Доступність посилання

ТОП новини

США, ЄС і Канада закликають Київ завершити формування агентства з виявлення корупційних активів


США, Євросоюз та Канада закликають українську владу завершити процес формування Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, щоб ця установа змогла розпочати свою діяльність на початку 2017.

«Ми також закликаємо українську владу завершити процес заснування нового Відомства з повернення активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, щоб ця установа могла розпочати свою діяльність на початку 2017 року та перейти до виконання своїх критично важливих завдань», – йдеться у спільній заяві посольств Канади, США і представництва Євросоюзу з нагоди міжнародного Дня протидії корупції.

У заяві зазначається, що Україна досягла «важливих здобутків» у боротьбі з корупцією, але потрібно зберегти цю позитивну динаміку надалі.

Також у ЄС, США та Канаді закликають українськувладу забезпечити незалежність і адекватне ресурсне постачання новостворених антикорупційних органів НАБУ, САП і НАЗК.

«Надзвичайно важливо, щоб компетенція та повноваження цих відомств повністю поважалися усіма державними інституціями. Висловлюємо нашу підтримку створенню Вищого антикорупційного суду і готові надати сприяння по мірі розгортання цього процесу», – додається у зверненні.

Крім того, США, Канада та ЄС наголошують на важливості завершення процесу створення Державного бюро розслідувань у прозорий спосіб, який би забезпечив його незалежність і довіру до нього.

У лютому депутати ухвалили закон щодо удосконалення діяльності Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

За проектом закону, арештоване майно може бути реалізоване без згоди власника, але за рішенням суду, а отримані кошти зберігатимуться або на рахунку корупціонера, або на спеціальних депозитних рахунках агентства в державних банках. Уся інформація про активи й грошові рахунки буде зберігатись у спеціально створеному відкритому реєстрі, веденням якого також займатиметься агентство. Керівник агентства обирається комісією.

XS
SM
MD
LG