Доступність посилання

ТОП новини

Загострення на фронті: причини і загальна ситуація


Українські вояки заряджають зброю на одній з позицій ЗСУ під Авдіївкою, 25 листопада 2017 року
Українські вояки заряджають зброю на одній з позицій ЗСУ під Авдіївкою, 25 листопада 2017 року

Загострення на фронті. «Переворот» у Луганську відгукнувся і на лінії розмежування. Почастішали обстріли з використанням заборонених Мінськими угодами калібрів. Крім того, як заявляють українські військові, проти них були використані фосфорні міни. З чим пов’язана ескалація на фронті і як далі буде розвиватися ситуація на передовій, з’ясовували журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії.

Загострення на передовій. Чого очікують від противника українські бійці? Раптова активність бойовиків чи сезонний тиск російських військ? «Переворот» у Луганську – привід для наступу чи невиправданий ризик?

Кінець осені і початок зими на фронті видалися гарячими. Артилерія бойовиків не затихає.

«Загострення виявляється у збільшенні кількості обстрілів, інтенсивності та застосування засобів ураження, які потрапляють під заборону, згідно з Мінським угодами», – констатує представник групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

Костянтин Машовець, представник групи «Інформаційний спротив»
Костянтин Машовець, представник групи «Інформаційний спротив»

Сценарій ніби повторюється: минулої зими бойовики теж активізувалися. Тоді це призвело до масованих обстрілів прифронтової Авдіївки – невеликого містечка усього в 13 кілометрах від окупованого Донецька. Саме звідти і вели вогонь – «гради» запускали прямо з житлових кварталів.


Ось тільки снаряди прилітали не на позиції української армії, а в приватні будинки.

Знімальна група «Донбас.Реалії» відстежує ситуацію на лінії фронту в Донецькій області.

Повної тиші, як хочуть представники ОБСЄ, тут не буде

«Зараз противник от в цій ситуації причаївся, він щось відточує, щось відпрацьовує постійно. Все циклічно, якщо зараз затишшя – потім буде війна. Якщо зараз війна, то потім знову буде затишшя. Але повної тиші, як хочуть представники ОБСЄ, тут не буде», – каже військовий ЗСУ Роман.

Роман, військовий ЗСУ
Роман, військовий ЗСУ

На початку грудня під дев’ятигодинний обстріл потрапила Мар’їнка на Донеччині. Знову розбиті житлові будинки. У Міноборони України таку активність на передовій пов’язують не зі спонтанним наступом бойовиків, а із плановою ротацією російських військових.

Близько 120 офіцерів Російської Федерації прибули на нашу територію для проведення ротації
Вадим Скібіцький

«Близько 120 офіцерів Російської Федерації прибули на нашу територію для проведення ротації. Це, як правило, посади командирів бригад, їх заступників, начальників штабів, командирів окремих батальйонів», – зазначає представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міноборони України
Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міноборони України

Причини ескалації на фронті

Найбільш напружене протистояння – на Луганському напрямку.

«Коли 22 листопада українські підрозділи зайшли вглиб «сірої зони», і звільнили від окупації бойовиків два населених пункти – у зв’язку з цим склались відповідні зміни в оперативній обстановці саме на цій ділянці фронту», – каже експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Володимир Солов’ян.

Володимир Солов’ян, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння
Володимир Солов’ян, експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння

Селища Травневе і Гладосове, що під окупованою Горлівкою Донецької області, українські військові зайняли під час збройного «перевороту» в угрупованні «ЛНР». Хоча позиції бойовиків на той момент не були ослаблені.

«З фронту ніхто нічого не знімав. Швидше навпаки – відбулося посилення. Ви ж повинні розуміти, що справжнім начальником для цих людей є не Плотницький і не Захарченко. Управління над ними здійснює штаб Восьмої армії загальновійськового південного округу», – наголошує представник групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

Українські вояки копають окопи та тунелі на передових позиціях Авдіївської промзони, 4 грудня 2017 року
Українські вояки копають окопи та тунелі на передових позиціях Авдіївської промзони, 4 грудня 2017 року

На переконання військових експертів, саме від кадрових офіцерів російської армії, які керують бойовиками, і залежить посилення або ослаблення атак з боку угруповань «ЛНР» та «ДНР». Всупереч Мінським домовленостям сепаратисти обстрілюють позиції української армії не тільки забороненими 120-м і 152-м великими артилерійськими калібрами, а й забороненими фосфорними мінами.

«Показували контролюючим органам, так, всі сказали, що це фосфорна міна. Фосфор він же одразу спалахує і загасити його відразу неможливо», – пояснюють українські військові.

Позиційна війна буде тривати далі
Вадим Скібіцький

«За прогнозами, такі дії будуть зберігатися, тому що позиційна війна, скажімо так, яка зараз триває, буде тривати далі», – зазначає Вадим Скібіцький.

Зруйнований будинок у Пісках
Зруйнований будинок у Пісках

Напередодні українська армія втратила ще чотирьох бійців. Вони загинули під час боїв. Усього ж від початку 2017 року на фронті загинули майже 170 українських солдатів.

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG