Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман розкритикував Фонд держмайна через провал повторної приватизації ОПЗ


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розкритикував Фонд державного майна через провал повторної приватизації Одеського припортового заводу.

«Я вважаю, що Фонд державного майна вимагає жорсткої реанімації. Структура, яка показує себе з усіх сторін неефективною. Останній конкурс з приватизації ОПЗ показав, що інституція неспроможна управляти державним майном. Це не компетенція уряду, але я б вас усіх позвільняв, хто керує державними фондами, так бездарно управляти державним майном треба ще повчитися. Я пропоную заслухати керівництво фонду держмайна до кінця місяця», – сказав Гройсман.

Прем’єр також запропонував внести пропозиції президенту і парламенту про реагування на «всю цю історію».

За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, головні причини того, що повторний конкурс з продажу ОПЗ не відбувся, – висока ціна на газ і негативна цінова кон’юнктура на глобальному ринку.

«Сподіваюсь, що на днях ми отримаємо пояснення від потенційних покупців щодо причин їх відмови від участі в конкурсі. Однак уже сьогодні можна сказати, що ключовими чинниками відсутності заяв є негативна цінова кон’юнктура на глобальних ринках мінеральних добрив та відсутність позитивних прогнозів її зростання, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства, продовження нарощення боргів», – сказав Білоус, якого цитує прес-служба фонду.

Білоус не коментував звинувачення Гройсмана.

6 грудня 2016 закінчився прийом заяв на конкурс з продажу акцій ОПЗ. У Фонді держмайна заявили, що заяв на участь у конкурсі від потенційних інвесторів не надійшло, хоча зацікавленість до підприємства виявили близько 10 потенційних покупців.

У липні у Фонді державного майна України заявили, що на участь у конкурсі з продажу Одеського припортового заводу не надійшло жодної заявки. Відтак, ФДМУ був змушений визнати конкурс таким, що не відбувся.

У жовтні ФДМ запропонув Кабміну затвердити стартову ціну державного пакета акцій ОПЗ у розмірі 5,16 мільярда гривень, хоча перед цим до липня Фонд держмайна запропонував Кабмінові затвердити стартову ціну продажу державного пакету акцій (99,6%) Одеського припортового заводу на рівні 13,175 мільярда гривень.

Вперше рішення про приватизацію припортового заводу ухвалили ще 1993 року, а перші торги відбулися 2009-го, проте завод досі перебуває в державній власності.

Одеський припортовий завод є одним із найбільших підприємств хімічної галузі як в Україні, так і в Європі. Кількість працівників перевищує 4 тисячі осіб. Він спеціалізується на виробництві та реалізації хімічної продукції – аміаку та карбаміду, а також перевантажує на експорт продукцію інших підприємств України та Росії.

XS
SM
MD
LG