Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Лукашенко, найімовірніше, обговорювали військово-технічну співпрацю – Безсмертний


Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко (зліва направо) під час церемонії зустрічі біля будівлі Адміністрації президента України. Київ, 21 липня 2017 року
Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко (зліва направо) під час церемонії зустрічі біля будівлі Адміністрації президента України. Київ, 21 липня 2017 року

Учасники програми «Ваша Свобода»: Сергій Солодкий, перший заступник директора Інституту світової політики; надзвичайний і повноважний посол України у Білорусі в 2010–2011 р.р. Роман Безсмертний; Павло Усов, керівник Центру політичного аналізу і прогнозу, білоруський політолог.

Сьогодні в українській столиці приймали президента Білорусі Олександра Лукашенка. Відбулася спільна прес-конференція двох президентів України і Білорусі. Під час цієї прес-конференції Лукашенко запевнив, що територія його країни ніколи не стане майданчиком для здійснення агресії проти України. Про що у принципі могли домовитися керівники держав, одна з яких перебуває у різкому конфлікті з Росією, а інша є частиною так званої «Союзної держави» і членом практично всіх інтеграційних утворень, ініційованих Росією – від Євразійського економічного союзу до Угоди про колективну безпеку, в рамках якої йде активний обмін позиціями між керівниками військових відомств і навіть спеціальних служб?

Ваша Свобода | Лукашенко в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віталій Портников: Пане Солодкий, про що взагалі могло йтися на переговорах між Мінськом і Києвом? І чи не відчувається за цими переговорами «тінь Москви»?

Не тільки «тінь», а й роль Москви дуже сильно відчувалася у переговорному процесі. Україна занепокоєна підготовкою військових навчань Росії та Білорусі у вересні «Захід-2017» і хотіла отримати пояснення, чи можливе перетворення навчань на акт агресії проти України
Сергій Солодкий

Сергій Солодкий: Не тільки «тінь», а й роль Москви дуже сильно відчувалася в цьому переговорному процесі. Якби не ця роль, то навряд чи Лукашенко й опинився в ці дні в Києві. Якщо судити з точки зору інтересу України. Про що йдеться? Україна занепокоєна підготовкою військових навчань Росії та Білорусі у вересні цього року, «Захід-2017». Відповідно, українська верхівка хотіла отримати гарантії, запевнення, пояснення, як можуть бути використані ці навчання, у тому числі, чи можливі перетворення цих навчань на акт агресії проти України чи якісь провокативні дії.

Цей візит свідчив про те, що кожен з президентів був на своїй хвилі, так би мовити. Лукашенко зображував із себе «великого господарника», що він найбільше любить. І левову частку своєї промови він якраз присвятив торговельно-економічній співпраці. Українська сторона підігрувала у цьому президенту Білорусі. Президент України, зі свого боку, демонстрував свою ключову роль – у чому він себе вважає найсильнішим: у зовнішньополітичній сфері. Візит білоруського президента відбувся в одному ряду з низкою інших важливих зустрічей Порошенка цього тижня, чи це йдеться про візит президента України до Грузії, чи це йдеться про зустріч Порошенка з прем’єр-міністром Молдови.

Із почесною вартою та оркестром зустрічав Порошенко Лукашенка (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Президент України демонструє активність на регіональному полі зовнішньополітичному. У Москві не без остраху спостерігають за цими подіями
Сергій Солодкий​

Президент України демонструє свою активність на регіональному полі зовнішньополітичному, що має сприйматися як досить цікавий тренд Москвою. У Москві не без остраху спостерігають за цими подіями. Тим більше, що у Москві досі потирали долоні задоволено, що між Україною і Молдовою не вдавалося налагодити діалог тривалий час, через перемогу в Молдові нібито проросійського президента. Виявляється, Україні вдається досягати значних рішень у співпраці з Кишиневом і з Білоруссю, яка є союзником-сателітом Росії.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Ні в Києві йому до кінця не довіряють, ні в Москві. У Москві можуть використовувати
Сергій Солодкий

​Все одно доводиться показувати своє справжнє обличчя. Про намагання Лукашенка робити реверанси в бік України після агресії Росії, як-то його зустріч з в.о. президента України на тлі дискредитаційних заяв Кремля, що в Україні «хунта», «держава, що не відбулася» – у Москві не могли сприйняти як дружній жест таку зустріч. Але, з іншого боку, було голосування в Генасамблеї ООН. Довіряти йому не може ніхто. Ні в Києві йому до кінця не довіряють, ні в Москві. У Москві однозначно можуть його використовувати.

– Пане Безсмертний, чи можна довіряти Олександру Лукашенку? І що він тут робить? Він тут як президент Білорусі чи як посередник з Кремля?

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Людина, яка приїжджає з синдромом «голови колгоспу», зрозуміло, за чим. До Лукашенка можна застосувати термін «зіц-президент» – економіка в чужих руках, політика управляється з Кремля, армія підпорядкована по факту іншій країні
Роман Безсмертний

Роман Безсмертний: Візит офіційний. За протоколом, мінімум півроку тому була зрозуміла дата. Це не візит, який відбувається з сьогодні на завтра. Стосовно довіри, недовіри – людина, яка до вас приїжджає з синдромом «голови колгоспу» в умовах, коли Білорусь перебуває у важкій економічній, насамперед у важкій бюджетній ситуації, зрозуміло, за чим приїжджає. В України інші пріоритети, інша біда. Та ще й ситуація, при якій українська сторона прекрасно розуміє, що до Лукашенка скоріш можна застосувати термін «зіц-президент» – економіка в чужих руках, політика управляється з чужої країни, з Кремля, армія підпорядкована по факту іншій країні.

Під час промови Лукашенка голова ДПС України втратив свідомість (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Абсолютні пусті фрази. Один на один, найімовірніше, обговорювалося питання військово-технічної співпраці. Маршрут – Мінськ-Москва, Мінськ-Київ. Лукашенко рятує себе. Такої низької довіри в Білорусі ще ніколи не було. Я не рекомендував би українським президентам до Лукашенка звертатися «дорогий»
Роман Безсмертний

З іншого боку, Україна має сьогодні колосальні потреби в військово-технічній співпраці, тому що триває війна. Дефіцит у компонентах зброї, запчастинах, агрегатах до техніки, яку успадкували обидві країни від СРСР, в Україні відчувається. Не випадково ці недомовленості, ці абсолютні пусті фрази на спільному брифінгу. Тому що один на один, найімовірніше, обговорювалося питання військово-технічної співпраці. Зверніть увагу на маршрут – Мінськ-Москва, Мінськ-Київ. Лукашенко рятує себе. Такої низької довіри у Білорусі, як зараз, у нього ще ніколи не було. Я не рекомендував би українським президентам до Лукашенка звертатися «дорогий» і так далі.

Запевнення, що «війна не розпочнеться»… Йому пора самому боятися. Частина війська, яка зайде з Росії на навчання-2017, не покине Білорусь. Розрахунки стратегічні Росії базуються на протистоянні з силами НАТО. На передові рубежі Путін виставить на двох військових базах техніку і особовий склад. Обидві сторони сьогодні мовчали і говорили лише про те, щоб не пересваритися
Роман Безсмертний

А ці запевнення, що «війна не розпочнеться»… Йому пора самому боятися. Я переконаний, що частина війська, яка зараз зайде з Росії на навчання-2017, не покине Білорусь. З тієї простої причини, що розрахунки стратегічні, тактичні Росії базуються на протистоянні з силами НАТО. У Литві, Польщі, в інших країнах Балтії розміщені нові тактичні з’єднання, особовий склад країн НАТО. Очевидно, що зараз на передові рубежі Путін виставить на двох військових базах техніку і особовий склад. Знаючи це, обидві сторони сьогодні мовчали і говорили лише про те, щоб не пересваритися.

У 2011 році товарообіг становив 7 мільярдів доларів, а сьогодні ледь-ледь долає 2 мільярди. Марево і обіцянки Євразійського союзу, спільної держави Білорусі і Росії пішли в небуття. Провалені найбільші спільні проекти українсько-білоруські – експорт електроенергії, співробітництво з переробки нафти. Залишається демонструвати співпрацю. Про яку довіру може йти мова?

– Пане Усов, кому більше ця поїздка потрібна: Порошенку чи Лукашенку?

Маємо процес легалізації білоруського авторитарного режиму
Павло Усов

Павло Усов (переклад): Лукашенко намагається максимально використати позитивну геополітичну кон’юнктуру, яка склалася в регіоні. Він намагається позиціонувати себе виключно як самостійний політичний гравець. Недавно у Мінську завершилося засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, закінчилася зустріч представників Європарламенту з білоруськими парламентаріями. Фактично ми маємо процес легалізації білоруського авторитарного режиму назад до європейців. З одного боку, Білорусь залежна від Росії, а з іншого – Лукашенко шукає можливостей отримати перш за все економічні дивіденди й преференції Заходу. Той же ж кредит МВФ.

Щоб довести Заходу, що Білорусь є «незалежною» країною від російського впливу, Лукашенко йде на демарші, як зустріч з Порошенком
Павло Усов

Щоб довести Заходу, що Білорусь є «незалежною» країною від російського впливу, залишається нейтральною у конфлікті в Україні, Лукашенко йде на такі серйозні, хоч і формальні, демарші, як зустріч з Порошенком. Це тільки частина загальної політичної гри. Розглядати Білорусь в умовах існування тоталітарного режиму як серйозного партнера у політичних, у геополітичних питаннях не можна.

Той факт, що в Білорусі проходитимуть військові навчання «Захід-2017» – це не перші і не останні навчання. Навіть характер цих навчань показує, що умовним супротивником є Захід. Україна, згідно з риторикою білоруської влади, не розглядається як ворог. Якщо ж буде необхідно задобрити Путіна, Москву, Кремль, то Лукашенко говоритиме ті слова, які від нього хоче почути Москва.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG