Доступність посилання

ТОП новини

«Квартирне питання» Поклонської. «Донбас.Реалії» відшукали скандальне житло в окупованому Донецьку


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

«Загубився» чоловік, але «знайшлася» квартира в Донецьку. Минулого тижня депутат Держдуми Росії (незаконно «обрана» на території України, в окупованому Криму), колишній підконтрольний Кремлю прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська ледь не щодня нагадувала про себе: то скандал з декларацією, то плутанина в особистому житті. Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» вирішили внести ясність і з’їздили на її батьківщину в окуповану Луганську область. А ще відшукали скандальну квартиру в окупованому Донецьку.

«Слава Богу, все добре, відмінно», – так про своє друге заміжжя Наталія Поклонська розповідала в березні 2014-го. Все б нічого, але судячи з її декларації про доходи за 2016 рік, сімейної ідилії немає. У документі – жодного рядка про законного чоловіка: ані про його доходи, ані про його машини. Ось тут і вибухнув скандал. Екс-«прокурор» Криму відома своєю відданістю православним канонам. А значить, не може жити з чоловіком – не вінчаною і не в шлюбі.

«Тільки з вірою можна нести cвій обов’язок чесно і порядно», – запевняла депутат російської Держдуми Поклонська.

Наталія Поклонська, депутат Держдуми Росії, екс-прокурор анексованого Криму
Наталія Поклонська, депутат Держдуми Росії, екс-прокурор анексованого Криму

Поклонська, за іронією долі, в Держдумі є головою комісії з контролю за достовірністю відомостей про доходи та майно депутатів. Але саме її і звинувачують у приховуванні відомостей в декларації.

«Так вийшло, ось таке непорозуміння. У мене дійсно немає чоловіка. Кому яка справа?», – запитує Поклонська.

Кому належить квартира у Донецьку?

Виявилося справа є – журналістам, які розкопали, що чоловік у Поклонскої є, і вони нібито вінчалися на Уралі в одному з монастирів у 2014-му. Але спеціально не зареєстрували шлюб в РАГСі, щоб не вказувати ім’я чоловіка і тим самим не декларувати його власність.

«Факт вінчання я не повинна ні спростовувати, ні підтверджувати. Все, що стосується питань віри, – це мої особисті питання», – наполягає Поклонська.

Справа не в особистому, а в корупції, впевнені в російській філії компанії Transparency International. Там заявили: знайшли незадекларовану квартиру «єдинороса» Поклонскої на Донбасі і вимагають офіційної перевірки цієї інформації. В загальнодоступному реєстрі нерухомість записана на дівоче прізвище Поклонскої – Дубровська.

Занадто багато збігів, щоб не брати до уваги, що Поклонська і Дубровська – це одна особа
Артем Єфимов

«Занадто багато збігів, щоб не брати до уваги, що Поклонська і Дубровська – це одна особа. А далі, відповідно, квартира, яка належить Дубровській, тим самим, якщо ми припускаємо, що Поклонська і Дубровська – це одна особа, то, відповідно, ця квартира належить Поклонській», – резюмує прес-секретар російського відділення Transparency International Артем Єфимов.

Артем Єфимов, прес-секретар російського відділення Transparency International
Артем Єфимов, прес-секретар російського відділення Transparency International

Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» знайшли цю квартиру в окупованому Донецьку на вулиці Римського-Корсакова.

Типовий будинок. Квартира невелика – близько 30 квадратних метрів. Вікна відкриті, на підвіконнях живі квіти. Хто тут живе? Сусіди відмовчуються.

Будинок в Донецьку, в якому, за твердженням Transparency International, Наталія Поклонська має незадекларовану квартиру
Будинок в Донецьку, в якому, за твердженням Transparency International, Наталія Поклонська має незадекларовану квартиру

Вочевидь, у квартирі нині хтось мешкає
Вочевидь, у квартирі нині хтось мешкає

Стрімка «кар’єра» Поклонської: чим запам’яталася екс-«прокурор»?

Чоловіка немає, машини немає і квартири теж немає. Поклонська все заперечує. Тим часом в Україні щодо неї триває спеціальне досудове слідство про держзраду. У Генеральній прокуратурі заявляють: Поклонській загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. І терміну давності це звинувачення не має.

З огляду на те, що Поклонська переховується від слідства, до неї можна застосувати заочне засудження
Андрій Атаманчук

«З огляду на те, що Поклонська переховується від органів слідства, перебуває то на окупованій території, то на території Російської Федерації, до неї можна застосувати заочне засудження. Прокуратура вже подала клопотання до суду. Далі все залежить від суду», – каже старший слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури України Андрій Атаманчук.

Андрій Атаманчук, старший слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури України
Андрій Атаманчук, старший слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури України

Неоднозначні вчинки і заяви стали візитною карткою Поклонської з перших днів на посаді «прокурора» Криму. За зовнішність її почали називати «няшою». А популярне відео «Няш-мяш» в стилі аніме перетворило Поклонську на інтернет-мем.

Наталія Поклонська стала людиною-мемом
Наталія Поклонська стала людиною-мемом

Також вона виступила в образі захисниці почуттів православних. Не переглянувши, дає свою рецензію на фільм «Матильда» режисера Олексія Учителя. «Чи не дивилася і дивитися не збираюся, і не буду. І не раджу православним», – сказала вона.

Поклонська – ще й головна прихильниця царя Миколи ІІ. «Бюст Миколи ІІ, государя нашого, який ми встановили у сквері біля каплиці, замироточив бюст!», – переконувала вона.

Бронзовий бюст імператора Миколи II в центрі Сімферополя
Бронзовий бюст імператора Миколи II в центрі Сімферополя

Така неоднозначна медійна слава не завадила Поклонській стрімко рухатися вгору кар’єрними сходам: переїхати в Москву і пересісти з крісла «прокурора» анексованого Криму в депутатське в Держдумі Росії.

З чого і де починається історія Поклонської?

Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» вирушили на батьківщину Наталії Поклонської. І якщо юність екс-«прокурора» Криму пройшла на півострові, то дитинство – на нині непідконтрольному Україні селищі Олексіївка Луганської області. У школі, в якій навчалася Поклонська, тепер – музей імені українського письменника Бориса Грінченка і – російський прапор.

Школа на Луганщині, в якій навчалася Поклонська
Школа на Луганщині, в якій навчалася Поклонська

​Односельці майже не пам’ятають її. Лише сусідка бабуся Надія.

​Сім’я як сім’я була. Батько працював на шахті, мати – на радіовузлі

«Сім’я як сім’я була. Проста така, небагата. Батько працював на шахті, мати – на радіовузлі. Дві дівчинки у них було: Олена і Наташа. Лєна – старша, а Наташа – молодша. Тут гойдалка стояла – діти каталися. Маленькі були. Наташа була маленька, худенька дуже», – згадує жінка.

З тих пір будинок продавали двічі. Нинішні власники про сім’ю Поклонської нічого не знають. Бабуся Надія вірить: Наташа про земляків не забула.

Сусідка бабуся Надія
Сусідка бабуся Надія

«Наташа, ти вже таких висот досягла! Ти мене знаєш, я – сусідка бабуся Надя. Ми жили добре, дружили. Тепер я залишилася зовсім одна, мені вже 88 років. Хоча б трохи допомогла грошима – хоч пару доларів дала!», – звернулася до Полонської старенька.

Будинок, в якому жила родина Поклонської
Будинок, в якому жила родина Поклонської

Минулого року Поклонська про земляків згадала і привітала з днем міста Луганська: «Моїм землякам, всім передаю привіт!». Пообіцяла, що обов’язково відвідає. Але так і не приїхала. Досі.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG