Доступність посилання

ТОП новини

Загострення на фронті: яка тактика й стратегія?


Зруйновані ангари, Авдіївка, березень 2017 року
Зруйновані ангари, Авдіївка, березень 2017 року

Ще понад 2 з половиною тисячоліття тому китайський філософ, автор трактату про військову стратегію Сунь-Цзи написав, що стратегія без тактики – найдовший шлях до перемоги, а тактика без стратегії – шум перед поразкою. Чи вироблена тактика у черговому загостренні на Донбасі, і яка стратегія в України?

Останні чотири дні противник гатить із мінометів, із артилерійських установок
Ярослав Чепурний

У ніч на 1 травня по позиціях сил АТО стріляли щонайменше 54 рази. Один військовий загинув, ще двоє отримали поранення. За останніми даними речника АТО Ярослава Чепурного, із 25 обстрілів української армії станом на підвечір’я понеділка, 5 із них припадає на приморський напрямок. Російські сили та місцеві бойовики ведуть вогонь в основному зі стрілецької зброї та гранатометів. Рідше використовують міномети великого калібру.

В коментарі для Радіо Свобода Ярослав Чепурний зазначив: «Кожного дня у нас є поранені, через день – загиблі вояки. Можна казати, що після періоду невеликого затишшя можна вважати останні чотири дні – загостренням. Противник гатить із мінометів, із самохідних артилерійських установок».

Окрім приморського напрямку на Сході України залишається гаряче і на Донецькому. Авдіївка досі перебуває під прицілом російсько-сепаратистських сил. Бойовики ведуть вогонь не лише по позиціях українських військовослужбовців. Так, днями волонтер Олександр Гагаєв розповів на своїй сторінці у «Фейсбуці» про мінометний обстріл, під час якого були пошкоджені газо- та електромагістралі. Тим часом у поліції Донецької області повідомили, що в Мар’їнці під час чергового обстрілу був травмований чоловік.

Про те, що погіршилася ситуація в зоні бойових дій на Донбасі, в штабі сил військової операції визнають. Якщо до Великодніх свят було відносне затишшя, то уже ближче до кінця квітня ситуація різко загострилася, кажуть там. Втім, все пізнається у порівнянні, як зазначає заступник командира механізованої бригади, яка воює поблизу Авдіївки, Олександр Самарський.

За його словами зараз стало дещо гучніше. Однак ще більш гучно було декілька місяців тому. Щодо ймовірних провокацій, Самарський не сумнівається.

Олександр Самарський
Олександр Самарський

Знаючи те, що вони повертаються в «совок», знаючи, що під час свята вони організовують якісь наступи і відбиття, то все можливо
Олександр Самарський

«Знаючи те, що вони повертаються в «совок», знаючи, що під час свята вони організовують якісь наступи і відбиття, то все можливо», – сказав Олександр Самарський.

В угрупованні «ДНР» уже заявили про умовний «танк», і, начебто, людей із шевронами їхнього угруповання, які не належать до їхніх сил. І попередили, що, мовляв, напередодні пісенного конкурсу «Євробачення» українська сторона начебто звинуватить бойовиків у масових обстрілах із танків.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос каже, що Росія вже давно обрала тактику на виснаження і має свої цілі.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Росіяни у такий спосіб подають нам конкретні сигнали, що вони готові не лише дестабілізувати ситуацію
Ігор Семиволос

«На Сході реальними господарями цих терористів є Росія. І росіяни у такий спосіб подають нам конкретні сигнали, що вони готові не лише дестабілізувати ситуацію, але й готові використати всі можливості змусити нас іти на поступки», – зазначив Семиволос. Він підтвердив слова Самарського про те, що Росія підкріплює свої дії певними датами.

9 травня – це російська релігія, в цей день треба бути особливо уважними
Ігор Семиволос

«Пам’ятаючи, по суті, що 9 травня – це російська релігія, то в цей день треба бути особливо уважними», – наголосив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Дещо іншої думки дотримується Ігор Козій – військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва. Він вважає, що не варто приурочувати ймовірне загострення на сході України до будь-якого свята. Козій називає систематичні точкові бої на сході України патовою ситуацією. Це триватиме до тих пір, допоки, за його словами, в Росії не оберуть демократичним шляхом нового президента, а українська влада мала б зробити чергові серйозні кроки в розвитку країни. Ключових факторів називає багато, але найголовніше – політична воля.

Ігор Козій
Ігор Козій

Україна повинна робити внутрішні перетворення, внутрішні зміни
Ігор Козій

«Україна повинна робити внутрішні перетворення, внутрішні зміни. Оті точкові зрушення, вони повинні носити масовий характер», – каже Козій. І додає: «Певні зрушення є, але невеликого масштабу. Чи переростуть вони у щось більш серйозне? Давайте подивимося. Три роки минуло, ніяк не можемо розібратися».

Військовий експерт вважає, що однією з найважливіших ставок держави повинна бути інформаційна кампанія і підтримки від власного народу. Це одна із ключових точок у процесі нормалізації ситуації на сході України, зауважує експерт.

Наприкінці березня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про чергове перемир’я в зоні збройного конфлікту на Донбасі, воно мало почати діяти від 1 квітня. Проте обстріли не припинилися, а сторони конфлікту звинуватили в цьому одна одну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG