Доступність посилання

ТОП новини

Українське радіо чують на окупованих територіях і в російському Ростові – міністерство


На окупованих територіях тепер можна слухати українське радіо. Більше того, завдяки мовленню на середніх хвилях сигнал сягає навіть до російського Ростова-на-Дону – Міністерство інформаційної політики України 19 червня відзвітувало за перше півріччя 2017 року.

Повільне запровадження українського мовлення на окупованих територіях – це не питання політичного саботажу, а результат складнощів зі створення інфраструктури. У цьому переконує перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар.

Еміне Джеппар
Еміне Джеппар

За її словами, побудова вежі у Покровську коштуватиме від 13 до 23 мільйонів гривень, залежно від вартості проектувальних робіт. Зараз міністерство працює над законопроектом, що передбачатиме державні субвенції з резервного фонду на її будівництво.

Джеппар повідомила, що вежа може з’явитися вже наприкінці цього року або на початку наступного. Крім того, цей законопроект передбачає близько 16 мільйонів гривень для закупівлі цифрових передавачів, фідерів, антен для Донецької області.

Українські громадяни на окупованих територіях мають можливість чути українське радіо завдяки середнім хвилям
Еміне Джеппар

«Щодо мовлення на окупованих територіях, одна з головних новин – це те, що запустили середні хвилі на частоті 837. Сьогодні українські громадяни на окупованих територіях мають можливість чути українське радіо саме завдяки середнім хвилям. Навіть кажуть нам, що до Ростова добиває цей сигнал», – сказала заступник міністра на прес-конференції в Києві.

У звіті міністерство зазначає: у першій половині 2017 року розпочали будувати вежу в Бахмутівці, досягли домовленостей щодо вежі в Покровську, посилили український сигнал в Авдіївці.

Щоправда, замість регіонального «Голосу Донбасу» поки що транслюють програми українського радіо – «УР1». Зокрема, ідеться про АМ-передавач у Часовому Ярі.

На думку експерта зі стратегічних комунікацій і колишнього заступник міністра інформаційної політики України Тетяни Попової, таке використання ресурсів є «нерозумним». Вона наголошує, що в Україні не так багато програм, створених спеціально для Донбасу. Якщо існують «Донбас Реалії» та «Київ Донбас», цій аудиторії варто транслювати саме їх.

«На цих середніх хвилях ліцензію має українське радіо, тож воно і мовить. Ми не можемо бавитися, у кого кращий контент. Є ліцензія, вони й мовлять. Ви (засоби масової інформації – ред.) можете між собою домовитися, щоб на цій частоті ще був якийсь контент», – сказав міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Голова Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія погоджується: і радіо, і телебачення мають індивідуально підходити до регіональних аудиторій. За його словами, організацією і втіленням цього наразі займається робоча група.

«З точки зору контенту, насправді є питання до всіх наших радіостанцій, які мовлять на окупованій території. Є питання, і вони творчого характеру. Якщо ти мовиш на людей, яких треба переконувати в чомусь, це якою мовою треба робити? А в нас є ліцензійне обмеження. Поки що УР1 абсолютно законно, нормально вкладається у всі ліцензійні речі. А далі почнемо тонку доводку,» – зазначив Аласанія.

За його словами, слухачі й глядачі з окупованих територій скаржаться, що за лінію зіткнення сигнал українського мовника не досягає. Але це – неофіційна інформація, яку не можна перевірити, наголошує він. У звіті міністерства наводять слова члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського. Він стверджує: за останні два роки Донецька область стала «абсолютним лідером» щодо розвитку радіомовлення серед інших областей України».

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG