Доступність посилання

ТОП новини

БПП має бути зацікавлений у дострокових парламентських виборах – Бала


©Shutterstock
©Shutterstock

Центральна виборча комісія завершує опрацювання електронних протоколів на проміжних виборах до Верховної Ради у семи одномандатних округах і почала приймати оригінали документів з мокрими печатками. За попередніми результатами, Верховну Раду поповнять двоє представників «Батьківщини», двоє кандидатів від «Укропу», один – від партії «Наш край», ще у двох округах перемогу отримали самовисуванці. Експерти вважають, що довибори підтвердили необхідність відмови від мажоритарної системи, показали нездатність провладних партій проводити до парламенту своїх кандидатів і що ситуацію для них можуть врятувати лише якнайшвидші дострокові вибори усього парламенту.

БПП має бути зацікавлений у дострокових парламентських виборах – Бала
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Довибори важливі не з точки зору коаліційно-опозиційної арифметики у парламенті, як з точки зору нових електоральних тенденцій, наголошує політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Ці вибори довели, що «Батьківщина» зараз на електоральному підйомі. Тому що вони виграли два округи – Херсон і Полтава, і хороші результати показали, хоч і не переможні, на Чернігівщині, Луганщині. «Укроп» теж отримав двох переможців, але перемога була в тих областях, які знаходяться під контролем команди Ігоря Коломойського: це Волинь, де голова облради Ігор Палиця, Івано-Франківщина – брати Віктор та Олександр Шевченки. Тобто це не стільки перемога «Укропу», скільки перемога Коломойського. І зрозуміло, що владі доведеться з Коломойським рахуватися, шукати компроміси в парламенті», – каже політолог.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Що стосується нових партій, то, за словами Вадима Карасьова, провал на Чернігівщині представника «Демальянсу», який набрав трохи більше 2-х відсотків голосів, та успіх кандидата від «Нашого краю» на Луганщині засвідчили, що люди в регіонах живуть іншими проблемами, ніж це розуміють у Києві. І новим партіям слід «працювати з людьми, в реальному, а не медійному контексті і контенті».

Програш представників «Опозиційного блоку» експерт пояснює браком у цієї політичної сили авторитетних людей та втрату монополії на бренд опозиційності. А ще відзначив провал на виборах БПП.

Для того, щоб вигравати, або потрібні великі гроші і підтримка місцевої влади, або розгалужені регіональні структури
Вадим Карасьов

«Для того, щоб вигравати, або потрібні великі гроші і підтримка місцевої влади, або розгалужені регіональні структури, це стосується «Батьківщини», і працювати з людьми, мати програму, яка б зачіпала простих людей, які живуть в глибинці», – робить висновок Вадим Карасьов.

Потрібно ухвалити закон про вибори за відкритими партійними списками – Бала

Достатньо дивно виглядає, що представники партій, які є в коаліції, не змогли отримати перемогу, зауважує політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. На його думку, не виключено, що коаліцію поповнять само висуванці.

«Ми можемо стати свідками того, коли так звані самовисуванці вступлять до коаліції. Якщо це станеться, ті самовисуванці фактично обманули свої виборців. Сподіваюся, з цього робитимуть висновки виборці. Це перший важливий момент, за яким треба буде спостерігати після того, як вони складуть присягу», – каже експерт.

Віталій Бала
Віталій Бала

Найголовнішим висновком, на думку експерта, є те, що мажоритарна система більше не має права на існування, бо волевиявлення громадян спотворюють технології «заохочення» виборців і так званий «чорний піар», що широко застосовувалися на довиборах.

«В цій ситуації хочеться вірити, що люди, які є в парламенті, які були на Майдані й обіцяли, що вони ухвалять закон про відкриті списки, його таки приймуть. І є таке невелике побажання, яке, на мою думку, може також звузити можливість підкупу голосів – це прийняти у цьому законі норму про відповідальність людей, які це роблять, відповідальність кримінальну і, можливо, адміністративну відносно тих людей, які беруть гроші», – зазначає експерт.

Те, що «Блок Петра Порошенка» не зміг провести до парламенту жодного зі своїх кандидатів є серйозним дзвіночком для партії президента. І щоб остаточно не втратити електоральні симпатії, БПП були б вигідними якнайскоріші дострокові парламентські вибори, вважає Віталій Бала.

Чим довше вони будуть затягувати проведення виборів, тим менше буде у них шансів набрати достатню кількість голосів, щоб бути впливовими у майбутній Верховній Раді
Віталій Бала

«Як на мене, для того, щоб залишитися у політичному життя країни і претендувати на перше-друге місце в парламенті, найкраще з точки зору перспективи провести вибори скоріше. Чим довше вони будуть затягувати проведення виборів, тим менше буде у них шансів набрати достатню кількість голосів, щоб бути впливовими у майбутній Верховній Раді», – каже Бала.

Проміжні вибори до Верховної Ради відбулись 17 липня в одномандатних округах на Волині, Дніпропетровщині, Луганщині, Івано-Франківщині, Полтавщині, Херсонщині та Чернігівщині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG