Доступність посилання

ТОП новини

Сам собі «Мінінформ». Як родина з прифронтового села самотужки встановила комунікаційну вежу у власному городі


Родина з прифронтового села самотужки вирішила прорвати інформаційну блокаду і встановила у власному городі тридцятиметрову вежу
Родина з прифронтового села самотужки вирішила прорвати інформаційну блокаду і встановила у власному городі тридцятиметрову вежу

Третій рік жителі прифронтової «сірої зони» відрізані від України інформаційно – там немає українського мовлення. По телевізору і радіо – суцільний «русский мир». Але в селі Малиновому під Станицею Луганською, всього за п’ять кілометрів від лінії фронту, люди самотужки вирішили прорвати інформаційну блокаду і встановили у власному городі тридцятиметрову вежу. Власними силами навіть провели інтернет. І тепер просять чиновників поставити ретранслятор. Чи вдасться довести справу до кінця, з’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Лілія Цибіна живе всього за чотири кілометри від лінії розмежування – в селі Малиновому Станично-Луганського району. Уже три роки прифронтове село перебуває в повній інформаційній блокаді.

2015-2016 роки – все гірше і гірше
Ліля Цибіна

«2015-2016 роки – все гірше і гірше. Інтернету немає, радіо взагалі глушать, зв’язок дуже поганий. Мобільного зв’язку у нас практично немає, потрібно виходити на другий поверх», – розповідає Лілія Цибіна.

Лілія Цибіна живе у Малиновому
Лілія Цибіна живе у Малиновому

Станиця Луганська так само як й інші селища дивляться російське телебачення
Юрій Золкін

Така ж ситуація – у всьому районі. «За три роки нічого не змінилося. На превеликий жаль, Станиця Луганська, як й інші селища, дивиться російське телебачення і ті телеканали, які організували терористи», – зауважує голова Станично-Луганської райадміністрації Юрій Золкін.

Телевізор – єдина розвага для місцевих людей похилого віку. Тут добре приймає «Луганськ-24» – транслює серіал про Сталіна та шоу російських телеканалів. Натомість українського мовлення немає зовсім.

«Державний концерн поки тут, на нашій території, ще не зробив нічого, щоб розширити телевізійне мовлення», – констатує Золкін.

Люди самотужки вирішили прорвати інформаційну блокаду

Чого не робить держава – зробимо самі, так вирішила сім’я Цибіних з села Малинове. Втомившись чекати допомоги з Києва, вони самотужки налагодили зв’язок з Україною. Самі побудували 30-метрову комунікаційну вежу у власному городі. Завдяки вежі провели якісний інтернет. Гроші на встановлення – 1700 євро – зібрав наймолодший Цибін.

«Моїх рук справа. Моїх рук – саме встановлення, а загалом з друзями підметушились саме щодо інтернету. Самі розумієте, без інтернету жити важко. А оскільки я відеоблогінгом займаюся – мені інтернет потрібен як повітря», – каже Володимир Цибін.

Володимир Цибін встановлював вежу
Володимир Цибін встановлював вежу

Володимир – популярний відеоблогер. Живе практично на лінії фронту, але примудряється щодня вести свій YouTube-канал. Обладнав у дворі студію, фарбує і ремонтує старі автомобілі – все це знімає, а відеоролики викладає в інтернеті.

Після встановлення вежі хороший інтернет з’явився в усьому селі. Сусіди задоволені. «О, дуже добре! Якби ще «ВКонтакте» не відключали з «Однокласниками», було б взагалі весело», – говорить сусідка Цибіних.

Сусідка Цибіних радіє, що є інтернет
Сусідка Цибіних радіє, що є інтернет

Вежу Володимир монтував удвох з батьком – сам ліз на верхівку, вручну встановлював 12-кілограмові блоки. Інтернет-обладнання, а це ще 700 євро, Цибіни взяли в розстрочку.

Є інтернет – значить з’явилася альтернатива телевізору. Але старше покоління сім’ї, як і раніше, не може дивитися українські канали.

Ізольовані ми від України
Віра Шевцова

«Радіо – взагалі! Глушать Україну взагалі, тільки свист по радіо чутно – сигналу немає. Тільки Луганськ передає. Коротше кажучи, ізольовані ми від України», – розповідає жителька села Малинове Віра Шевцова.

Віра Шевцова нарікає, що альтернативи російському телебаченню немає
Віра Шевцова нарікає, що альтернативи російському телебаченню немає

Тепер в планах у сім'ї – поставити на вежу радіо- або телеретранслятор.
«Треба в інформаційному плані мати якусь альтернативу. Тому що весь час саме з того боку йде нагнітання, йде пропаганда», – наголошує Сергій Цибін.

Приходьте – ставте обладнання
Сергій Цибін

Але тут вже без держави не обійтися. «Зі свого боку надаємо можливість, щоб ця інформація з’явилася! Будь ласка, приходьте – ставте обладнання», – каже Сергій Цибін.

Сергій Цибін разом із сином будував вежу
Сергій Цибін разом із сином будував вежу

«Ставити ретранслятори в кожному селі дорого і неефективно» – Костинський

«Донбас.Реалії» передали прохання Цибіних Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський проблему інформблокади прифронтової території визнає, але стверджує: ставити ретранслятори в кожному селі дорого і неефективно.

У Луганській області розпочинаться будівництво вежі, в Бахмутівці – 134 метри
Сергій Костинский

«У Луганській області зараз буде починатися будівництво вежі, в Бахмутівці – 134 метри. І ми прорахували, що вона охопить не тільки лінію розмежування, а й частину окупованих територій. І ті люди, які будують вежі на своїх городах, вони отримають доступ і до українського телебачення, і до радіочастот», – відреагував Костинський.

Сергій Костинский, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
Сергій Костинский, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

Вежу в Бахмутівці обіцяють побудувати восени – гроші Україні на неї виділили американці. Трохи пізніше з’явиться ще одна телевежа – в Покровську Донецької області.

Фахівці сподіваються покрити мовленням всі «сліпі» прифронтові ділянки – між Мар’їнкою та Авдіївкою, в районі Світлодарської дуги, Попасної, Щастя і Станиці Луганської. Українська сторона ставить передавачі там, куди не можуть дістати бойовики.

Це ще й питання безпеки
Еміне Джапарова

«Це ще й питання безпеки. Наприклад, де ми встановлюємо цю вишку? З нашої точки зору, на лінії розмежування, як це робиться зараз на деяких городах, і використовується як «ось нічого не робить влада» – це небезпечно. Тому що в Попасній вежа була підірвана», – зазначає перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Еміне Джапарова, заступник міністра інформаційної політики
Еміне Джапарова, заступник міністра інформаційної політики

Волонтери готові допомогти Цибіним налагодити радіомовлення

Поки ж обіцяного українського теле- і радіомовлення уздовж лінії розмежування чекають вже не два, а три роки.

Через три роки після початку конфлікту мовлення так і не відновлено
Костянтин Реуцький

«Ці питання просто тонуть в рутині – і бюрократичній, і, можливо, в цілеспрямованому саботажі. З одного боку, ми чуємо запевнення Міністерства інформації про те, що вони роблять все, щоб відновити українське мовлення. Але в підсумку, через три роки після початку конфлікту мовлення так і не відновлене», – резюмує координатор «Восток SOS» Костянтин Реуцький.

Костянтин Реуцький, координатор «Восток SOS»
Костянтин Реуцький, координатор «Восток SOS»

Проте пропаганда сепаратистів в українських прифронтових селах діє досить ефективно.

1 травня і 9 травня в Луганську і тут старі мало не сльозами обливалися
Юрій Золкін

«1 травня і 9 травня в Луганську і тут старі мало не сльозами обливалися, мовляв, ой як добре, вони згадали Радянський Союз. Барвиста картинка, прапорці, бантики і все інше. Терористи створюють цю картинку, це помилкова ілюзія, але як літню людину переконати?», – каже голова Станично-Луганської райадміністрації Юрій Золкін.

Юрій Золкін, голова Станично-Луганської райадміністрації
Юрій Золкін, голова Станично-Луганської райадміністрації

Вежа в городі Цибіних могла би стати джерелом хоча б радіомовлення під Станицею Луганською, переконані волонтери. Кажуть, що готові взяти на себе витрати.

«Я думаю, що і ми, і інші активісти готові були б взяти на себе подібні витрати, якби обласна влада і центральна влада зробила б хоч якісь кроки, для того, щоб це обладнання там з’явилося», – зазначає Костянтин Реуцький.

Подивившись таку картинку по телебаченню, літні люди знову ностальгують за СРСР
Подивившись таку картинку по телебаченню, літні люди знову ностальгують за СРСР

Ініціатива «Восток SOS» навіть організувала збір грошей для обслуговування унікальної вежі. 32-метрова щогла в селі Малинове вже стала символом боротьби жителів прифронтових територій за український інформаційний простір.

Поки ми тут, тут буде триматися межа
Лілія Цибіна

«Я в 2014 році в пориві емоцій сказала своїм сусідам, що поки ми тут, тут буде триматися межа. Ми силою свого духу тримаємо кордон. Сподіваємося на це!», – каже жителька села Малинове Лілія Цибіна.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

  • Зображення 16x9

    Павло Холодов

    Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенко-Карого. Працюю на телебаченні та у кіновиробництві з 1995 року. На Радіо Свобода – з 2017 року. Оператор проєктів «Ньюзрум», #ВЄвропі,​ #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»)​.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG