Доступність посилання

ТОП новини

Плану «Б» у «Мінська» немає – німецький та французький дипломати


Зала Європарламенту
Зала Європарламенту

Брюссель – Регулярні порушення положень Мінська, майже щоденні дані про нові жертви й поранення свідчать про те, що до вирішення проблеми конфлікту в Україні ще далеко. Тому потрібно посилити санкційний тиск на Росію й продовжувати політику невизнання анексії Криму. Таку заяву в Європарламенті при обговоренні долі й ефективності Мінських угод висловив офіційний Київ. Тим часом представники Франції та Німеччини, держав-учасниць «нормандського формату», стверджують, що альтернативи цим угодам наразі немає, але й «замороженого конфлікту» на Донбасі не буде.

Щодня на Донбасі ми спостерігаємо за винайденим Росією «гібридним режимом припинення вогню». Замість відведення з території України своєї смертоносної важкої зброї, росіяни продовжують її постачати бойовикам, при цьому ще й намагаються витіснити з регіону моніторингову місію ОБСЄ. А щоб ще більше ускладнити ситуацію, Кремль йде на визнання всіх незаконних документів «республік», а у регіоні враженому конфліктом триває недопуск міжнародних гуманітарних організацій. Так у Брюсселі європейським депутатам та експертам змальовує ситуацію директор політичного департаменту МЗС України Олексій Макеєв.

Чого нам далі не вистачає, так це політичної волі Росії на припинення бойових дій на Донбасі
Олексій Макеєв

Представник зовнішньополітичного відомства України наголошує: «чого нам далі не вистачає, так це політичної волі Росії на припинення бойових дій на Донбасі. І водночас ми сподіваємося з боку ЄС, зокрема Європейського парламенту, що у цій ситуації вони далі використовуватимуть один з небагатьох інструментів, який вони мають. А саме: продовжуватиме політику невизнання незаконної анексії Криму, невизнання будь-якого права Росії втручатися у внутрішні справи України та продовжуватиме політику санкцій».

При цьому дипломат додає, що ці санкції будуть ще ефективнішими, якщо їх через два дні на саміті ЄС «вирішать розширити, а їхня тривалість буде продовжуватися не кожні 6 місяців, а раз на рік».

«Замороження» конфлікту статися не може французький дипломат

Плану «Б» немає. «Якби цей план «Б» існував, ми б про це знали
Рафаель Мартін де Ляґард

Звичайно, без переконливого режиму тиші та відповідного рівня безпеки в регіоні не можна й думати про проведення там виборів, каже заступник директора підрозділу Росії та Східної Європи при Міністерстві закордонних справ Франції Рафаель Мартін де Ляґард. На численні запитання євродепутатів щодо того, чи є у представників «нормандського формату» замість непрацюючих Мінських угод інший план, дипломат відповідає: «Плану «Б» немає. «Якби цей план «Б» існував, ми б про це знали. Але його немає вже тому, що і російська, і українська сторони віддані цьому форматові й Мінським угодам. Так само, власне, як і наші європейські партнери, а також США».

На його думку, «справжньою альтернативою «Мінську» було б не робити нічого. «В нинішніх умовах ми не можемо ні переписати «Мінськ», ні змінити формат переговорів», – каже представник французького МЗС і додає, що відмова від існуючого формату була б дуже небезпечною.

«Це може породити ризик різкої ескалації напруження», – каже він.

А от у можливість перетворення війни на Донбасі у заморожений конфлікт Рафаель Мартін де Ляґард не вірить.

«Ми не хочемо замороженого конфлікту в цій зоні. У будь-якому випадку, цього не може статися як через розміри території Донбасу, так і через те, що рівень залучених там сил є набагато масштабнішим», – заявляє дипломат.

Протманн: війна в Україні це загроза європейській безпеці

Його колега від Німеччини, спеціальний посланник із питань України й голова робочої групи щодо України при німецькому зовнішньополітичному відомстві Андреас Протманн теж переконує, що альтернативи «Мінська» наразі немає, бо це «все, що ми наразі маємо».

На глибоке переконання німецького дипломата, військове протистояння в Україні представляє собою загрозу для європейської безпеки.

«Саме це й підштовхує нас всіх у наших щоденних зусиллях, – каже він. – Євросоюз повинен робити все можливе для того, аби не допустити виходу українського конфлікту з-під контролю».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG