Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликали Україну виступити проти насильства щодо ромів


Один зі зруйнованих будинків ромів у Лощинівці, фото 29 серпня 2016 року
Один зі зруйнованих будинків ромів у Лощинівці, фото 29 серпня 2016 року

В Організації з безпеки і співпраці в Європі закликали Україну виступити проти насильства щодо ромів, подолати міжнаціональні напруженості і повернути повагу до верховенства права у зв’язку з подіями на Одещині, де після затримання місцевого рома за підозрою у зґвалтуванні й убивстві спалахнуло насильство проти всієї ромської громади.

Директор Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ Міхаель Ґеорґ Лінк закликав владу України домогтися виконання закону на принципах рівності і недопущення дискримінації.

«Влада має твердо виступити проти насильства щодо ромів і перетворення їх на цапів-відбувайлів», – наголосив він.

За його словами, влада України має зупинити вигнання ромських громад із їхніх домівок і надати належне відшкодування за їхнє пошкоджене майно, а також зупинити поширення міжнаціональної напруженості з села Лощинівка Одеської області, де стався інцидент.

27 серпня там знайшли тіло 9-річної дівчинки зі слідами зґвалтування і насильницької смерті, у злочині поліція підозрює представника ромської громади. Вбивство спровокувало у селі заворушення: місцеві жителі пошкодили будинки, де живуть роми, закликаючи виселити їх. Місцева влада погодилася з цією вимогою. Тим часом значна частина ромської громади села була змушена виїхати з нього. Ці події вже різко засудили українські правозахисники.

XS
SM
MD
LG