Доступність посилання

ТОП новини

Оголошений у розшук Саакашвілі оприлюднив під Радою свій план

Лідер «Руху нових сил», колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, якого оголосили у розшук, не прийшов на допит у СБУ.

Вранці, 6 грудня, він повідомив, що його намагалися витягнути з намету і побили його прихильників. Поліція ж повідомляє, що внаслідок розшукових дій постраждали 11 правоохоронців і 2 цивільних.

Радіо Свобода продовжує стежити за подіями у живому блозі та у прямих ефірах.

*****

Напередодні Саакашвілі затримали у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 ККУ – «Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності», але політика витягли з заблокованого авта силовиків його прихильники.

Він також прокоментував можливість свого арешту:

А ось і обіцяний Саакашвілі план:

У Грузії на Саакашвілі очікує кілька кримінальних справ. Зокрема, йому інкримінують «злісне використання службових повноважень», «перевищення службових повноважень» і «розтрата державних коштів».

Найближчими днями Тбіліський міський суд винесе вердикт за першою з кримінальних справ – за створення привілейованих умов у в’язниці і подальше помилування високопоставлених поліцейських, засуджених за викрадення і смерть молодого тбіліського банкіра Сандро Ґірґвліані.

Окрім того, Саакашвілі звинувачують у розтраті державних коштів на дорогі подарунки наближеним, ін’єкції ботоксу і навчання сина за держрахунок в американському виші.

Прокуратура звинувачує колишнього президента ще й в жорстокому розгоні мітингу опозиції 7 листопада 2007 року і, нарешті, в організації побиття спецназом МВС депутата і бізнесмена Валері Ґелашвілі, який грубо образив в одному з газетних інтерв’ю його дружину – тодішню першу леді країни Сандру Рулофс.

З урахуванням законодавчої норми про «поглинання термінів ув’язнення», колишньому президентові у Грузії загрожує до одинадцяти років позбавлення волі.

Керівник коаліції неурядових організацій «Європейська Грузія» Кета Ґабіані переконана: арешт Міхеїла Саакашвілі – замовлення не грузинської влади, а Москви і особисто Володимира Путіна.

«Усі накази виходять з Москви. Українська та грузинська влада їх лише виконує. Ця дія не тільки проти Міхеїла Саакашвілі, але проти всього вільного світу», – вважає вона.

А ось про що у ці хвилини говорить Саакашвілі поблизу Верховної Ради:

Поки у Києві гаряче, лідери владної партії «Грузинська мрія» весь цей час демонструють олімпійський спокій.

Вони вважають цілком природною і очікуваною екстрадицію Міхеїла Саакашвілі, бо, на їхню думку, колишній президент повинен відповісти за всі злочини, вчинені в Грузії.

Депутат від «Грузинської мрії», режисер Нукрі Кантарія назвав «ганебною» поведінку Міхеїла Саакашвілі.

Прем’єр-міністр Ґіорґі Квірікашвілі, який має, згідно з конституцією Грузії, всю повноту влади в країні, увесь цей час мовчить. Але, судячи з багатьох ознак, йому не вигідна екстрадиція Міхеїла Саакашвілі, бо це може призвести до дестабілізації.

Ґіорґі Квірікашвілі
Ґіорґі Квірікашвілі

Саакашвілі вже на місці:

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін заявив, що на відео, яке оприлюднило ГПУ, не голос олігарха-утікача Сергія Курченка, який нині перебуває в Росії.

А що ж думають інші депутати цієї політичної партії? Запитали у них про це:

p.s. Генпрокурор України Юрій Луценко запевняє, що голос Курченка справжній.

Тим часом:

Член політради грузинської партії Саакашвілі «Єдиний національний рух» («ЄНР») Нуґзар Циклаурі вважає найімовірнішим варіантом розвитку подій екстрадицію Міхеїла Саакашвілі до Грузії. Хоча не виключає й інших варіантів: тюремного ув’язнення в Україні або вислання до третьої країни.

«Міхеїл Саакашвілі – творець нової грузинської держави. Тому протест проти його тюремного ув’язнення буде дуже гострим (у Грузії – ред.)», – попередив він.

Саакашвілі має оголосити поблизу Ради свій план:

6 грудня у центрі Тбілісі, біля пам’ятника середньовічному поетові Шота Руставелі, відбувся мітинг та ходу прихильників Міхеїла Саакашвілі. Виглядало це так:

З хвилини на хвилину Саакашвілі має виступити під парламентом:

Голова політради грузинської партії Саакашвілі «Єдиний національний рух» («ЄНР») Ніка Мелія переконаний: останні рішення української влади – результат «змови» керівників України і Грузії.

Головною дійовою особою з грузинського боку грузинська опозиція вважає засновника владної коаліції «Грузинська мрія» Бідзіну Іванішвілі.

Біздіна Іванішвілі
Біздіна Іванішвілі

Саакашвілі заявив, що почуває себе як легендарний фокусник Гаррі Гудіні, бо той «умів вивільняти руки з наручників».

Водночас він попередив, що наручники «скоро одягнуть на Петра Порошенка», причому зроблять це ті самі співробітники СБУ, які прийшли вранці 5 грудня його заарештовувати.

Раніше Петро Порошенко прокоментував ситуацію, що склалася навколо Михеїла Саакашвілі так: «Я думав, що мене важко чимось здивувати, але те, що вчора почула вся країна, шокувало всіх... Звісно. Дякую СБУ і Генпрокуратурі за професійну роботу щодо захисту національних інтересів і державності».

У Грузії прихильники і противники колишнього президента Міхеїла Саакашвілі готуються до його можливої екстрадиції.

Опозиція анонсує масові акції протесту, якщо він все ж таки опиниться у тбіліській в’язниці.

Але незрозуміло, чи зацікавлена нинішня влада Грузії в екстрадиції Саакашвілі.

Детальніше пояснюємо тут.

Тим часом журналіст Євген Положій вважає, що «тактична мета Саакашвілі і К – розвалити парламентську коаліцію і запустити дострокові вибори ВР і президента, при тому парламентські вибори мусять відбутися раніше за президентські».

Щодо 8 депутатів, які буцімто допомагали лідеру «Руху нових сил» Міхеїлу Саакашвілі уникнути правосуддя у вівторок, вже відкриті кримінальні провадження. Про це заявляв генеральний прокурор України Юрій Луценко. Радіо Свобода розпитала кількох із цих депутатів, що вони думають про такі звинувачення.

Міхеїл Саакашвілі опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі дані про 13 людей, які, за його словами, постраждали під час сутичок із правоохоронцями сьогодні вранці. У декого із них, стверджує Саакашвілі, діагностували струси мозку, а одна людина отруїлася сльозогінним газом.

Підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

Поліція станом на 10 ранку повідомила про 11 потерпілих співробітників, які проводили розшукові дії, і ще 2 цивільних.

Обстановка біля Маріїнського парку ось така:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG