися елітними квартирами в столиці. Слідом за цим своє розслідування провело видання «Донецька правда», яке з’ясувало, що Костянтин Кулик, працюючи у військовій прокуратурі, дійсно придбав у Києві дорогу нерухомість.


24 грудня Олександра Ружанського затримали, а 25-го суд обрав для нього запобіжний захід у формі тримання під вартою на два місяці.

Хоча справа проти Олександра Ружанського порушена за статтею «хуліганство», до нього прийшли з обшуком і вилучили техніку. Це, як переконана адвокат військового Тетяна Іванова, доводить: переслідують її підзахисного зовсім не за хуліганство. В комп’ютері не можна шукати докази у справі про бійку, каже вона.

Розуміють, що стаття «хуліганство» розвалюється, чи може розвалитись, і хочуть чимось підкріпитись
Тетяна Іванова

«Його обвинувачують за статтю «хуліганство», частина 4-а. Сама стаття «хуліганство» є така, яка не пов’язана при доведенні з якимись інформаційними носіями. А в нього в ухвалі суду написано, що при проведенні обшуку вилучити інформаційні носії. Навіщо? Напевно, шукають якусь інформацію, яка може стосуватись його публічних висловлювань з приводу посадових осіб. Або розуміють, що стаття «хуліганство» розвалюється, чи може розвалитись, і хочуть чимось підкріпитись», – сказала Тетяна Іванова.

На факти корупції, оприлюднені військовим, а згодом і журналістами, отримати реакцію прокуратури поки не вдалось. Створена у серпні цього року Військова прокуратура сил АТО не має свого розділу на сайті ГПУ. І навіть у паралельному підрозділі, Військовій прокуратурі Центрального округу, Радіо Свобода не змогли назвати контакти цього відомства.

У прес-службі Генеральної прокуратури повідомили, що зконтактувати з прокуратурою АТО можна тільки через головного військового прокурора Анатолія Матіоса, а він зараз у відпустці.

Радіо Свобода надіслало запит на ім’я генерального та військового прокурорів, а також до Антикорупційного бюро із проханням висловитися, чи обґрунтовані звинувачення військового прокурора АТО в корупції.

Сам Костянтин Кулик у телефонній розмові з Радіо Свобода сказав, що не готовий коментувати справу телефоном.

«Якщо ви надіслали запит, то вам дадуть відповідь», – відповів він.

Сержант – потерпілий і обвинувачений водночас

За версією самого Олександра Ружанського, в кафе у нього стався конфлікт із двома місцевими жителями, які назвали його фашистом і карателем, а коли через певний час двоє дочекалися його під казармою і почали бити, Ружанський поцілив у них із травматичного пістолета. Військовий подав заяву у міліцію і зафіксував побої.

Свій арешт Ружанський пов’язує з виступами про квартири прокурора, сказав він під час судового засідання «Громадському ТБ Донбасу».

Коли я був волонтером, наш військовий прокурор АТО купував собі квартири з мільйон, а тепер за його вказівкою мене садять в тюрму
Олександр Ружанський

«Тобто в той час, коли я був волонтером, наш військовий прокурор АТО купував собі квартири з мільйон, а тепер за його вказівкою мене садять в тюрму, – сказав він. – Вісім годин мене тримали з мішком на голові: о 8-й ранку наділи, о 16-й, трохи пізніше, з мене цей мішок зняли».

Адвокат Тетяна Іванова вважає, що власне стаття «хуліганство», яку інкримінують Олександру Ружанському, є «натягнутою»: відбувалась бійка, травми у ній дістали обидві сторони: «Так, була неоднозначна ситуація, не дуже відомо, чи була самооборона, чи взаємна бійка, але ніяк не хуліганство», – вважає вона.

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй фейсбук-сторінці коментував справу Ружанського як таку, що має беззаперечні докази. Матіос написав, що «сепаратистів» сержант, «напившись на службі спиртного в кафе і перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, впритул і умисно розстріляв із травматичної зброї у центрі Краматорська о 4 год. 30 хв.»

Матіос вважає, що захист перекручує факти і створює у суспільстві образ «патріота України», який став жертвою системи.


Тепер за однією справою Олександр Ружанський проходить як обвинувачений (її веде військова прокуратура), а за іншою – як потерпілий (веде МВС). За першою він отримав 2 місяці СІЗО, друга поки – без наслідків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG