Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах не розуміють, як в Києві порахували опалення на захмарні суми


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Помилки немає, рахунок за опалення цілком може перевищувати три тисячі гривень», – стверджують у «Київенерго». Вибачаються теплопостачальники лише перед частиною киян, яким порахували суми не за лічильниками, а за квадратурою. На теплопостачальних підприємствах в регіонах кажуть, що не розуміють, як у київських колег вийшли такі захмарні суми. А експерти наголошують, що навіть за максимальних вихідних даних – рахунків у понад 3 тисячі гривень отримати неможливо. В Нацкомісії з державного регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг повідомляють, що очікують пояснень від «Київенерго».

​Представники «Київенерго» надали роз’яснення щодо рахунків за опалення, які отримали кияни. Комерційний директор підприємства Євген Бушма вибачився перед жителями 650 будинків Києва, яким порахували опалення за квадратурою, а не за лічильниками.

Проте в інших випадках, каже директор, помилок немає. Ми запитали, чи може в квартирі, площею в 60 квадратних метрів, рахунок за опалення за місяць перевищити суму в 3 тисячі гривень.

«Я вам навів приклад розрахунку стандартної двокімнатної квартири на 56 квадратних метрів за 19 днів – 1578 гривень. Далі робіть висновки – чи це реально. Це реально», – відповідає Євген Бушма.

У жовтні було холодно, через це високі рахунки – «Київенерго»

У «Київенерго» пояснюють, що минулого року Кабмін ухвалив постанову, за якою сума за опалення коригується відповідно до температури на вулиці в розрахунковий період. Це стосується лише будинків без лічильників, де суму за опалення обраховували за нормативним тарифом 32,97 гривні за квадратний метр, зауважує теплопостачальник. Кажуть, що в жовтні було холодно, тож через це такі суми і вийшли.

У «Київенерго» надають таблицю, за якою вони розраховують кінцеву суму. Методика непроста, але наполегливі споживачі можуть перевірити свої платіжки за нею.

Аналітик громадської організації «Публічний аудит» Тарас Галайда каже, що коефіцієнт може значно вплинути на рахунок у випадку суворих морозів. Навіть в такому разі, в маленькій квартирі без лічильника сума за опалення не може перевищити півтори тисячі гривень, а з лічильником має бути значно меншою.

Тарас Галайда
Тарас Галайда

Якщо в когось у платіжці 2-3 тисячі, явно сума нереальна і явно сталася помилка
Тарас Галайда

«По Києву в квартирі у 50 метрів сума має бути в межах 750-800 гривень. Якщо в когось у платіжці 2-3 тисячі, явно сума нереальна і явно сталася помилка», – наголошує експерт

У регіонах таких великих рахунків немає

Керівники теплопостачальних організацій в регіонах кажуть, що в них таких рахунків немає. Ігор Чугунніков, директор «Южтеплокомуненерго» на Одещині, запевняє, що температура в жовтні не могла так критично вплинути на суму за користування теплом, адже вона була вищою за нуль градусів.

«У нас по Одеські області температура повітря +1 градус і це в нас буде 29 гривень з квадратного метра. Якщо температура повітря 8 градусів, то ніяк не буде 29 гривень, це буде 16-17 гривень за метр квадратний в місяць. Тобто оплата зменшується від температури повітря. За логікою, якщо вони 15 жовтня почали опалювальний сезон, то в них тариф від Нацкомісії буде 64 гривні з квадратного метра?

Не може такого бути, щоб у Києві вдвічі більший був тариф
Ігор Чугунніков

Не може такого бути, щоб у Києві вдвічі більший був тариф», – пояснює Ігор Чугунніков

У Кропивницькому тариф на опалення вищий за середній по країні, але такі рахунки в місті неможливі, стверджує Тетяна Соколенко, директор КП «Теплоенергетик».

«Навіть давайте найбільший тариф візьмемо, в нас – це 37 гривень, це якщо опалювати при мінусах, це десь 2200 гривень буде на 60 квадратів. Наш тариф: мінімальний – 1 гривня, максимальний – 13 гривень по жовтню», – розповідає Тетяна Соколенко.

Уряд бачить в рахунках за опалення спроби «розхитати країну»

У той час, як «Київенерго» запевняє про відсутність помилки, на засіданні уряду кажуть про те, що рахунки з величезними сумами будуть відкликані та перераховані. Про це заявив віце-прем’єр міністр Володимир Кістіон.

«Платіжки, які були направлені споживачам, будуть переглянуті. Решта кількість споживачів, яка ще не отримала, буде відкоригована і це буде приведено до обсягів, які реально спожиті мешканцями. Дана ситуація буде розглядатися на рівні Київської державної міської адміністрації для того, щоб в подальшому таких проблем не допускати», – зауважив віце-прем’єр-міністр.

Міністр внутрішніх справ і міністр інформаційної політики заявили про необхідність розслідування, бо пов’язують ці платіжки за опалення зі спробами «розхитати країну» на темі тарифів. Таку ж думку висловив і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Коли дехто намагається розхитати ситуацію і нагнати істерію, з’являються платіжки із завищеними, нереальними абсолютно цифрами. Будемо дуже жорстко карати санкціями
Володимир Гройсман

«Коли дехто намагається розхитати ситуацію і нагнати істерію, з’являються платіжки із завищеними, нереальними абсолютно цифрами. Будемо вважати, що це була помилка. Якщо ми будемо бачити, що десь у регіонах такі речі відбуваються, ми будемо дуже жорстко карати штрафними санкціями. Я думаю, що тут може бути і кримінальна відповідальність за виставлення рахунків за неадекватними цінами», – наголосив Гройсман.

Закликає колег у Верховній Раді розслідувати інцидент із рахунками за опалення і народний депутат Сергій Каплін.

НКРЕ чекає на пояснення від «Київенерго»

У Нацкомісії, що забезпечує державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, кажуть, що очікують пояснень від «Київенерго». Про це Радіо Свобода заявив голова Комісії Дмитро Вовк.

«Ми звернулись до «Київенерго», щоб вони роз’яснили, чи були в них помилки при виставлені рахунків, чи таких помилок в них не було, і чи все було згідно з чинним законодавством. Як тільки буде відповідь і будуть проаналізовані конкретні випадки порушень, ми, як Комісія, з усією жорстскістю підійдемо до цієї компанії», – наголошує голова НКРЕ.

Розбіжності в рахунках у споживачах із лічильниками тепла можуть бути через втрати теплоенергії в окремих випадках із різних причин, пояснюють експерти.

Раніше, голова Наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков у коментарі Радіо Свобода наголошував, що подібних захмарних рахунків у споживачів не може бути за логікою і це ймовірна помилка.

Іван Плачков
Іван Плачков

Найбільші в Україні тарифи на опалення, за моніторингом аналітика Тараса Галайди, у Чернігівській області в Ніжині – 51 гривня за квадратний метр, у Дніпропетровській області на комунальному підприємстві «Теплотранс» одна гігакалорія коштує 1632 гривні за середньої ціни по Україні 1320-1350.

Тарас Галайда рекомендує тим, хто отримав захмарні рахунки, звертатись до сервісного центру «Київенерго» або прийти із своїм рахунком до оператора, який нараховував, за роз’ясненнями. Після цього отриману відповідь можна або оскаржити, або отримати перерахунок на місці, пояснює експерт.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG