Доступність посилання

ТОП новини

Надмірне регулювання замість дерегуляції на ринку ліків: як МОЗ нівелює ідею Гройсмана


Мінохорони здоров’я намагається зберегти монополію на ринку ліків

Тетяна Рикичина

Група Реанімаційного Пакету Реформ «Медична реформа» закликає народних депутатів не допустити імітації реформи фармацевтичного ринку. Аби розширити ринок та збільшити конкуренцію, що в підсумку призведе до зменшення цін, там пропонують спростити процедуру реєстрації лікарських засобів. Про необхідність розпочати дерегуляцію фармацевтичного ринку заявляв і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Водночас, Міністерство охорони здоров’я намагається впливати на процес ухвалення відповідних законів та посилити адміністративний вплив на ринок ліків, стверджують представники громадських організацій.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відкрити доступ іноземним лікам на український ринок і стимулювати конкуренцію – таке завдання ставить перед урядом прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Саме задля цього уряд подав до Верховної Ради законопроект про дерегуляцію фармринку.

Треба дати можливість українцям купувати якісні ліки, які виробляються в Україні, США, Канаді, Європейському Союзі, Японії, Австралії, Швейцарії
Володимир Гройсман

«Треба дати можливість українцям купувати якісні ліки, які виробляються в Україні, США, Канаді, Європейському Союзі, Японії, Австралії, Швейцарії. Ліки, які там сертифіковані, мають високу якість, але суто бюрократичними бар'єрами не можуть потрапити на полиці аптек, для того, щоб люди могли якісно лікуватися», – зазначив Володимир Гройсман.

Перший віце-прем’єр, міністр економіки Степан Кубів пояснив, що запровадження скороченої процедури реєстрації ліків з ЄС, США, Канади, Швейцарії, Японії, Австралії дасть передусім скасування обмежень, які діють при спрощеній процедурі реєстрації, а також скорочення процедури реєстрації для тих лікарських засобів, які на Заході вже дозволені.

Проте тепер текст законопроекту змінився: правки до нього подало Міністерство охорони здоров’я, а уряд вніс документ до Ради повторно. Замість розширення конкуренції на ринку ліків – фактично її обмеження.

Зміни надмірно регулюють ринок та нівелюють саму реформаторську ідею, стверджують активісти благодійного фонду «Пацієнти України».

Так, МОЗ пропонує запровадити спрощену реєстрацію лише для тих ліків, які містяться в протоколах лікування, але аналогів яких в Україні не виробляють. Фактично це означає збереження існуючої монополії на ринку ліків та повне обмеження конкуренції, кажуть в організації. Крім того, пацієнт практично буде позбавлений права обирати, які ліки йому купувати.

МОЗ хоче застосовувати спрощену реєстрацію ліків лише до тих препаратів, які не зареєстровані в Україні, тобто тільки до тих, яким в Україні немає аналогів. Таким чином відбувається захист монопольних позицій окремих препаратів, які вже існують на ринку
Лана Сінічкіна

«По-перше, МОЗ хоче застосовувати спрощену реєстрацію ліків лише до тих препаратів, які не зареєстровані в Україні, тобто тільки до тих, яким в Україні немає аналогів. Таким чином відбувається захист монопольних позицій окремих препаратів, які вже існують на ринку. Другий елемент, який ускладнює спрощену процедуру, – низка розмитих вимог, яким мають відповідати виробники, аби зареєструвати за спрощеною процедурою свій препарат», – стверджує партнер адвокатського об’єднання «Арцінгер» Лана Сінічкіна.

Як каже виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина, чиновники України, ті люди, які багато років були пов’язані з корупцією, наробили таких схем, що іноземним фармацевтичним компаніям просто невигідно заходити на український ринок.

Чим більше папірців компанія повинна принести до чиновника, тим більше грошей вона повинна заплатити в якості хабарів
Ольга Стефанишина

«Ліки не реєструються або реєструються за величезні хабарі, що лягає в ціну препарату. Все дуже просто: чим більше папірців компанія повинна принести до чиновника, тим більше грошей вона повинна заплатити в якості хабарів для того, щоб зареєструвати той чи інший препарат», – нарікає Ольга Стефанишина.

Вона зазначає, що 80% українців на сьогодні не можуть дозволити собі купити базові ліки в аптеці. Третина сімей, в яких з'являється важкохворий українець, опиняється за межею бідності. Люди змушені продавати квартири, машини, брати кредити для того, щоб вижити.

Показовим є й те, що у Франції, до прикладу, зареєстровано майже 16 тисяч найменувань лікарських засобів, в той час як в Україні – близько десяти тисяч. Тобто велика частка лікарських засобів просто не заходить на ринок України.

Організації пацієнтів та професійна спільнота закликала прем'єр-міністра відкликати проект зі змінами МОЗ і повернутися до першочергової версії законопроекту.

Водночас заступник голови комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій зазначив, що проект закону знову переглянули й узгодили кінцеву версію, яка відповідає закладеній реформаторській ідеї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG