Доступність посилання

ТОП новини

Депутати звернулися до СБУ щодо самозваної «почесної консулки ДНР у Чехії»


Нела Ліскова, архівне фото
Нела Ліскова, архівне фото

Кілька народних депутатів звернулися до голови Служби безпеки України з проханням вивчити на наявність ознак кримінального правопорушення дії громадянки Чехії, яка оголосила себе «почесним консулом» «ДНР» у тій країні.

Ірина Фріз (фракція «Блоку Петра Порошенка»), Ганна Гопко (позафракційна, обрана за списком «Самопомочі») і Світлана Заліщук (фракція «Блоку Петра Порошенка») у депутатському зверненні до Василя Грицака згадують про заяву Нели Ліскової, яка заявила про відкриття «дипломатичного представництва ДНР» у Чехії й назвала себе «почесним консулом» цієї «республіки», як називає себе це підтримуване Росією збройне сепаратистське угруповання, визнане в Україні терористичним.

На їхню думку, в цих діях можуть бути ознаки кримінальних злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України про «створення терористичної групи чи терористичної організації», «шахрайство» тощо.

Якщо підстави будуть виявлені, депутати закликають СБУ відкрити кримінальне провадження й оголосити Ліскову в міжнародний розшук, написала Фріз у фейсбуці й навела самого листа до Грицака.

Згадана Нела Ліскова, лідер чеського популістського антиєвропейського «патріотичного» руху «Національна самооборона», яка раніше незаконно відвідувала окупований Донецьк і регулярно робить заяви на кшталт «у Києві діє фашистський режим, а Донецька народна республіка просто прагне незалежності від нього», нещодавно зареєструвала у своєму рідному шахтарсько-промисловому місті Остраві, місті-побратимові Донецька, громадське об’єднання (асоціацію) з назвою, що перекладається як «Представницький центр ДНР» або й «Дипломатичний центр ДНР», – як виглядає, при цьому формально не порушивши чеського законодавства.

Але коли угруповання «ДНР» почало заявляти про відкриття в Чехії свого «консульства», а Ліскова оголосила себе «почесним консулом» «ДНР», Міністерство закордонних справ Чехії рішуче відкинуло ці претензії. Як заявили в понеділок у Празі, «самозвана «ДНР» не може мати в Чехії ніякої дипломатичної місії чи консульського представництва, бо це утворення не є державою», а створену Лісковою громадську асоціацію ніяк не можна вважати за дипломатичну місію чи консульське представництво. Що ж до виступів Нели Ліскової в ролі «почесного консула» угруповання, в МЗС Чехії заявили, що перевіряють цю інформацію і в разі підтвердження звернуться до неї з офіційною вимогою негайно перестати вживати це визначення.

Тим часом в угрупованні «ДНР» далі твердять, що «1 вересня в Остраві урочисто відкриється представницький центр «ДНР» у Чехії».

XS
SM
MD
LG