Доступність посилання

ТОП новини

Може, це короткочасний стрибок, а може, й щось краще – Ослунд про ВВП України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Яценюк бачить ознаки макроекономічної стабілізації, експерти коригують: таке зростання – ще не динаміка, але краще, ніж мінуси

Київ – Перший симптом оздоровлення економіки: український ВВП у лютому зріс на один відсоток. Голова уряду Арсеній Яценюк вбачає у цифрі ознаку макроекономічної стабілізації. Чи надовго це? Чи справді економіка країна стає на шлях зростання після затяжних негараздів?

ЗАВАНТАЖИТИ

Зростання ВВП відбулось завдяки промисловому виробництву: у лютому 2016-го до лютого 2015-го воно дало приріст у 8%, повідомив прем’єр Арсеній Яценюк, посилаючись на Держстат. Ще у січні промвиробництво ще падало (–1,7%) порівняно з січнем попереднього року.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

8 відсотків росту промисловості дали можливість продемонструвати реальні ознаки макроекономічної стабілізації
Арсеній Яценюк

«Вперше за останні три роки зафіксоване зростання промислового виробництва проти відповідного періоду попереднього року. Тобто 8 відсотків росту промисловості дали можливість продемонструвати реальні ознаки макроекономічної стабілізації», – заявив Яценюк на засіданні уряду.

Насправді не вісім, а чотири, але це також добре – експерт

Олег Устенко
Олег Устенко

Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко звертає увагу, що від цього промислового зростання слід відмінусувати зайвий день лютого, 29 число, що ми мали цього року. А це насправді не так і мало – три з половиною відсотка до показника місяця.

Можна було би сподіватися, що це переломний момент
Олег Устенко

«Тобто сміливо берете 7 з половиною відсотків і можете впевнено відраховувати три з половиною, і отримаєте чотири відсотки. Але, в принципі, 4% – це теж не дуже-то погано, особливо в країні, де економіка впала на 20% протягом 2014 і 2015 років. Можна було би сподіватися, що це переломний момент», – каже він.

Спад економіка України показувала з 2014 року. 2013-й завершився «в нулях», у наступні два роки ВВП мав –7% і –9,9% відповідно. Чи стане зафіксований тепер плюс 1% тенденцією? Устенко каже, що це буде видно з показників першого кварталу 2016 року.

Де ресурси для зростання?

Класичних з точки зору економічної теорії причин зростати в української економіки зараз немає: таку роль не відіграє споживання, тому що не зростають доходи населення, і очікувати активізації кредитування економіки теж не варто, вважає експерт. Державні витрати, які також є традиційним рушієм зростання, в Україні збільшувати не можна, тому що країна перебуває в «дефіцитній зоні» держбюджету, коли витрачати додаткові кошти з бюджету – означає збільшувати дефіцит.

Але чинники для економічного зростання експерт усе ж бачить: це реформи, каже Устенко.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

Це краще, ніж були мінусові показники. Хоча давно відомо, що динаміка нижче трьох відсотків вважається такою, що практично не відбувається
Володимир Лановий

«Якщо Україна зможе проводити структурні реформи – мова йде про дерегуляцію бізнесу, боротьбу з корупцією, судову реформу – це все могло би стати чинниками, щоб почався розвиток української економіки. І не тими темпами, які зараз прогнозує той же Кабмін, на рівні 1%, а темпами 7% і більше відсотків. І це саме те, чого потребує Україна після такого сильного падіння 2014–15 років».

Натомість, колишній міністр економіки України Володимир Лановий зауважує, що після 20-відсоткового падіння у минулі три роки «зростанням» нинішній показник важко назвати, але «це краще, ніж були мінусові показники». «Хоча давно відомо, що динаміка нижче від трьох відсотків вважається такою, що практично не відбувається», – додає він.

Ослунд: головний двигун зараз – сільське господарство

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Можливо, це короткочасний стрибок, а можливо, щось краще
Андерс Ослунд

«Можливо, це короткочасний стрибок, а можливо, щось краще», – прокоментував перший симптом економічного покращення шведсько-американський економіст, старший радник Атлантичної ради (Atlantic Council) Андерс Ослунд. Він вважає, що дно для української економіки пройдене. «Згадайте Ірландію, яка після глибокої кризи досягла минулого року 8% зростання», – каже він, додаючи, що дивиться радше оптимістично на українську економіку.

35 відсотків українського експорту – це зараз агропродукція, і Україна може виробляти вдвічі більше
Андерс Ослунд

«Я завжди підкреслюю три речі, – відповідає Ослунд на запитання, які сектори потягнуть економіку країни вгору. – Перша – сільське господарство, і все довкола нього. 35 відсотків українського експорту – це зараз агропродукція, і Україна може виробляти вдвічі більше. Друге – це хай-тек, Україна має 100 тисяч компаній з високими технологіями, здебільшого малих, це велика конкурентна перевага. Третє – постачання, зараз багато польських середніх підприємств переносять своє виробництво до України. Україна може стати потужним «субпостачальником» на європейські ринки – так, як зробили Болгарія і Румунія».

Аграрне виробництво експерти завжди ставлять на перше місце серед локомотивів економічного зростання для України. Однак саме зараз, на тлі невеликого загального покращення, у сільгоспсекторі триває падіння. Причиною тому – погані умови банківського кредитування, від якого значно залежить агрогалузь, пояснює Володимир Лановий. Також уперше в бюджеті не передбачена компенсація відсоткових ставок для фермерів.

Зростання ж промислового виробництва відбулось за рахунок металургії, вона піднялась на 15%, а оскільки це більшою мірою експортна галузь, Лановий припускає, що відбулись деякі покращення щодо саме цього сегменту на зовнішніх ринках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG