Доступність посилання

ТОП новини

Реформа прокуратури затягує розслідування розгону Майдану 30 листопада – Горбатюк


Начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк та активісти Майдану у Шевченківському районному суді. Київ, 14 грудня 2016 року
Начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк та активісти Майдану у Шевченківському районному суді. Київ, 14 грудня 2016 року

Реформування Генеральної прокуратури і дії МВС уповільнюють перебіг розслідування у справі про розгін мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року. Про це заявив начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. У середу він поспілкувався з активістами (серед яких – постраждалі у справі), які вже третій тиждень ночують у Шевченківському райсуді. У середу цей суд продовжив розгляд справи за епізодом, у якому фігурують 4 колишні «беркутівці».

Адвокат потерпілих Олександер Башук на засіданні у середу заявив відвід прокурорам, обвинувативши їх в упередженості. Він також сказав, що слідчі та прокурори Генпрокуратури здійснюють тиск на нього та його клієнтів. Суддя Олена Мелешак клопотання відхилила, зазначивши, що адвокат не надав достатніх аргументів.

Після засідання один із потерпілих Роман Краснянчук оголосив: «Ми – потерпілі 30 листопада три роки тому – об’єднуємося з іншими потерпілими по інших справах Майдану. Починається третій тиждень, як ми живемо в цьому суді».

Зараз ми бачимо, що фактично розслідування зупинилося
Віталій Кузьменко

Інший потерпілий Віталій Кузьменко повідомив, що активісти заново збирають та впорядковують інформацію щодо тих, хто постраждав.

«Разом із більшістю адвокатів, із представниками громадської ради доброчесності будемо домагатись того, щоб розслідування у справі 30 листопада було проведено якісно, доведено до кінця, тому що зараз ми бачимо, що фактично розслідування зупинилося», – сказав він.

Епізодом 30 листопада у ГПУ займається один слідчий

Результати і перспективи розслідування обговорив із активістами і пресою начальник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Адвокат Башук, який на суді обвинувачував ГПУ в тиску, на зустріч не прийшов.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

За словами Горбатюка, на даний момент епізодом 30 листопада у ГПУ займається лише один слідчий Дар’я Гош, і це значно сповільнює хід справи.

Має бути належна кількість слідчих. Це впливає і на строки, і на якість розслідування
Сергій Горбатюк

«По кожному з епізодів, починаючи з 30 листопада до 20 лютого, має бути належна кількість слідчих. Тому я вважаю, що (кількість працівників – ред.) має бути повернуто до того стану, який був до ухвалення рішення забрати у нас 60 слідчих і прокурорів, – сказав Горбатюк. – Це впливає і на строки, і на якість розслідування. Це сталося зокрема і внаслідок реформи нашого департаменту».

Наприкінці жовтня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про створення у складі ГПУ нового управління «для активізації й завершення досудового слідства і передачі в суд «великої справи» стосовно Януковича та його найближчого оточення». Тоді він розкритикував Горбатюка за перебіг розслідування щодо низки епізодів і висловив сподівання, що створення нового управління прискорить процес.

Горбатюк: від МВС потрібні якісні службові розслідування

У середу Сергій Горбатюк також заявив, що не сприяє просуванню розслідування і Міністерство внутрішніх справ.

«Набагато легше було би слідчим рухатись у справі, якби були проведені якісні службові розслідування за кожним випадком. Скажімо, і підстави виходу на ці місця, і перебування там такої великої кількості підрозділів, і застосування насильства», – зазначив Горбатюк.

Речник МВС Артем Шевченко сказав раніше Радіо Свобода, що за період після Революції гідності ідентифікували і відсторонили від служби до рішення суду 13 колишніх бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут».

Наступне засідання суду у справі чотирьох колишніх «беркутівців» – Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка – відбудеться 11 січня. Тоді суд розгляне клопотання про зміну запобіжного заходу обвинувачуваним. Активісти, однак, побоюються, що якщо упродовж наступного року справу розгону мирних демонстрантів 30 листопада не доведуть до кінця, цього не станеться вже ніколи.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG