Доступність посилання

ТОП новини

Українські десантники: не купання у фонтанах, а захист України від Росії


Ветерани у «День ВДВ» на Хрещатику. Київ, 2 серпня 2016 року
Ветерани у «День ВДВ» на Хрещатику. Київ, 2 серпня 2016 року

Київ – Пом’янути загиблих побратимів і привітати живих. Цим 2 серпня в Україні відзначають День високомобільних десантних військ. До початку нинішньої війни Росії проти України «День ВДВ» був звичним днем вручення чергових нагород штабним офіцерам і купання нетверезих десантників у фонтанах. Тепер в Україні вшановують героїзм «крилатих десантників», які гасло «Ніхто, крім нас!» реалізували в боях, обороняючи країну.

«Свято зі сльозами на очах» – так називає нинішній день Наталя Живкович. Її чоловік, Владислав Живкович, – професійний військовий (старший прапорщик – командир взводу 25-ї окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь»), загинув на Донбасі.

«Нині день почався важко, тому що 20 років тому у нас було весілля, 10 років тому ми вінчалися. Якби не війна, то жили б ми щасливо, шлюб у нас із Владиславом був щасливий. Зараз мені тяжко, але дітки ростуть, треба триматись», – каже Живкович в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Другого серпня, у День високомобільних десантних військ, пам’ять загиблих «крилатих десантників» вшановують у Києві, Житомирі, Краматорську й інших містах України, де є військові частини або підрозділи високомобільних військ.

На панахиду за загиблими десантниками до Володимирського собору в Києві прийшов Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук. За його словами, сучасний боєць-десантник – це еліта армії, професіонал, патріот України.

Ми змушені починати це свято з сумної події: ми вшановуємо бойових побратимів, які віддали життя за нашу свободу і незалежність
Ігор Гордійчук

«Ми змушені починати це свято з сумної події: ми вшановуємо бойових побратимів, які віддали життя за нашу свободу й незалежність. Це дуже висока ціна. Саме високомобільні війська разом із силами спецоперацій та іншими військовослужбовцями Збройних сил України, разом з добровольцями піднялись проти путінської орди і вберегли країну», – каже Ігор Гордійчук, який отримав важкі поранення у боях за Савур-Могилу.

Першим привітав українських десантників з професійним святом президент України Петро Порошенко, відзначивши їхню мужність і патріотизм.

«На прикладі ваших мужніх дій на передових позиціях Донбасу світ зрозумів, що Українська армія за рівнем професіоналізму її воїнів здатна захистити свою Вітчизну від будь-якого агресора», – мовиться в привітанні.

А десантники мають пропозицію до влади: вони пропонують перенести «свій день» на іншу дату. Пропозицію озвучив головний сержант 81-ї бригади, захисник Донецького аеропорту, засновник громадського об’єднання «Серця кіборгів» Анатолій Свирид.

Анатолій Свирид
Анатолій Свирид

Треба робити свято вже не 2 серпня, бо час відходити від радянської традиції
Анатолій Свирид

«Треба робити свято вже не 2 серпня, бо час відходити від радянської традиції, чому б не зробити у день, коли збито ІЛ-76, 49 бійців (загинули)? Це буде вже український день «крилатої піхоти», – зазначив боєць у розмові з Радіо Свобода.

Подвиги української «крилатої десантури» описують у книгах, вони лягають в основу сценаріїв документальних та художніх фільмів, їм присвячують пісні музиканти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG