Доступність посилання

ТОП новини

«Чекаю, коли виженуть, бо їхати мені нікуди» – представниця ромської громади у Лощинівці


Поліція в Лощинівці. 28 серпня 2016 року
Поліція в Лощинівці. 28 серпня 2016 року

Володимир Кацман

На Одещині поховали вбиту у суботу 9-річну Ангеліну. І хоч підозрюваний – 21-річний чоловік ромської національності – перебуває під арештом, ситуація в селі досі залишається напруженою. Поліція продовжує охороняти порядок у посиленому режимі. Через погроми, Лощинівку покинуло 50 ромів. Ще 20 представників громади продовжують жити в селі

На поховання 9-річної Ангеліни приїхали голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова і мер Ізмаїла Андрій Абрамченко, передає «Бессарабія інформ». Зранку місцеві жителі зібралися до місцевого клубу на мітинг проти повернення ромів до села. Як зазначають у виданні, селяни переконують, що справа зовсім не в етнічному конфлікті, а в тому, що всі жителі повинні жити за законом, а влада і поліція повинні забезпечувати виконання законодавства.

Вночі 28 серпня, після вбивства 9-річної жительки села Лощинівка, її односельці влаштували погроми в будинках ромів, бо підозрюваний у злочині належить до ромської громади.

Ситуація в селі залишається напруженою

Поліція продовжує охороняти порядок у посиленому режимі. У понеділок зранку в Лощинівку прибуло близько 50 правоохоронців. Поліцейські мали забезпечити коридор для ромів, яких запросили забрати речі з будинків, де у суботу були погроми. Проте, ніхто із вигнанців за майном не приїхав, розповів журналістам начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області Георгі Лорткіпанідзе.

«Задача поліції – забезпечити громадський порядок. Якщо вони приїдуть – для того, аби забезпечити безпеку ромським жителям, які тут проживають. Поліція все одно залишається, поки ситуація не буде вирішена до кінця. Конкретний злочинець, який скоїв злочин, підозрюваний, затриманий. Якщо у когось є бажання забрати свої речі – поліція мобілізована і готова забезпечити безпеку», – зазначив керівник силового відомства Одещини.

Проте, роми переселятися з Лощинівки не збираються. Як заявив представник ромської громади Лощинівки, забрати речі – означає визнати легітимність рішення сільського віче про їхнє виселення. Яке, на їхню думку, порушує право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання ромів. До 27 серпня в Лощинівці проживало приблизно 50 ромів. У селі їх залишається до 20 осіб. Серед них – Аза – тітка підозрюваного у скоєнні вбивства. «Мені нікуди з дітьми йти», – каже вона, – «чекаю, коли прийдуть виганяти». Її чоловік категоричніший: «Візму вила, і хай заходять! Це пряма погроза моїй безпеці», – обурюється чоловік.

У поселенні ромів у Лощинівці залишилися лише дві родини (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00


У вівторок до Лощинівки для охорони громадської безпеки приїхали ще й бійці одеського цивільного корпусу «Азов».

Обвинувач: у нас достатньо підстав вважати, що саме цей чоловік скоїв убивство

Міськрайонний суд міста Ізмаїл Одеської області на два місяці заарештував 21-річного Михайла Чеботаря, підозрюваного у вбивстві дівчинки. У праві на внесення застави підозрюваному відмовлено. Такі заходи необхідні з огляду на тяжкість злочину – пояснив прокурор по цій справі Андрій Стоєв.

«Прокуратура вимагала обрання зазначеному громадянину міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суд задовольнив наше клопотання, клопотання слідчого, погодженого з прокурором, і обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою зі строком на 60 днів. По справі призначено більше ніж 10 експертиз різноманітних, які на даний час проводяться», – зазначив обвинувач.

Суд арештував підозрюваного у вбивстві дитини в Лощинівці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

​Кореспонденти Радіо Свобода розшукали матір загиблої дівчинки. Жінка спілкуватися з пресою поки що не готова. «Сьогодні тільки їдемо в прокуратуру, вирішувати там все», – зазначила мати.

Натомість, батько підозрюваного каже, що у провину Михайла не вірить. Андрон зізнався журналістам, що сам колись відбув тюремний строк. Саме тому виховував сина так, аби той не повторив його помилки. «Коли його привели, я був у міліції. Чому його не привели й не показали, який він? Я знаю, як вони розбираються. Я не вірю, що це він зробив. Я ось не вірю і вірити не хочу. Хтось винуватий, тому що це сталося», – каже чоловік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG