Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Лукашенко, звісно, обговорять свого північного сусіда – Небоженко


Президент України Петро Порошенко (л) і президент Білорусі Олександр Лукашенко, Мінськ, 11 лютого 2015 року
Президент України Петро Порошенко (л) і президент Білорусі Олександр Лукашенко, Мінськ, 11 лютого 2015 року

Лукашенку потрібен від Порошенка досвід євроінтеграції, а президенту України цікава думка білоруського колеги про поводження з агресивною путінською Росією. Саме про це передусім йтиметься 26 квітня на переговорах Петра Порошенка і Олександра Лукашенка, зазначає український політичний експерт Віктор Небоженко. На його погляд, усупереч реноме «останнього диктатора Європи», майстер політичного маневру Лукашенко, як може, чинить спротив Кремлю. І недавнє висловлювання «бацьки» про білоруських «майданутих», які нібито їздили до Києва набувати досвіду провокацій, адресоване насамперед російській аудиторії.

– Що можуть Порошенко і Лукашенко сказати один одному?

Для Білорусі дуже важливим є м’яке входження в Європу – дуже, дуже обережне і м’яке

– Наші країни межують одна з одною. Друга тема їхнього спілкування – анекдоти про Путіна, над якими будуть дуже реготати. Прямо дивлячись в очі Лукашенку, Порошенко поцікавиться: «А правда, що російські війська невдовзі вторгнуться на територію Білорусі?» На що дотепний Лукашенко відповість: «Вони вже перебувають на території Білорусі». Тобто, Порошенко і Лукашенко, звісно, обговорять свого північного сусіда. І зокрема йтиметься, напевно, про велику нелегальну торгівлю, що відбувається між Україною та Білоруссю і Білоруссю та Росією. І саме для Білорусі дуже важливим є м’яке входження в Європу – дуже, дуже обережне і м’яке. І безперечно досвід Порошенка тут може допомогти Лукашенку.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

– Згадаймо, коли Майдан в Україні переміг, тодішнього виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова Лукашенко приймав у Мінську (хоча Москва категорично тоді не визнавала «постмайданну» владу в Києві). «Бацька» приїздив на інавгурацію президента Порошенка. Згадаємо деякі різкі заяви президента Білорусі на адресу керівництва Росії… А потім Лукашенко лякає білорусів «майданутими» (саме таке слово він вживає)…

Ніякого Євразійського, а тим більше Митного союзу, не існує

– Усе правильно. Просто Лукашенко добре знає, як діє російська політична кухня. Він дає негативи про Україну як поживу для російських ЗМІ, які відіграють більшу роль, ніж просто медіа. Водночас Лукашенко займається нормальною політикою – як може, чинить спротив Росії. Загадайте, як він на всю країну розповідає (це його знаменитий виступ місяць тому), що Росія за 500 мільйонів доларів влаштувала грандіозний пресинг усій Білорусі. Це ж доказ, що ніякого Євразійського, а тим більше Митного союзу, не існує. Лукашенко вміє маневрувати. Якщо треба – він вкидає негативи у відносинах Білорусі та Росії. Якщо треба – він вкидає негативи у відносинах Білорусі та України. А головне – Лукашенко дуже акуратно, не дражнячи Росію, намагається прокласти містки співпраці із Заходом.

Небоженко: «Лукашенко вміє маневрувати». Зліва направо: президенти Росії Володимир Путін, Білорусі – Олександр Лукашенко, України – Петро Порошенко
Небоженко: «Лукашенко вміє маневрувати». Зліва направо: президенти Росії Володимир Путін, Білорусі – Олександр Лукашенко, України – Петро Порошенко

– Хто з цих двох президентів більше потрібен іншому: Порошенко – Лукашенку чи Лукашенко – Порошенку?

Обговорення у них одне – що робити з непередбачуваною агресією Росії?

– Один одному потрібні однаково. Обговорення ж у них одне – що робити з непередбачуваною агресією Росії? Білорусь не може дозволити собі жодних жорстких кроків, а Україна перебуває у стані війни. Плюс повторюю – просування Білорусі (хоч і дуже обережне) до Європи, що робить Україна. Те, що Лукашенко замовляє для Білорусі нафту в Ірану, яку поставлятимуть через Україну, говорить, що любові між Мінськом і Кремлем уже немає.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG