Доступність посилання

ТОП новини

Перевибори у Кривому Розі – правове чи політичне рішення?


Мітинги у Кривому Розі проти фальсифікацій на виборах, листопад 2015 року
Мітинги у Кривому Розі проти фальсифікацій на виборах, листопад 2015 року

«Грубі фальсифікації не можна залишати без реакції»

Київ – Народні депутати не підтримали 26 січня постанову про скасування перевиборів міського голови у Кривому Розі. За неї віддали свої голоси лише 40 парламентарів. Це дасть можливість спікеру Володимирові Гройсману підписати закон про позачергові вибори у цьому місті. Авторами постанови були депутати «Опозиційного блоку», які таким чином намагалися залишити мером свого кандидата Юрія Вілкула. Думки експертів стосовно ухвали парламенту про проведення повторних виборів криворізького мера поділилися. Одні фахівці вважають таке рішення правовим, інші – політичним, таким, що створює небезпечний для України прецедент.

Верховна Рада місяць тому призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу. Після другого туру попередніх виборів у листопаді тривали протести проти визнання результатів голосування. Відповідно до них, різниця між кандидатом «Опозиційного блоку» Юрієм Вілкулом і кандидатом «Самопомочі» Юрієм Милобогом становила лише 752 голоси. Зрештою прихильники Милобога домоглися перевиборів, мотивуючи це наявністю фальсифікацій.

Голова Верховної Ради не міг раніше підписати ухвалений депутатами закон про перевибори у Кривому Розі, бо законодавство забороняє підписувати такий документ, якщо не проголосована запропонована деякими депутатами постанова про скасування результатів відповідного голосування.

Про це на погоджувальній раді у парламенті заявляв Володимир Гройсман. Він відповів депутатові від «Самопомочі» Єгорові Соболєву. Той зауважував – якщо до середи не оголосять про старт передвиборчої кампанії у Кривому Розі, Центрвиборчком може не визнати таких виборів. Володимир Гройсман наголошував, що питання перевиборів у Кривому Розі вирішиться саме 26 січня, коли питання постанови буде знято.

Вибори у Кривому Розі регламентуються окремим законом, ухваленим Верховною Радою із конкретними датами проведення виборів
Володимир Гройсман

«Насправді вибори у Кривому Розі регламентуються окремим законом, ухваленим Верховною Радою із конкретними датами проведення виборів. Тому жоден пан Охендовський не зможе маніпулювати цим питанням. Друга позиція – не треба обманювати людей і маніпулювати їхньою думкою. Я не поставлю на голосування жодного закону, який не пройшов розгляд комітету… У вівторок постанову (про скасування голосування – ред.) буде розглянуто і відповідним чином я підпишу той закон. Я переконаний, що вибори у Кривому Розі відбудуться. У термін, який визначений», – запевняв Володимир Гройсман.

Олег Березюк
Олег Березюк

Голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк заявив в ефірі Радіо Свобода, що ситуація навколо перевиборів у Кривому Розі є унікальною. Але є політики, які хочуть заблокувати ці перевибори. Олег Березюк стверджує, що це роблять представники опозиційних партій у парламенті.

Наша публічна система уражена геном деспотизму
Олег Березюк

«Це також є приклад, коли ми уражені, наша публічна система уражена геном деспотизму. Парламент прийняв унікальне рішення, всі фракції стали на бік людей. Але знайшлися люди, які хочуть припинити цей процес (перевиборів мера Кривого Рогу – ред.). Я думаю, що це представники опозиційних партій у парламенті», – стверджував Олег Березюк.

Натомість в «Опозиційному блоці» наголошують: жодних порушень у день 2-го туру виборів у Кривому Розі не було.

Верховна Рада перевищила свої повноваження?

Олена Дяченко
Олена Дяченко

Рішення Верховної Ради щодо перевиборів у Кривому Розі є політичним, а не правовим. Про це заявила у коментарі Радіо Свобода політичний експерт Олена Дяченко. На її думку, Верховна Рада перевищила свої повноваження.

Позбавлення повноважень міського голови є невідповідним чинному законодавству
Олена Дяченко

«На сьогоднішній день рішення парламенту, незважаючи на те, що воно ухвалене і проголосоване, але все-таки парламент перевищив свої повноваження. І позбавлення повноважень міського голови є невідповідним чинному законодавству. Це політичне рішення. Воно не є юридично бездоганним. Навіть воно порушує і Конституцію (де визначені повноваження парламенту), і чинне законодавство, зокрема, про місцеве самоврядування, про депутатів місцевих рад, де йдеться, що ці повноваження припиняються лише судом», – зауважила Олена Дяченко.

Олексій Кошель
Олексій Кошель

Натомість гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Радіо Свобода назвав рішення про перевибори у Кривому Розі правовим. Адже грубі фальсифікації не можна залишати без реакції.

Фальсифікації на виборах у Кривому Розі мали місце. І тому варто було ухвалити юридичне рішення про проведення повторних виборів
Олексій Кошель

«У будь-якому разі я переконаний, що це правове рішення. Адже низка громадських організацій, експертів, тимчасова слідча комісія Верховної Ради, місцеві політики тощо мали однозначну позицію, що фальсифікації на виборах у Кривому Розі мали місце. І Комітет виборців України вважав, що ці вибори були сфальсифіковані. І тому, власне, варто було ухвалити юридичне рішення про проведення повторних виборів. Але питання в тому, що юридичних механізмів для так званого 3-го туру голосування раніше не було. І це була провина в тому числі й парламенту, який не передбачив можливість визнання виборів недійсними, навіть зважаючи на грубі фальсифікації. Тобто, умовно кажучи, можна було фальсифікувати 99% бюлетенів, а юридичних механізмів для визнання виборів недійними не було», – сказав Олексій Кошель.

Перевибори міського голови Кривого Рогу мають відбутися 27 березня цього року.

Цю тему обговорювали в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Перевибори у Кривому Розі – правове чи політичне рішення? 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Перевибори у Кривому Розі – правове чи політичне рішення? 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

20.01.2016
Криворіжці під кабінетом Гройсмана: голодуватимемо, доки не підпише закон про вибори

Спікер пояснює затримку із підписом процедурними проблемами, зокрема, скаргою «Опозиційного блоку» далі

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG