Доступність посилання

ТОП новини

Москаль про справу Майдану: «Це може бути слідство «в нікуди»


Геннадій Москаль спілкується з журналістами після допиту у Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури
Геннадій Москаль спілкується з журналістами після допиту у Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури

У справі про злочини проти активістів Майдану свої свідчення дав голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль. У 2014 році Москаль був головою тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування злочинів на Майдані. Як він повідомив після допиту у понеділок, слідчі питали його головно про події 18-20 лютого.

​Допит тривав 4 з половиною години. Заходячи до Генпрокуратури, посадовець сказав журналістам, що не знає, у якій саме справі його викликають. Одразу після допиту Москаль повідомив, що запитання слідчих стосувалися всіх етапів Майдану, але основний фокус був на подіях 18, 19 і 20 лютого 2014 року.

Чи потрібно було допитувати Москаля?

Геннадій Москаль підкреслив, що всю відому йому інформацію він уже надав – у висновках тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування злочинів на Майдані.

Москаль дав свідчення у ГПУ у справі Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

«Я одразу сказав усе, що знав. Були якісь питання навідні, уточнювальні... Деяку інформацію я дізнався від слідчих. У якому стані і наскільки вони просунулися, я не можу сказати. Я не можу нічого ані додати, ані відняти від того, що було мною описано по кожному епізоду», повідомив Москаль після допиту.

Як пояснив у коментарі Радіо Свобода керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, необхідно допитувати всіх осіб, які мають інформацію про ті події. Він уточнив, що свідчення однієї особи навряд чи пришвидшать перебіг слідства, але сам факт отримання додаткової інформації допомагає рухатись уперед.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Як сказав Горбатюк, він задоволений тим, що вдалося допитати Москаля і що на більшість запитань вдалося отримати відповіді. «Він (Москаль ред.) передавав низку документів як керівник тимчасової слідчої комісії. Як і щодо тих документів, так і щодо іншої інформації, зокрема його інтерв'ю, необхідно було уточнювати», сказав Горбатюк.

Адвокат родин Небесної Сотні Маркіян Галабала у коментарі Радіо Свобода сказав, що перед допитом Москаль не надавав інформацію адвокатам і надав неповну інформацію слідству. За його словами, покази Москаля мають суттєве значення, адже той першим озвучив інформацію про плани «Бумеранг» і «Хвиля» спецоперації, які були оголошені 17 лютого 2014 року в межах так званої антитерористичної операції.

«Наскільки мені відомо, його твердження про те, що всі матеріали тимчасової слідчої комісії Верховної Ради він передав до Генеральної прокуратури, не відповідають дійсності. Деякі матеріали він передав, але значна частина не була ним передана, і допит однозначно був потрібен», сказав Галабала у коментарі Радіо Свобода.

Чому так довго триває слідство?

Після допиту Геннадій Москаль заявив журналістам, що слідство просувається занадто повільно і що він має низку претензій до того, як його проводять.

«Не потрібно ділити, хто був правоохоронцем, а хто був на Майдані. Є жертви з обох сторін, – наголосив він. – Давайте візьмемо, звідки з'явилася зброя? Хто ці люди були – агентура СБУ чи МВС – які почали стріляти 20 лютого о 6:10 по працівниках внутрішніх військ? Якщо це були оперативні працівники, одягнуті в камуфляж, балаклави, – це інше; якщо це були деякі організації, які мають своє бачення соціальної справедливості, – це третє. Якщо це не буде розслідуватися в комплексі, а буде витягуватися один епізод, це буде слідство «в нікуди».

Спецпризначенці з автоматами Калашникова і снайперською гвинтівкою ведуть вогонь по учасниках протесту. Київ, 20 лютого 2014 року
Спецпризначенці з автоматами Калашникова і снайперською гвинтівкою ведуть вогонь по учасниках протесту. Київ, 20 лютого 2014 року

Сергій Горбатюк у розмові з Радіо Свобода підкреслив, що Генпрокуратура регулярно направляє обвинувальні акти до суду, збирає докази – в першу чергу, щодо організаторів вчинених злочинів, і що регулярно відбуваються судові розгляди.

«Він (Москаль – ред.) не знає, про що говорить. Вбивства та поранення правоохоронців розслідуємо. Комплексно розглядаємо: наприклад, було висунуто підозру керівництву держави у створенні злочинної організації, яка мала системно та цілеспрямовано протидіяти протестам шляхом вчинення злочинів. Усі епізоди розслідуються, починаючи з 30 листопада 2013 до 20 лютого 2014 року. Таких епізодів загалом понад 2000», – прокоментував Горбатюк.

Він нагадав, що про підозру було повідомлено 345 особам, 195 обвинувальних актів уже направлені до суду.

Адвокат потерпілих Маркіян Галабала погодився у розмові з Радіо Свобода, що слідство, дійсно, триває дуже довго. Однак, за його словами, звинувачувати в цьому лише Горбатюка не можна. Адвокат нагадав, що шляхом публічного тиску представники потерпілих сприяли Генеральній прокуратурі у допиті Геннадія Москаля, Арсенія Яценюка та інших чинних і колишніх високопосадовців.

«Певні зауваження до роботи Сергія Горбатюка є. Можливо, справді розслідування відбувається не так швидко, як хотілося. Однак він стикається з величезною кількістю саботажу і протистояння, що також пояснює досить низьку швидкість розслідування цієї справи,» – сказав Галабала.

За словами адвоката, розслідування сповільнюють і великі обсяги матеріалів, які потрібно дослідити. «Завдяки Горбатюку взагалі це розслідування відбувається і воно рухається вперед, воно було заблоковано, був відкат назад», – наголосив адвокат.

Протягом кількох останніх місяців Генпрокуратура допитала у справі злочинів проти активістів Майдану низку високопосадовців. Зокрема це президент Петро Порошенко, колишній прем'єр Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Також у справі кількох колишніх «беркутівців» як свідків допитали колишнього президента Віктора Януковича та екс-командувача внутрішніх військ Станіслава Шуляка. Останніх Святошинський суд Києва допитував у режимі відеоконференції, оскільки вони перебувають на території Російської Федерації.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG