Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «безвіз» із ЄС та візовий режим з Росією?


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Доброго ранку!

Рішення про «безвіз» оприлюднено

В Офіційному журналі Європейського союзу 22 травня оприлюднено законодавчий акт, яким для громадян України з 11 червня запроваджується безвізовий режим. У Міністерстві закордонних справ України щоправда уточнили, що безвізовий режим для короткотермінового перебування в країнах шенгенської зони повноцінно запрацює після півночі 12 червня.

Візовий режим із Росією?

Наступного тижня Верховна Рада може проголосувати за запровадження візового режиму з Росією. Таку інформацію опублікувало видавництво «РБК Україна», посилаючись на джерела у фракціях «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт». Давно назрілий крок чи ще спосіб з боку влади імітувати активну оборону України, а не займатися нею? Відповіді за лінком.

«Великий договір»

І ще один абзац про відносини з Росією. 31 травня буде 20 років з моменту підписання Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією. Він був підписаний у 1997 році в Києві президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним. Цей договір залишається чинним і в Україні, і в Росії, попри те, що Росію визнано агресором. Офіційно дві країни підтримують добросусідські відносини, не зважаючи на окупацію Криму та збройну агресію Росії проти України на Донбасі. Беручи до уваги ці суперечності, та бачачи відверте порушення Росією тих пунктів, які є однозначними, виникає питання – чому цей договір і досі діє?

Війна і загроза з води

Більшість звикли вважати, що лінія фронту на сході України проходить лише по суші. Але насправді морський спокій доволі умовний. Яскравий приклад – спроба російського корабля на початку травня захопити український рятувальний катер у районі Скадовська на Чорноморському узбережжі. Але і на Азовському морі, акваторія якого стала частиною зони збройного конфлікту на Донбасі, теж були диверсії: тонули судна, гинули військові. Як же захищають берегову лінію і територіальні води України? Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» провели власну інспекцію.

Національне багатство в руках жменьки людей

«Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи». Так називається бестселер New York Times, який вийшов у перекладі українською мовою. Авторка – колишня бізнес-журналістка Financial Times, а нині міністр закордонних справ Канади Христина Фріланд змальовує світ сучасних олігархів: російських, мексиканських, індійських, українських. «Плутократів» представили у Києві в рамках фестивалю «Книжковий арсенал». Презентація послужила нагодою «перемити кісточки» нинішнім українським багатіям.

Далі «жменька» міжнародних новин.

  • Президент США Дональд Трамп здійснює свою першу поїздку за кордон, відколи вступив на посаду в січні. Після Саудівської Аравії він має відвідати Ізраїль, Ватикан, а також узяти участь у саміті лідерів країн «Групи семи» на Сицилії в Італії і потім у зустрічі НАТО в Брюсселі.
  • У Туреччині почався черговий масовий процес над підозрюваними керівниками спроби державного перевороту. Цього разу судять 221 людину. Процес відбувається за підвищених заходів безпеки у спеціально збудованій судовій залі більш ніж на 1500 присутніх.
  • А у Чечні доходи двох неповнолітніх дітей голови цієї республіки Рамзана Кадирова у 2016 році зросли майже в 50 разів у порівнянні з попереднім роком.

Похорон Івасюка

38 років тому Україна прощалася з композитором, поетом, співаком Володимиром Івасюком. Незважаючи на протидію з боку компартії і комсомолу, які вигадали того дня у Львові різні заходи у навчальних закладах та на підприємствах, люди прибули з різних міст, щоб провести в останню путь митця. Декому з них довелося відповісти потім за свою участь у церемонії. «Львівські таксисти не брали грошей за проїзд, а львівські музиканти ввечері відмовились грати у ресторанах міста. Це був день жалоби». Більше спогадів про цей день у матеріалі.

Домовину з тілом Володимира Івасюка несли на руках
Домовину з тілом Володимира Івасюка несли на руках

І ще одна історія про композитора, але угорського. Про Імре Кальмана та красу його творів розповіла донька маестро Івонн.

Також маємо матеріал про те, як ретро-зірки з Росії повертають жителів окупованого Донбасу в СРСР

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG